Forszlak czyli mostek cielęcy nadziewany

Zastanawiasz się z jakiego mięsa jest forszlak? Cielęcina to jasnoróżowe, delikatne mięso o wyjątkowym, świeżym zapachu. Pochodzi od cieląt do szóstego miesiąca życia. Przyjmuje się, iż najlepsze walory smakowe ma to, które jest od 8-tygodniowych zwierząt.
Gatunki mięsa cielęcego
- mostek – do duszenia, lub do zmielenia na kotlety;
- kark – na rosół, mielone, tatar i do duszenia;
- nóżki – duszenie, do galarety z nóg cielęcych;
- łopatka – duszenie w sosie własnym;
- ogon – rosół i wywary mięsne;
- łata – rolady, gulasze, duszenie;
- goleń tylna i przednia – dania z galaretą, duszenie, wywary;
- udziec – pieczenie, duszenie, gulasze;
- górka – kotlety sznycle, pieczenie, grillowanie;
- forszlak – rolady, duszenie.
Co to jest forszlak?
Nazwa brzmi nieco tajemniczo, ale to po prostu część cielęciny z nerką. Stąd też forszlak, to inaczej nerkówka. Uznawany jest za najsmaczniejszą część półtuszy, bardzo cenioną przez kucharzy. Warto na stałe włączyć go do swojego menu. Przepis na forszlak znaleźć możemy już w kuchni staropolskiej.
Forszlak ciekawostki:
- Ze względu na fakt, że forszlak to chude mięso, bardzo łatwo można go przeciągnąć i sprawić, że będzie suche. Aby tego uniknąć, wystarczy go zamarynować przed przyrządzeniem i gotować lub piec długo, ale w stosunkowo niskiej temperaturze. To zapewni cielęcinie kruchość i soczystość.
- Mięsa cielęcego nigdy nie solimy bezpośrednio przed smażeniem! Zamiast delikatnego mięsa, otrzymamy twardy kawałek, nie nadający się do zjedzenia. Solić należy więc po usmażeniu, a sól dodać można do marynaty jeśli będziemy peklować mięso.
- Z nerkówką idealnie współgrają takie przyprawy jak: majeranek. cząber, bazylia i lubczyk.
- Grzechem będzie natomiast, dodanie do potraw z forszlakiem liścia laurowego i ziela angielskiego, których dominujący aromat „zabije” wyjątkowy smak mięsa.
Jak zrobić mostek cielęcy nadziewany?
Forszlak cielęcy najlepiej smakuje prosto z piekarnika, upieczony z aromatycznym nadzieniem. To wyjątkowe mięso jest nie tylko zdrowe, ale także łatwe do przyrządzenia, więc nawet laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi.
Przepis na nerkówkę pieczoną z nadzieniem
Składniki:
- 1 kilogram mostka cielęcego
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 kromka czerstwego chleba
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeże zioła: koperek, natka pietruszki i bazylia
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso natrzeć dokładnie mieszanką soli, pieprzu i octu. Włożyć do lodówki na około godzinę.
- Farsz: Chleb namoczyć w mleku. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a z białek ubić pianę. Do miski wbić 2 żółtka, dodać odsączony chleb, masło, pianę i posiekane zioła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mostek wyjąć z lodówki i zrobić w nim małe nacięcia, w które wkładać będziemy nadzienie.
- Po nafaszerowaniu forszlaku, kieszonki w mięsie zaszyć nitką, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
- Cielęcinę włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny, podlać szklanką wody i piec około 1.5 h w temperaturze 150 stopni.
- Co jakiś czas polewać pieczeń sosem spod mięsa.
Forszlak smakuje najlepiej w towarzystwie gotowanych ziemniaków z masłem i buraczkami. Smacznego!
Cielęcina jako skarb wśród mięs
Zawiera sporo białka, a mało tłuszczów. Nadaje się nawet do jedzenie na surowo. Idealne źródło przyswajalnego żelaza, potasu, fosforu, cynku i witamin z grupy B (B1 – tiaminy, B2 – ryboflawiny, PP – niacyny, B12 – kobalaminy).
Kwas linolowy obecny w cielęcinie, działa bakteriobójczo, pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i zapobiega miażdżycy. Polecana jest także osobom zmagającym się z anemią, zgagą, problemami gastrycznymi i niestrawnością. To dobry rodzaj mięsa dla maluchów, gdyż jest chude.
Dodaj komentarz