Kasza z suszonymi grzybami – 3 ciekawe propozycje podania

Zastanawiasz się czy kasza z suszonymi grzybami jest zdrowa, pożywna i smaczna? Kasza to jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, które od wieków spożywane są w wielu rejonach świata. Dzięki bardzo dużej zawartości skrobi mają niezwykle znaczącą wartość odżywczą. Z tych z pozoru maleńkich ziaren można przygotować wiele smakowitych potraw, do których zaliczyć można na przykład kaszotto z grzybami.
Kaszotto z grzybami i warzywami
Kaszotto ze świeżymi pieczarkami i warzywami to polska odpowiedź na niezwykle popularne risotto, którym szczególnie chętnie zajadają się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
- 200 gram świeżych pieczarek
- 4 suszone pomidory bez zalewy
- 100 gram kaszy pęczak
- 100 mililitrów białego wytrawnego wina
- 1 trójkącik serka topionego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 350 mililitrów bulionu warzywnego
- łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 por (biała część)
- natka pietruszki do posypania
- pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Pora pokroić w półkrążki, pieczarki w cienkie plastry, a marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Na patelni dobrze rozgrzać masło i dorzucić warzywa, które należy smażyć do momentu ich całkowitego zeszklenia.
- Następnie wsypać kaszę, przesmażyć maksymalnie trzy minuty i zamieszać od czasu do czasu.
- Dolać wino, które należy odparować. Gdy alkohol wyparuje dolać bulion i zmniejszyć ogień pod patelnią na minimalny.
- Kasza do zmiękczenia potrzebuje około trzydziestu minut.
- Przyprawić według własnych upodobań pieprzem i ziołami.
- Pod koniec duszenia kaszy z warzywami należy do całości dodać pokrojone suszone pomidory, serek topiony i olej spod pomidorów.
Danie jest gotowe do spożycia w momencie, gdy serek całkowicie się rozpuści.
Kasza jaglana z grzybami suszonymi
Kasza jaglana w połączeniu z suszonymi grzybami może stanowić doskonałą propozycję dla dania, które idealnie odnajdzie się na bożonarodzeniowym stole. Jest syta i pełna dobrych składników pokarmowych, a zarazem bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- solidna garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, ale mogą być także podgrzybki)
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wody
- 100 gram boczku
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- pół kostki rosołowej
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalać czterema szklankami gorącej wody i odstawić na minimum godzinę, aby porządnie napęczniały.
- Po tym czasie odlać wodę, przełożyć grzyby do garnka i zalać je ponownie wodą, jednakże tym razem trzema szklankami i dorzucić pół kostki rosołowej.
- Gotować około dziesięciu minut i wyjąć łyżką cedzakową.
- Do tak powstałego wywaru grzybowego wsypać kaszę jaglaną i czekać do momentu, aż ziarna wchłoną cały płyn, po czym zestawić garnek z ognia.
- Na patelni rozpuścić masło i dodać drobno pokrojone grzyby.
- Na osobnej patelni podsmażyć boczek (chodzi o to, by wytopić z niego tłuszcz, więc ważne, by płomień pod naczyniem był niewielki).
- Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i ją zeszklić.
Wymieszać ze sobą zawartość obu patelni, doprawić do smaku i sowicie posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
Kasza z suszonymi grzybami – gryczana
Wszystkie kasze mają ogromne pokłady wartościowych makro i mikroelementów, ale kasza gryczana zdecydowanie wiedzie prym, jeśli chodzi o skarbnicę zdrowia. Jej specyficzny, intensywny smak wspaniale zgrywa się z równie intensywnym smakiem borowików bądź prawdziwków.
Składniki:
- mała garść grzybów suszonych
- 4 łyżki masła
- 3-4 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 10 kuleczek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 ml śmietany lub mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Grzyby utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
- Cebulę pokroić w drobne piórka i podsmażyć na złoty kolor.
- Dodać rozdrobnione grzyby, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Dolać szklankę wody i mleka lub śmietany. Całość dusić około kwadransa, często mieszając.
- W razie potrzeby można dodatkowo doprawić większą ilością czarnego pieprzu lub soli.
- Na koniec dorzucić ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać ostatni raz.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz