Pierogi z bobem i boczkiem – oryginalny i przepyszny pomysł na obiad

Pierogi bardzo często goszczą na talerzach w naszych domach. Nic dziwnego, jest to bowiem pyszne i bardzo sycące danie. Oprócz popularnych ruskich często spożywamy również ich mięsną wersję. Ciasto na pierogi doskonale komponuje się jednak również z innymi farszami. Doskonałym tego przykładem są pierogi z bobem i boczkiem. Tego połączenia smakowego trzeba spróbować!
Pierogi z bobem – letnia wersja popularnego dania
Bób to przepyszne warzywo strączkowe, na które sezon trwa niestety dosyć krótko, bo od końca czerwca do sierpnia. Nic więc dziwnego, że w tym czasie miłośnicy bobu jedzą go nawet codziennie i co rusz próbują wykorzystać go w innych daniach. Potrawą, która zachwyca podniebienia każdego, kto tylko jej spróbuje, są pierogi z bobem. Farsz przygotowany z samego bobu smakuje wyśmienicie. Można jednak dodać do niego również inne składniki.
Co pasuje do farszu z bobu na pierogi?
To przepyszne warzywo idealnie komponuje się z… boczkiem, zwłaszcza jego aromatyczną, wędzoną wersją. Popularny jest również farsz z bobu i kurczaka. Nie może zabraknąć także przepysznej serowej wersji jak chociażby pierogi z bobem i fetą.
Pierogi z bobem i boczkiem – przepis
Pierogi z bobem i boczkiem to potrawa, która raz spróbowana, z pewnością na stałe zagości w naszym menu. Kremowy bób przełamany pysznym chrupiącym boczkiem to doskonałe połączenie. Jak zrobić pierogi z bobu z dodatkiem boczku?
Składniki potrzebne do przygotowania farszu z bobu i boczku:
- pół kilograma bobu,
- 200 gram wędzonego boczku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi:
- 400 gram mąki pszennej,
- około 250 mililitrów wody,
- sól.
Jak zrobić farsz do pierogów z bobu? – wykonanie krok po kroku:
- W osolonej wodzie ugotować bób. Odcedzić go i odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Pokrojony boczek podsmażać na patelni.
- W momencie, gdy z boczku wytopi się tłuszcz dodać cebulę i czosnek, wymieszać i razem podsmażać.
- Bób obrać ze skórki, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zawartość patelni, koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Jak zrobić ciasto na pierogi? – wykonanie krok po kroku:
- Mąkę wsypać do miski, dodać około pół łyżeczki soli, a następnie wolnym strumieniem wlać wodę.
- Ciasto zagniatać, aż będzie sprężyste i elastyczne.
- Gotowe ciasto odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć równe okręgi (na przykład szklanką). Na każdym okręgu ułożyć farsz i bardzo dokładnie zlepić brzegi pieroga, by nie rozwalił się podczas gotowania. Pierogi z bobem i boczkiem należy wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 2 minuty (aż do wypłynięcia).
Poznaj również nasz przepis na pyszne pierogi z karpiem.
Pierogi z bobem i mięsem – przepis
Oprócz boczku, z bobem doskonale komponuje się również mięso z kurczaka. Wykonanie pierogów z bobem i mięsem również jest bardzo łatwe. W przypadku ciasta postępujemy oczywiście tak samo. Różnica tkwi jedynie w farszu. Jak przygotować farsz z bobem i mięsem?
Składniki potrzebne do przygotowania farszu z bobu i kurczaka:
- 500 gram bobu,
- dwa filety z piersi kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oleju,
- przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie.
Wykonanie farszu krok po kroku:
- Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
- Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, czosnkiem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi i podsmażyć na złocisty kolor na oleju.
- Obrany bób rozgnieść widelcem, dodać podsmażonego kurczaka, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekaną cebulkę i dokładnie wymieszać.
- Farsz doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Farsz na pierogi oparty na bobie smakuje naprawdę wyśmienicie. Sezon na to warzywo warto więc wykorzystać i spróbować różnych kombinacji smakowych. Z pewnością już kęs wystarczy, by zakochać się w takiej odsłonie pierogów.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz