Cynaderki – popularne podroby z długą historią

Cynaderki są dość kontrowersyjnym, ale nadal popularnym daniem z podrobów. W kuchni polskiej są znane od dawna, a swoją popularność zyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Nie każdego stać było na wykwintne dania, które wtedy podawano, takie jak wołowe steki, czy baraninę. Większość osób stołujących się w nieco mniej znanych restauracjach czy barach jadło właśnie cynaderki, wątróbkę i ozorki. Były ogólnodostępne i znacznie tańsze od cielęciny. Cynaderki mogą budzić wstręt – w końcu są to nerki wołowe, jednak mają wiele walorów smakowych.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak przyrządzić inne podroby takie jak wątróbka z gęsiny kliknij tutaj
Jak powinno się gotować cynaderki?
Cynaderki najlepiej jest oczyścić dokładnie ze wszystkich błon, a później wymoczyć w wodzie.
Jak oczyścić cynaderki?
- Należy je delikatnie poprzecinać i wykroić ze środka żyłki i błonki.
- Należy uważać, by nie poprzecinać żyłek.
- Sugeruje się również, by wylać wodę po wstępnym gotowaniu.
- Kolejny etap gotowania powinien odbywać się w towarzystwie ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Najlepszym sposobem na zachowanie ich smaku jest długie duszenie, również w śmietanie.
- By wydobyć głębię ich smak, dobrym pomysłem będzie dodanie do nich duszonej cebuli.
Cynaderki świetnie smakują w sosie własny, podawane z tłuczonymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami.
Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:
Cynadry duszone – jak przyrządzić
Wiedząc już co to są cynadry, możemy je przygotować w dawnym stylu. Poniższy przepis pochodzi jeszcze z PRL, kiedy podroby były bardzo popularne.
Cynaderki wieprzowe albo cynaderki cielęce najlepiej smakują w formie duszonej, z dodatkiem śmietany i musztardy, która zaostrza nieco smak dania.
Przed ich przyrządzeniem należy kupić:
- ok. 600 g nerek wieprzowych
- 200 ml śmietanki kremówki
- 10 dag cebuli
- musztardę francuską – do przepisu wystarczy około 2-3 łyżki
- natkę pietruszki
- masło
- mąkę pszenną
- przyprawy, takie jak: sól, pieprz, estragon, opcjonalnie szczypta ostrej papryki
Sposób przyrządzenia:
- Początkowo należy oczyścić mięso ze wszystkich niepotrzebnych żyłek i błonek.
- Po dokładnym ich wymoczeniu i wypłukaniu, gotujemy cynaderki przez chwilę, a następnie wylewamy wodę z pierwszego gotowania.
- Ugotowane lekko cynaderki należy pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Można zrobić to bez wcześniejszego ich gotowania, ale wtedy proces ich moczenia i nalewania świeżej wody znacznie się wydłuży.
- Na patelni należy rozgrzać masło, najlepiej klarowane, a następnie usmażyć na nim cynaderki.
- Na patelni po smażeniu cynaderek należy zeszklić posiekaną cebulę, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Kiedy będzie już miękka, zalewamy ją wodą i dodajemy musztardę oraz śmietanę, wraz z przyprawami.
- Do sosu wrzucamy usmażone cynaderki i dusimy na małym ogniu.
- Warto na koniec udekorować ja siekaną natką pietruszki.
Pyszne cynadry – przepis
Cynadry wieprzowe w sosie są niedrogim daniem, idealnie pasującym na letnią sobotę. Co to są cynaderki wieprzowe? To również nerki, które przygotowuje się po ich dokładnym oczyszczeniu.
Cynadry duszone z pieczarkami nie są trudne do wykonania.
Będziemy potrzebować:
- około 500-600 g nerek wieprzowych
- dwóch łyżek mąki pszennej
- soli i pieprzu do smaku
- masła klarowanego lub oleju
- 20 dag cebuli
- 30 dag pieczarek
- 200-300 ml śmietanki kremówki – ilość zależy od ilości użytych przez nas nerek
Cynadry duszone przygotowujemy tak samo jak zawsze:
- Należy je dobrze opłukać, wyczyścić i namoczyć kilkukrotnie w zimnej wodzie.
- Następnie kroimy je na mniejsze części i obtaczamy w mące pszennej.
- Smażymy z każdej strony, by były miękkie.
- Następnie na tym samym tłuszczu – o ile nie jest spalony, smażymy drobno posiekaną cebulę, wraz z obranymi i pokrojonymi pieczarkami.
- Przesmażamy je, aż się skurczą i stworzą sos.
- Następnie wrzucamy podsmażone pieczarki z cebulą oraz cynaderki do garnka i zalewamy niewielką ilością wody oraz dodajemy do niej śmietanę kremówkę.
- Wszystko dusimy do miękkości pod przykryciem.
Takie cynadry wieprzowe w sosie można podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą pęczak lub z samych chlebem.
Ten przepis pokochają nawet Ci, którzy nie lubią podrobów, a także pierwszy raz jedzą cynadry. Przepis można nieco modyfikować pod względem ilości pieczarek lub przypraw.
Dodaj komentarz