Cynaderki – popularne podroby z długą historią

Cynaderki

Cynaderki są dość kontrowersyjnym, ale nadal popularnym daniem z podrobów. W kuchni polskiej są znane od dawna, a swoją popularność zyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Nie każdego stać było na wykwintne dania, które wtedy podawano, takie jak wołowe steki, czy baraninę. Większość osób stołujących się w nieco mniej znanych restauracjach czy barach jadło właśnie cynaderki, wątróbkę i ozorki. Były ogólnodostępne i znacznie tańsze od cielęciny. Cynaderki mogą budzić wstręt – w końcu są to nerki wołowe, jednak mają wiele walorów smakowych.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak przyrządzić inne podroby takie jak wątróbka z gęsiny kliknij tutaj

Jak powinno się gotować cynaderki?

Cynaderki najlepiej jest oczyścić dokładnie ze wszystkich błon, a później wymoczyć w wodzie.

Jak oczyścić cynaderki?

  • Należy je delikatnie poprzecinać i wykroić ze środka żyłki i błonki.
  • Należy uważać, by nie poprzecinać żyłek.
  • Sugeruje się również, by wylać wodę po wstępnym gotowaniu.
  • Kolejny etap gotowania powinien odbywać się w towarzystwie ziela angielskiego i liścia laurowego.
  • Najlepszym sposobem na zachowanie ich smaku jest długie duszenie, również w śmietanie.
  • By wydobyć głębię ich smak, dobrym pomysłem będzie dodanie do nich duszonej cebuli.

Cynaderki świetnie smakują w sosie własny, podawane z tłuczonymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Cynadry duszone – jak przyrządzić

Wiedząc już co to są cynadry, możemy je przygotować w dawnym stylu. Poniższy przepis pochodzi jeszcze z PRL, kiedy podroby były bardzo popularne.

Cynaderki wieprzowe albo cynaderki cielęce najlepiej smakują w formie duszonej, z dodatkiem śmietany i musztardy, która zaostrza nieco smak dania.

Przed ich przyrządzeniem należy kupić:

  • ok. 600 g nerek wieprzowych
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 10 dag cebuli
  • musztardę francuską – do przepisu wystarczy około 2-3 łyżki
  • natkę pietruszki
  • masło
  • mąkę pszenną
  • przyprawy, takie jak: sól, pieprz, estragon, opcjonalnie szczypta ostrej papryki

Sposób przyrządzenia: 

  1. Początkowo należy oczyścić mięso ze wszystkich niepotrzebnych żyłek i błonek.
  2. Po dokładnym ich wymoczeniu i wypłukaniu, gotujemy cynaderki przez chwilę, a następnie wylewamy wodę z pierwszego gotowania.
  3. Ugotowane lekko cynaderki należy pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Można zrobić to bez wcześniejszego ich gotowania, ale wtedy proces ich moczenia i nalewania świeżej wody znacznie się wydłuży.
  4. Na patelni należy rozgrzać masło, najlepiej klarowane, a następnie usmażyć na nim cynaderki.
  5. Na patelni po smażeniu cynaderek należy zeszklić posiekaną cebulę, a następnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Kiedy będzie już miękka, zalewamy ją wodą i dodajemy musztardę oraz śmietanę, wraz z przyprawami.
  7. Do sosu wrzucamy usmażone cynaderki i dusimy na małym ogniu.
  8. Warto na koniec udekorować ja siekaną natką pietruszki.

Pyszne cynadry – przepis

Cynadry wieprzowe w sosie są niedrogim daniem, idealnie pasującym na letnią sobotę. Co to są cynaderki wieprzowe? To również nerki, które przygotowuje się po ich dokładnym oczyszczeniu.

Cynadry duszone z pieczarkami nie są trudne do wykonania.

Będziemy potrzebować:

  • około 500-600 g nerek wieprzowych
  • dwóch łyżek mąki pszennej
  • soli i pieprzu do smaku
  • masła klarowanego lub oleju
  • 20 dag cebuli
  • 30 dag pieczarek
  • 200-300 ml śmietanki kremówki – ilość zależy od ilości użytych przez nas nerek

Cynadry duszone przygotowujemy tak samo jak zawsze:

  1. Należy je dobrze opłukać, wyczyścić i namoczyć kilkukrotnie w zimnej wodzie.
  2. Następnie kroimy je na mniejsze części i obtaczamy w mące pszennej.
  3. Smażymy z każdej strony, by były miękkie.
  4. Następnie na tym samym tłuszczu – o ile nie jest spalony, smażymy drobno posiekaną cebulę, wraz z obranymi i pokrojonymi pieczarkami.
  5. Przesmażamy je, aż się skurczą i stworzą sos.
  6. Następnie wrzucamy podsmażone pieczarki z cebulą oraz cynaderki do garnka i zalewamy niewielką ilością wody oraz dodajemy do niej śmietanę kremówkę.
  7. Wszystko dusimy do miękkości pod przykryciem.

Takie cynadry wieprzowe w sosie można podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą pęczak lub z samych chlebem.

Ten przepis pokochają nawet Ci, którzy nie lubią podrobów, a także pierwszy raz jedzą cynadry. Przepis można nieco modyfikować pod względem ilości pieczarek lub przypraw.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *