Wywar jarski – przepisy i wykorzystanie

Wywar jarski

Wielu ludzi kocha aromatyczne, gorące zupy. Sprawdzają się one doskonale zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe dni. Pomocny w uzyskaniu najlepszego i intensywnego smaku zup jest wywar jarski. Jak go przyrządzić i do czego użyć?

Co to jest wywar jarski?

Wywary to płyny, które powstają poprzez gotowanie w wodzie składników pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Wywar jarski, jak sama nazwa wskazuje, pozbawiony jest mięsa. Czy to oznacza, że przeznaczony jest wyłącznie dla wegetarian? Nic podobnego. Owszem długie, powolne gotowanie dużej ilości warzyw i przypraw w wodzie sprawia, że tworzy się z niej przepyszny rosół w wersji bez mięsa.

Tak aromatyczna woda stanowi jednak również doskonałą podstawę dla wielu dań. Co można zrobić z wywaru jarskiego? Pierwsze co przychodzi na myśl to wszelkiego rodzaju zupy. Bulion warzywny stanowi także doskonałą podstawę sosów, gulaszy, a także risotto lub kaszotto. Wywar jarski może zostać użyty tuż po zrobieniu bądź po… rozmrożeniu. Bulion można bowiem porcjować i przechowywać. Gotowe kostki doskonale sprawdzają się w dni, kiedy mamy mniej czasu, czy siły na gotowanie.

Z czego robi się wywar jarski?

Wywar jarski charakteryzuje się pięknym, intensywnym kolorem, smakiem i zapachem rozchodzącym się po całej kuchni. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a składniki ogólnodostępne. W zależności od przepisu mogą się nieco różnić i występować w zmiennych proporcjach.

Podstawę niezmiennie jednak stanowi marchew, seler, pietruszka, por i cebula, a więc popularna włoszczyzna. Niekiedy do bulionu jarskiego dodaje się jabłko lub suszone grzyby. Wszystko zależy tak naprawdę od preferencji smakowych. Słodszy wywar uzyskamy, dodając sporą ilość marchewki, z kolei zbyt dużo pietruszki spowoduje, że bulion będzie gorzkawy. Robiąc wywar jarski kolejny, raz warto manewrować ilością i rodzajem przypraw, aż do uzyskania pożądanego smaku.

Wywar jarski – przepisy

Oto przykładowe przepisy na wywar jarski. Różnią się one nieco składnikami, jednak schemat przygotowania jest bardzo podobny.

Wywar jarski przepis numer 1

Składniki potrzebne do wykonania wywaru jarskiego:
  • około 2 litry wody,
  • 3 marchewki (nie za duże, żeby wywar nie był za słodki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera (mniej więcej połówka średniego jabłka),
  • kawałek białej części pora,
  • kawałek zielonej części pora,
  • natka pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek selera naciowego (mniej więcej długość marchewki),
  • kilka grzybów suszonych,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • garść ziaren pieprzu (opcjonalnie 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego),
  • łyżka soli,
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku.
Jak się robi wywar jarski? Wykonanie krok po kroku:
  1. Warzywa dokładnie umyć pod zimną wodą.
  2. Marchewkę, korzeń selera, korzeń pietruszki, pora obrać i pokroić według uznania (im większe kawałki, tym dłuższy czas gotowania wywaru).
  3. Warzywa umieścić w garnku, dodać posiekaną natkę pietruszki, łodyżkę selera, ząbki czosnku (2 obrane, 2 w łupce) i suszone grzybki.
  4. Cebulkę przypalić na palniku (aby wydobyć jej aromat) i dodać do garnka.
  5. Zalać wszystkie składniki wodą.
  6. Do wody dodać przyprawy i zagotować wywar.
  7. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i gotować około 2 godzin.

Gotowanie na małym ogniu jest niezwykle ważne, aby warzywa oddały cały swój smak. Czas zależy jednak od ich wielkości. Bulion należy gotować aż do całkowitej ich miękkości. W przypadku drobno posiekanych warzyw może wystarczyć już nawet godzina. Całe warzywa natomiast będą potrzebować nawet około 3 godzin.

Wywar jarski przepis

Wywar jarski przepis numer 2

Składniki potrzebne do wykonania wywaru jarskiego:
  • około 1,5 litra wody,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 większy korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • zielona część pora,
  • natka pietruszki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oleju,
  • przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 4 ziarna pieprzu, płaska łyżka soli, 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/3 łyżeczki kurkumy.
Jak się robi wywar jarski? Wykonanie krok po kroku:
  1. Warzywa dokładnie umyć i obrać te, które tego wymagają.
  2. Do garnka wsypać przyprawy, wlać olej i włożyć warzywa przekrojone przynajmniej na pół, by wydobyć smak.
  3. Zawartość garnka zalać wodą i zagotować.
  4. Gotować na małym ogniu około 2 godzin.

Smak i aromat w każdym daniu

Bez względu na to, jakiego przepisu użyjemy do zrobienia wywaru jarskiego, należy odcedzić go po przyrządzeniu. Tak przygotowany, klarowny bulion może zostać od razu użyty do zrobienia aromatycznych sosów, zup czy innych dań. Nadmiar wywaru najlepiej wlać do plastikowych pojemników lub woreczków, podpisać, kiedy został przyrządzony i zamrozić. Odpowiednio zabezpieczony może leżeć w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Istotna jest jeszcze kwestia ugotowanych warzyw. Aby nie marnować żywności, można wykorzystać je do zrobienia pysznej sałatki jarzynowej lub kotlecików warzywnych. Wystarczy drobno je posiekać, doprawić i wymieszać z jajkiem i odrobiną mąki.

Odpowiednio przyrządzony wywar jarski stanowi doskonałą bazę dla wielu mięsnych i wegetariańskich przepisów. Warto więc próbować go robić i znaleźć taką kompozycję warzyw i przypraw, która smakuje idealnie dla nas. Wywar jarski – doskonała podstawa pysznych i aromatycznych zup i sosów

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.