Klasyczny pasztet wigilijny – 3 różne przepisy

Wigilijny pasztet to must-have na każdej polskiej Wigilii. Najczęściej przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych mięs mielonych wraz z dodatkiem grzybów i warzyw. Warto dodać, że pasztet wigilijny jest nie tylko smaczny, ale także bardzo sycący.

Przepis na tradycyjny pasztet wigilijny

Domowy pasztecik jest to prawdziwy hit na święta. Do jego wykonania będziemy potrzebować

  • 1 kilogram mięsa z łopatki,
  • 3 udka kurczaka,
  • 1 kilogram mięska pochodzenia wołowego,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 50 dekagramów świeżuteńkiego boczku wieprzowego,
  • 2 pietruszki,
  • 4 marcheweczki,
  • 70 dekagramów podgardla,
  • 2 cebule,
  • ponad 5 jajek,
  • 6 porządnych sztuk klasycznego ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • szczyptę pieprzu,
  • a także mieloną gałkę muszkatołową.

Przygotowanie potrawy zaczynamy od:

  1. Gotowania we wrzącej wodzie mięsa wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, pietruszką i marchewką.
  2. W tym miejscu należy wspomnieć, iż udka należy gotować nieco krócej od całej reszty, bowiem mogą one ulec przegotowaniu.
  3. Tak przygotowane składniki mielimy za pomocą specjalnie do tego przygotowanej maszynki do mięsa wraz z dodatkiem marchewki, oraz wcześniej namoczonej i odciśniętej bułki.
  4. Następnie kroimy cebulę w kosteczki po czym podsmażamy ją na rozgrzanym wcześniej oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięs w celu zmielenia.
  5. Do tego dodajemy jajka i przyprawy w postaci gałki muszkatołowej, soli, a także pieprzu.
  6. Kolejnym krokiem jest nałożenie powstałej masy do specjalnie przygotowanych foremek.
  7. Na powierzchni robimy wtedy kratkę za pomocą noża, którą posypujemy bułką tartą.
  8. Tak przygotowany pasztecik umieszczamy w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy przez mniej więcej pełną godzinę.

No i to już tak naprawdę całość tego dość skomplikowanego procesu produkcji kultowej potrawy. Powinny nam wyjść ponad 3 foremki o wymiarach wynoszących 30 na 10 centymetrów.

Jak zrobić wigilijny pasztet grzybowy?

Do wykonania tego dość charakterystycznego dania będziemy potrzebować:

  • 80 dekagramów świeżych pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 4 kajzerki,
  • garść suszonych wcześniej grzybków,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobinę oleju,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 dość spore, ugotowane jajka na twardo,
  • 2 pełne pęczki natki pietruszki,
  • oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania, a także wysypania całej formy.

Sposób wykonania jest dość prosty:

  1. Całość zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w małej ilości wody. W momencie, gdy dojdzie do ich końcowego zmiękczenia wszystkie starannie odcedzamy po czym bardzo drobno siekamy.
  2. Następnie świeżuteńkie pieczarki kroimy na malutkie kosteczki, które smażymy na gorącym oleju wraz z drobno siekaną cebulą, czy grzybami przez około 15 minut.
  3. Następnie całość studzimy i przekładamy do dużej miski.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych kajzerek, ugotowanych na twardo jajek, natki pysznej pietruszki i śmietany.
  5. Wszystkie składniki dokładnie doprawiamy za pomocą pieprzu, oraz soli.
  6. Blachę, na której pasztet ma być pieczony smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  7. Nakładamy na nią powstałą masę grzybową i wyrównujemy wszelkie niedoskonałości.
  8. Ostatnim etapem jest pieczenie przez mniej więcej godzinę w temperaturze wynoszącej ponad 180 stopni Celsjusza.

No i to już wszystko. Wystarczy już tylko delektować się przepysznym pasztetem z grzybków.

pasztet z orzechami

Przepis na pasztet wigilijny z orzechami

Do wykonania pasztetu z nutką orzechów będziemy potrzebowali:

  • 60 dag suszonej wołowiny,
  • od 60 do 70 dag udźca z indyka,
  • 5 jajek,
  • 2 cebule,
  • łyżkę smalcu,
  • 2 liście laurowe,
  • 25 dag wątróbek drobiowych,
  • 1 dag grzybów suszonych,
  • gałkę muszkatołową,
  • pieprz zarówno mielony, jak i ziarnisty,
  • od 6 do 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 20 dag boczku,
  • szczyptę soli,
  • a także garść orzechów laskowych.

Proces tworzenia pasztetu zaczynamy od:

  1. Ułożenia w potężnym garnku warzyw wraz z mięsem.
  2. Pomiędzy mięsko wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
  3. Następnie umieszczamy w nim blisko 1.5 litra wrzącej wody i całość stopniowo gotujemy wsypując sól do momentu aż całość będzie miękka.
  4. Następnie przecedzamy, a wywar pozostawiamy.
  5. Po usunięciu z niego wszystkiego poza mięsem dodajemy dodatkowo wątróbkę i ponownie gotujemy przez 5-7 minut.
  6. Kolejnym krokiem jest usunięcie wątróbki.
  7. Mięsko kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy 3-krotnie przez specjalną maszynkę do mielenia.
  8. Powstałą w ten sposób masę ucieramy wlewając przy okazji kilka łyżek wywaru i dodając jajka.
  9. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i mieszamy z orzechami.
  10. Formę smarujemy za pomocą smalcu, napełniamy masą pasztetową i wstawiamy do rozgrzanego w 180 stopniach piekarnika na 60-75 minut.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *