Śląskie niebo – aromatyczne połączenie mięsa z suszonymi owocami i drożdżowymi kluseczkami

śląskie niebo

Wszelkiego rodzaju mięsa goszczą na talerzach Polaków niezwykle często. Zazwyczaj są one jednak doprawiane specjalnie przeznaczonymi do nich mieszankami przypraw. Czasem warto wyjść jednak poza schemat i spróbować słodko-słonych kombinacji. Doskonałym przykładem jest śląskie niebo. Ta znana głównie na Śląsku potrawa niezwykle syci, a przy tym zachwyca smakiem i aromatem. 

Śląskie niebo – niepowtarzalny smak i zapach

Słysząc pierwszy raz ciekawą nazwę potrawy, wielu z nas zastanawia się co to śląskie niebo? Danie, inaczej nazywane również rajem śląskim cieszyło się niezwykłą popularnością w rejonie górniczym. Przepis na śląskie niebo znaleźć można również w niektórych niemieckich książkach kucharskich (pod nazwą Schlesisches Himmelreich).

Główne produkty – śląskie niebo dawniej i dziś

Najistotniejszą część dania stanowiła odpowiednio przygotowywana wieprzowina. Kwintesencja smaku potrawy wynikała z połączenia jej z sosem z suszonych owoców. Słodkie mięso podawane było najczęściej z kluskami drożdżowymi przyrządzanymi na parze (buchtami). Obecnie rzadziej słyszy się o takim sposobie przyrządzania wieprzowiny.

Czy nadal się podaje śląskie niebo? Zdecydowanie tak. Potrawa wciąż cieszy się popularnością w górniczych rejonach Polski, przez lata jednak bazowy przepis uległ nieco zmianie. Doprawiając wieprzowiny używa się trochę innych przypraw, słodki sos natomiast przyrządza się z różnych kombinacji ulubionych owoców.

Śląskie niebo – ciekawostki

Śląskie niebo to potrawa, z którą wiążą się różne ciekawostki. Jedną z nich jest niewątpliwie fakt, iż niegdyś stanowiła formę rekompensaty za prace przy skubaniu pierza czy przy kądzieli, które były nieodpłatne. Była ona również traktowana jak potrawa świąteczna, w związku z czym nie podawano jej w inne dni niż właśnie święta lub niedziele.

Ciekawy był również sposób przygotowania śląskiego nieba. Zapasy mięsa uzyskane po świniobiciu wędzono bowiem w dymie z drewna olchowego. Taka praktyka znacznie przedłużała jego świeżość, tym samym sprawiała, że mięso zawsze było gotowe do spożycia. 

Śląskie niebo przyrządzone z wędzonej wieprzowiny przez Roberta Makłowicza było również głównym daniem w jednym z odcinków popularnego programu kulinarno-podróżniczego „Opolski smak”.

śląskie niebo owoce suszone

Sposób przygotowania śląskiego nieba – przepis

Przygotowanie śląskiego nieba nie jest trudne, wymaga jednak uzbrojenia się w cierpliwość. Niezbędne jest również pozyskanie wysokiej jakości uwędzonego mięsa wieprzowego (szynki lub schabu). Czego jeszcze potrzeba do przyrządzenia potrawy?

Główne produkty – śląskie niebo od podstaw:

  • około 800 gram mięsa,
  • 250 gram suszonych owoców (najczęściej śliwki),
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, opcjonalnie szczypta cynamonu.

Wykonanie potrawy krok po kroku:

  • Owoce zalać 0,5 litra wody i odstawić do namoknięcia na całą noc.
  • Drugiego dnia mięso zalać litrem wody i gotować minimum godzinę.
  • Po godzinie dodać namoczone owoce, wraz z wodnym wywarem i dalej gotować.
  • Odcedzić mięso i owoce pozostawiając wywar.
  • Dodać odrobinę wywaru do mąki i wymieszać.
  • Na rozgrzanej patelni stopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  • Zasmażkę razem z owocami dodać do wywaru i chwilę gotować.
  • Do garnka wsypać cukier, sól, pieprz, wlać sok z cytryny i opcjonalnie wsypać cynamon, gotować jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje.
  • Tak przygotowanym sosem polać mięso.

Przepis na sos można nieco modyfikować, dodając chociażby ulubione przyprawy. Niektóre źródła polecają obok suszonych śliwek użyć również nieco moreli i gruszek. Bardzo popularne jest także zagęszczanie sosu powidłami śliwkowymi. Z powodzeniem można użyć ich zamiast mąki.

Tradycyjne buchty

Śląskie niebo nie może obejść się bez drożdżowych kluseczek. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Buchty – potrzebne składniki:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 30 gram drożdży świeżych,
  • szklanka letniego mleka (temperatura około 36 stopni),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 duże łyżki stopionego, lecz zimnego masła,
  • odrobina soli.

Buchty – wykonanie:

  • Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, mleko i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, jajka, resztę cukru, masło i odrobinę soli i rozpocząć wyrabianie.
  • Wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość zacząć formowanie bułeczek wielkości pączków.
  • Bułeczki pozostawić około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte buchty umieścić w parowarze na około 10 minut.

Nie mając parowaru, możemy posłużyć się garnkiem wypełnionym wodą i przykrytym gazą lub ściereczką. Jeśli chcemy, by nasze śląskie niebo było jeszcze słodsze, można dodatkowo nadziać surowe jeszcze buchty powidłami śliwkowymi.

Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na kluski kudłate

Śląskie niebo stanowi ciekawą kompozycję smakową i zapachową, warto więc poświęcić czas by przygotować ją w swoim domu. Smak z pewnością zachwyci wszystkich fanów aromatycznych mięs.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *