Kasza z suszonymi grzybami – 3 ciekawe propozycje podania

Kasza z suszonymi grzybami

Zastanawiasz się czy kasza z suszonymi grzybami jest zdrowa, pożywna i smaczna? Kasza to jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, które od wieków spożywane są w wielu rejonach świata. Dzięki bardzo dużej zawartości skrobi mają niezwykle znaczącą wartość odżywczą. Z tych z pozoru maleńkich ziaren można przygotować wiele smakowitych potraw, do których zaliczyć można na przykład kaszotto z grzybami. 

Kaszotto z grzybami i warzywami

Kaszotto ze świeżymi pieczarkami i warzywami to polska odpowiedź na niezwykle popularne risotto, którym szczególnie chętnie zajadają się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

  • 200 gram świeżych pieczarek
  • 4 suszone pomidory bez zalewy
  • 100 gram kaszy pęczak
  • 100 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 1 trójkącik serka topionego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 350 mililitrów bulionu warzywnego
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • natka pietruszki do posypania
  • pieprz i zioła prowansalskie do smaku

Sposób przyrządzenia:

  1. Pora pokroić w półkrążki, pieczarki w cienkie plastry, a marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  2. Na patelni dobrze rozgrzać masło i dorzucić warzywa, które należy smażyć do momentu ich całkowitego zeszklenia.
  3. Następnie wsypać kaszę, przesmażyć maksymalnie trzy minuty i zamieszać od czasu do czasu.
  4. Dolać wino, które należy odparować. Gdy alkohol wyparuje dolać bulion i zmniejszyć ogień pod patelnią na minimalny.
  5. Kasza do zmiękczenia potrzebuje około trzydziestu minut.
  6. Przyprawić według własnych upodobań pieprzem i ziołami.
  7. Pod koniec duszenia kaszy z warzywami należy do całości dodać pokrojone suszone pomidory, serek topiony i olej spod pomidorów.

Danie jest gotowe do spożycia w momencie, gdy serek całkowicie się rozpuści. 

Kasza jaglana z grzybami suszonymi

Kasza jaglana w połączeniu z suszonymi grzybami może stanowić doskonałą propozycję dla dania, które idealnie odnajdzie się na bożonarodzeniowym stole. Jest syta i pełna dobrych składników pokarmowych, a zarazem bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • solidna garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, ale mogą być także podgrzybki)
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki wody
  • 100 gram boczku
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • pół kostki rosołowej

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalać czterema szklankami gorącej wody i odstawić na minimum godzinę, aby porządnie napęczniały.
  2. Po tym czasie odlać wodę, przełożyć grzyby do garnka i zalać je ponownie wodą, jednakże tym razem trzema szklankami i dorzucić pół kostki rosołowej.
  3. Gotować około dziesięciu minut i wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Do tak powstałego wywaru grzybowego wsypać kaszę jaglaną i czekać do momentu, aż ziarna wchłoną cały płyn, po czym zestawić garnek z ognia.
  5. Na patelni rozpuścić masło i dodać drobno pokrojone grzyby.
  6. Na osobnej patelni podsmażyć boczek (chodzi o to, by wytopić z niego tłuszcz, więc ważne, by płomień pod naczyniem był niewielki).
  7. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i ją zeszklić.

Wymieszać ze sobą zawartość obu patelni, doprawić do smaku i sowicie posypać świeżym, posiekanym koperkiem. 

Kasza z suszonymi grzybami – gryczana

Wszystkie kasze mają ogromne pokłady wartościowych makro i mikroelementów, ale kasza gryczana zdecydowanie wiedzie prym, jeśli chodzi o skarbnicę zdrowia. Jej specyficzny, intensywny smak wspaniale zgrywa się z równie intensywnym smakiem borowików bądź prawdziwków.

Składniki:

  • mała garść grzybów suszonych
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 kuleczek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 ml śmietany lub mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Grzyby utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
  3. Cebulę pokroić w drobne piórka i podsmażyć na złoty kolor.
  4. Dodać rozdrobnione grzyby, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. Dolać szklankę wody i mleka lub śmietany. Całość dusić około kwadransa, często mieszając.
  6. W razie potrzeby można dodatkowo doprawić większą ilością czarnego pieprzu lub soli.
  7. Na koniec dorzucić ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać ostatni raz.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *