Jak udekorować wigilijny stół?

wigilijny stół

Zastanawiasz się jak udekorować wigilijny stół? Wigilia to niesamowity czas, w którym rodzina wraz z najbliższymi spotykają się przy stole na uroczystej kolacji. Dobrze jest zatem wiedzieć, jak udekorować stół na Boże Narodzenie, dzięki czemu będzie nie tylko elegancko, ale także komfortowo i przytulnie wyglądało w połączeniu z całością wystroju w pomieszczeniu.

Jak przygotować stół wigilijny?

Nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji jest stół, przy którym spotykają się wszyscy bliscy, by zjeść wspólnie kolację, dlatego dobrze jest go odświętnie udekorować. Warto zatem od obrusu, który powinien zakryć cały blat, co więcej to tego rodzaju obrus można wybrać w różnych kolorach, jednak obecnie modne są świąteczne obrusy w kolorach takich jak:

  • czerwonym,
  • zielonym,
  • niebieskim,
  • złotym.

Można również mieszać ze sobą kolory oraz wzory świąteczne dla obrusów. Przy wigilijnym stole nie można również zabraknąć:

  • serwetek,
  • sztućców,
  • kubków,
  • stroika świątecznego,
  • zastawy świątecznej, która powinna zawierać płaskie, jak i głębokie talerze, w których podawane będą znakomite potrawy.

Tradycyjny stół wigilijny musi być także udekorowany świeczkami (najlepiej taką, którą kupuje się w kościele co roku przed Bożym Narodzeniem), a pod obrusem powinno znaleźć się sianko. Dzięki temu można mieć nie tylko elegancko ubrany stół, ale także podtrzymuje się przepiękne tradycje. Wigilijny stół potrawy to także miejsce, które kusi swym zapachem i smakiem, dlatego nie można zapomnieć o grzybowej z kluskami, barszczu czerwonym, krokietach, czy kapuście z grochem oraz karpiu i śledziach.

Jak udekorować stół na Boże Narodzenie?

Oprócz tego, że wigilijny stół musi być udekorowany zastawą, sztućcami, czy też świeczkami, to dobrze jest, aby pamiętać również o tym, by wszystko ze sobą świetnie współgrało. Dlatego też warto wybrać komplet serwetek, które znakomicie będą pasować do zastawy oraz na przykład mebli, które są umieszczone w salonie, dzięki czemu stworzy się znakomity i świąteczny klimat. Dodatkowo również świecznik i stroik, który jest ułożony na stole, powinien być w podobnych barwach, co sprawi, że atmosfera staje się bardziej przytulna i rodzinna, a wszystko jednocześnie jest zachowane z klasą i umiarem. Warto też postawić na takie ozdoby, które są solidnie wykonane, co sprawi, że będzie można je użyć na przyszłe święta. Dekorując stół, nie można zapomnieć też o krzesłach, które również można przybrać w świąteczne wzory, dzięki czemu zyska się dodatkowo miękkie i przyjemne w dotyku oparcie oraz siedzisko.

Dowiedz się również jakie 12 potraw powinny znaleźć się na wigilijnym stole 🙂

Jak zrobić stroik świąteczny?

Niezwykle ważną ozdobą, której nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest stroik. Co ważne, to można tę dekorację kupić gotową w sklepie lub da się ją też łatwo i szybko zrobić samodzielnie. Do zrobienia takiego stroika świątecznego będzie potrzebne:

  • gałązki jodły,
  • sekator,
  • gąbka florystyczna,
  • nożyk lub nożyczki,
  • prostokątna podstawka do doniczki,
  • taśma izolacyjna,
  • sztuczny śnieg (najlepiej w aerozolu),
  • bombki,
  • szyszki,
  • długie świece (w dowolnym kolorze),
  • światełka.

Dobrze jest wybrać cztery gałęzie choinki, które trzeba przyciąć na mniejsze kawałki, aby następnie wbić je do gąbki florystycznej, którą wcześniej się przygotowało pod względem wielkości. Gąbkę florystyczną trzeba włożyć do podstawki tak, aby była w niej znakomicie osadzona. Najczęściej gałązki wbija się po bokach gąbki, gdyż w środek wbijane są świece. Tak zrobiona podstawa stroika daje możliwość dowolnego uzupełniana ozdobami takimi, jak bombki, szyszki czy światełka. Można je wbijać w gąbkę w dowolne miejsca, jednak należy pamiętać o wyglądzie stroika, który będzie stał na świątecznym stole. Na końcu można wszystko posypać sztucznym śniegiem, a w razie rozerwania się gąbki florystycznej czy też gałązki można użyć taśmy izolacyjnej.

Jak złożyć serwetki?

Świąteczne serwetki pojawiają się na każdym wigilijnym stole nie tylko przy talerzach, ale również w serwetniku. Dobrze jest wiedzieć, jak je prawidłowo złożyć, dzięki czemu będzie można je wygodnie wyjąć z serwetnika. Zaleca się tak złożyć serwetki, by dało się je wyciągnąć pojedynczo z serwetnika, dlatego trzeba opakowanie wybranych serwetek umieścić najlepiej na blacie kuchennym i przytrzymać środek palcem a drugą ręką delikatnie ułożyć je w wachlarz. Następnie tak zrobione serwetki trzeba zgiąć w pół i można je włożyć do serwetnika. Dzięki temu każdy domownik oraz gość będzie mógł wyciągnąć bez problemu pojedynczo serwetki.

Warto pamiętać, że wigilijny stół to nie tylko elegancki wygląd udekorowanych mebli, ale przede wszystkim tradycja i świetna okazja do spotkania się z najbliższymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *