Czeskie knedliczki – puszyste i pyszne placki drożdżowe

czeskie knedliczki

Pośpiech czy brak chęci na gotowanie powoduje, że często jemy monotonnie i wiele potraw zwyczajnie nam się nudzi. Od czasu do czasu naprawdę dobrze więc spróbować czegoś nowego. Oprócz przepysznych polskich potraw warto sięgnąć również po dobrodziejstwa z kuchni naszych sąsiadów. Wśród faworytów znajdują się niezwykle proste, a jednocześnie przepyszne czeskie knedliczki. Jak przyrządzić to danie i w jakiej wersji smakuje najlepiej?

Co to czeskie knedliczki?

Osoby odwiedzające Czechy, z pewnością w niejednej knajpie natknęły się na czeskie knedliczki. Co to za potrawa? Chociaż słysząc nazwę, myślimy od razu o naszych, polskich knedlach, a więc nadziewanych kluskach, to jednak jest to zupełnie inne danie. Knedliki z Czech to placuszki drożdżowe, które traktowane są jako substytut ziemniaków czy kopytek.

Z czym podawać czeskie knedliczki?

Najczęściej polewane są one gęstymi mięsnymi, a obok na talerzu pojawia się duszona kapusta, dzięki czemu danie jest niezwykle sycące. Nieco rzadziej w restauracyjnym menu znaleźć można knedliki czeskie na słodko, jednak taka wersja również ma swoich zwolenników. Zamiast gulaszu placki polewane są aromatycznymi owocowymi sosami, na przykład truskawkowym bądź malinowym.

Jak się robi knedliczki czeskie?

Chodź na pierwszy rzut oka, czeskie knedliczki wydają się skomplikowanym daniem, to w rzeczywistości ich przygotowanie jest naprawdę proste. Gotowa potrawa jest zaś warta każdego czasu spędzonego w kuchni.

Czeskie knedliczki – przepis

Czeskie knedliczki smakują doskonale w każdej wersji, jednak jako pierwszej zdecydowanie warto spróbować opcji z gulaszem. Zachwyci ona każdego miłośnika mięsnych potraw.

Czeskie knedle z gulaszem – składniki potrzebne do przygotowania knedliczków:
  • 600 gram mąki krupczatki,
  • 2 średnie jajka,
  • 300 mililitrów mleka,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.
Czeskie knedle z gulaszem – składniki potrzebne do przygotowania sosu:
  • pół kilo szynki wieprzowej,
  • litr bulionu,
  • koncentrat pomidorowy (mały słoiczek),
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki majeranku,
  • mąka,
  • olej albo smalec.
Wykonanie knedlików krok po kroku:
  • Mleko podgrzać do temperatury 36 stopni, dodać cukier i drożdże i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte drożdże zmieszać z mąką, jajkami i szczyptą soli, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około pół godziny.
  • Ciasto podzielić na 4-5 części i z każdej uformować placek w kształcie bagietki.
Wykonanie sosu krok po kroku:
  1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić w równą kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) rozgrzać olej lub smalec i podsmażyć cebulę oraz czosnek, po czym odłożyć na osobny talerz.
  4. Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć mięso.
  5. Gdy mięso podsmaży się, dodać cebulę i czosnek.
  6. Mięso i warzywa zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
  7. Po kilku minutach dodać przyprawy i dalej gotować.
  8. Po około pół godzinie dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 40 minut.
  9. Jeśli sos wymaga zagęszczenia zmieszać 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, a następnie przelać do garnka.
  10. Doprawić do smaku.

Po wyrobieniu ciasta oraz zrobieniu aromatycznego sosu zostaje już tylko ugotowanie placków. 

Jak przygotować gotowe czeskie knedliki?

Najłatwiej ugotować je w osolonej wodzie. Wystarczy około 10 minut, jednak należy pamiętać, by gotować je pojedynczo, ponieważ mogą się sklejać. Inny sposób przygotowania knedlików to użycie pary.

Jak się robi czeskie knedliki na parze?

Wystarczy umieścić placuszek w parowarze na około 25 minut. W przypadku jego braku można wykorzystać garnek z gotującą się wodą, na którym znajdować się będzie sitko.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *