Kabanosy- 5 najczęściej zadawanych pytań

kabanosy

Miłośników mięsa z pewnością na świecie nie brakuje. Niektórzy nie potrafią wręcz sobie wyobrazić dnia, bez mięsnego akcentu w jadłospisie. Dla innych z kolei jest to raczej rarytas, po który sięgają co jakiś czas. Do którejkolwiek grupy sam się zaliczasz, pewne jest, że choć raz miałeś okazję przekąsić taki przysmak, jakim są kabanosy. Wielu się nimi zajada, zarówno na ciepło, jak i w postaci zwykłej przekąski między posiłkami. Są jednak pytania, które każdemu choć raz nasunęły się na myśl. Oto kilka z nich!

Czym są, a czym nie są kabanosy?

Nietrudno odpowiedzieć na pytanie: kabanosy- co to? Są to niewielkich rozmiarów kiełbaski, w których skład wchodzi peklowane mięso, najczęściej wieprzowe. Następnie produkt ten jest poddawany dokładnemu procesowi suszenia oraz wędzenia, w którym to pozbywa się nadmiaru wody, oraz zdobywa swój oryginalny smak, który podbił już podniebienia tysięcy osób.

Czy kabanosy są zdrowe i czy warto je jeść?

Odpowiedź brzmi: tak! Kabanosy zawierają w sobie takie minerały jak: potas, żelazo czy magnez. Są to mikroelementy, które w dużej mierze odpowiadają za poprawę stanu oraz pracy serca, wspomagają proces trawienia oraz pozytywnie działają na pracę naszego mózgu. Osoby, które zastanawiają się, czy kabanosy są zdrowe, gdy ktoś jest na diecie, odpowiedź również będzie pozytywna. Produkt ten bowiem jest bogaty w białko, ale co jeszcze ważniejsze, ma stosunkowo niską kaloryczność.

Jakie kabanosy są najzdrowsze?

Tutaj sprawa ma się nieco inaczej. Trudno bowiem jednoznacznie udzielić odpowiedzi. Oczywistym jest fakt, że w dobie obecnej, coraz więcej osób zwraca uwagę na skład kupowanych i spożywanych produktów.  Dlatego właśnie, aby sprawdzić, jakie kabanosy są najzdrowsze, należy zapoznać się ze składem wybranego produkty. Im mniej chemii, tym jest on korzystniejszy dla zdrowia. Jeśli zaś ktoś ma dostęp do wyrobów od gospodarzy, którzy sami zajmują się wytwarzaniem swojskich wędlin, bez dwóch zdań, najzdrowiej zaopatrywać się właśnie u nich.

Z jakiego mięsa są kabanosy?

Tutaj czeka na konsumentów dobra wiadomość. Choć największą popularnością ciszą się klasyczne kabanosy z mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki czy karkówki), to również dla fanów innych smaków znajdzie się coś ciekawego. Eksperymentów w końcu nie brakuje i na rynku dostępne są również kabanosy drobiowe, czy takie, w których łączone są oba rodzaje mięsa.

Z jakiego kraju pochodzą kabanosy?

Samo słowo kabanos pochodzi od tureckiego słowa kaban, co oznacza wieprza. Stąd też wysnuć można wniosek, że pierwsze wyroby przypominające dzisiejsze kabanosy, mogły być dziełem Tatarów. Sprowadzone zaś zostały do Europy, gdzie zyskiwały coraz większą popularność.

Jak nadać kabanosom nowego wydźwięku, czyli oryginalny przepis na kabanosy

Skoro już tyle o nich mowa, to, w jaki sposób przygotować szybki, prosty, a przy tym niezwykle smaczny obiad na bazie kabanosów? Oto fantastyczne danie dla miłośników kuchni włoskiej, która słynie z makaronów pod wszelką postacią.

Zapiekanka makaronowa z kabanosami

Będziesz potrzebować:

  • 300 gramów
  • pieczarki- 250 gramów
  • 800 mililitrów
  • 150 gramów
  • 1 łyżeczka
  • dowolna mieszanka do dań makaronowych

Sposób przygotowania:

  1. Samo przygotowanie potrawy, można podsumować w dosłownie kilku krokach, które każdy, nawet niedoświadczony kucharz, da radę bez problemu wykonać.
  2. Po pierwsze, posól wodę i zagotuj makaron. Powinien być on al dente, czyli jeszcze nie w pełni ugotowany.
  3. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojone w cząstki kabanosy oraz pieczarki.
  4. Następnie wyłóż makaron oraz dodatki do naczynia żaroodpornego, wymieszaj mieszankę na sos z wodą i zalej nimi danie.
  5. Na górze posyp je jeszcze oregano oraz startym serem i zapiekaj w piekarniku w 220 stopniach około 15 minut.

I gotowe. Twój obiad już na Ciebie czeka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *