Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami – zdrowy i pożywny pomysł na obiad

Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami

Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami to świetny pomysl na obiad. Faszerowane warzywa to doskonały pomysł na zdrowe danie. Oprócz nadziewanej papryki czy bakłażana sporą popularnością cieszą się również zapiekane kabaczki. I chociaż wciąż istnieje wiele sporów na temat tego, czy traktować je jak nieco wyrośniętą cukinię, czy zupełnie inne warzywo, to nie ma wątpliwości, że jest ono niezwykle pyszne i zdrowe. Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami zachwyci podniebienia każdego, kto tylko go spróbuje.

Czym można nadziać kabaczka?

Kabaczek to sporej wielkości warzywo, które po przecięciu wzdłuż i wydrążeniu środka ma niezwykle dużo miejsca na pyszny farsz. Czym można nadziać kabaczka? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Tak naprawdę bowiem wszystko zależy od tego, co lubimy najbardziej. Przepyszny w smaku farsz, który podbije podniebienia wszystkich miłośników mięsa to połączenie mięsa mielonego z pomidorem. Doskonale jednak smakować będzie także mieszanka ugotowanego ryżu i drobno posiekanego kurczaka czy chociażby pieczarek i dobrej jakości żółtego sera. Warto eksperymentować zarówno ze składnikami nadzienia, jak i sposobem ich doprawienia.

Jak zrobić kabaczek faszerowany mięsem mielonym?

Przygotowanie faszerowanego kabaczka choć na pozór wydaje się skomplikowane, wcale nie jest trudne. Zarówno warzywo, jak i farsz przygotowuje się szybko, a potem pozostaje już tylko czekać, aż potrawa pięknie zapiecze się w piekarniku.

Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 3 średniej wielkości kabaczki,
  • pół kilograma ulubionego mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów w kawałkach,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 200 gram dobrej jakości startego sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Noże kuchenne: Gerlach czy Fiskars? Porównanie i rekomendacje ekspertów

Kabaczki należy dokładnie umyć, a następnie przekroić wzdłuż, wydrążyć środki i lekko posolić. Tak przygotowane warzywa odstawić na bok i przejść do wykonania farszu. Jak zrobić farsz do kabaczka?

Wykonanie farszu krok po kroku:

  1. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać olej i umieścić na niej cebulę oraz czosnek.
  3. Gdy warzywa zeszklą się dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
  4. Po kilku minutach dodać krojone pomidory, koncentrat oraz przyprawy w zależności od potrzeb.
  5. Do przestudzonego farszu dodać 100 gram sera, wymieszać i nadziać kabaczki.

Teraz zostało jedynie umieszczenie warzyw w piekarniku. Jak długo piec kabaczek w piekarniku? Wystarczy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia należy wyciągnąć blaszkę i posypać żółtym serem, który pozostał. Dzięki temu roztopi się i będzie się idealnie ciągnął.

Kabaczek z mięsem mielonym i pomidorami – różne możliwości

Dodanie pomidorów z puszki do mięsa mielonego to nie jedyna wersja tego pysznego farszu. Z powodzeniem wykorzystać można również pomidory suszone. Jak to zrobić? Wystarczy kilka sztuk pokroić na drobne kawałki i dodać pod koniec smażenia mięsa. W takiej wersji pominąć można również koncentrat pomidorowy, gdyż suszone pomidory mają swój charakterystyczny smak. Ciekawy sposób to również użycie świeżych pomidorów pokrojonych w plasterki. Nie dodaje się ich do farszu, a układa na nafaszerowanym kabaczku plasterek obok plasterka, po czym posypuje startym serem. Korzystając z takiej opcji, warto od razu posypać kabaczki serem. W ten sposób uzyskamy chrupiąca skórkę, pod którą ukryją się pomidory. Warto spróbować różnych wersji dania i samemu przekonać się, które połączenie smaków najbardziej nam odpowiada.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *