Trześnia – piękne drzewo o przepysznych owocach

Wiśnia ptasia Trześnia

Charakterystyczne, owalne liście piłkowane na końcach, niezwykle piękne kwiaty i kora. Trześnia, bo o niej mowa, to drzewo nie tylko dekoracyjne, ale również dające bardzo odżywcze owoce. Trześnia – ptasia wiśnia rodząca przepyszne owoce. Gdzie można ją spotkać i w jaki sposób skorzystać z jej dobrodziejstw?

Dzika trześnia – charakterystyka, występowanie

Trześnia (dzika czereśnia czy też wiśnia ptasia) to drzewo mogące osiągać nawet 30 metrów wysokości. Jego kształt zależy głównie od tego, jak rośnie. Trześnia rosnąca w grupie jest zazwyczaj stożkowata i smukła, jeśli jednak rośnie pojedynczo, cechuje się grubszym pniem, a jej korona jest bardziej rozłożysta. Jak wskazuje jedna z nazw, trześnia jest owocowym drzewem rosnącym dziko.

W Europie występuje dość rzadko. Jeśli chcemy natknąć się na nią w Polsce, warto szukać w południowej części kraju, w szczególności w lasach liściastych i mieszanych. Dzika czereśnia to drzewo bardzo charakterystyczne. Szczególną uwagę zwraca ciemnobrązowa, cienka i bardzo błyszcząca kora. Trześnia kwitnie w kwietniu i maju. Wówczas łodygi pokrywają się pięknymi białymi kwiatami.

Owoce trześni zwykle przybierają ciemnoczerwoną barwę, jednak możliwe jest spotkanie również ich żółtej, żółto-czerwonej, a nawet… czarnej odmiany. Są one bardzo cenione przez ptactwo (stąd jedna z jej nazw – wiśnia ptasia). Ptaki z apetytem zjadają owoce trześni, a z roznoszonych przez nie nasion mogą wyrastać kolejne drzewa.

Dzika Trześnia

Trześnia – grunt dla czereśni

Dziko rosnąca trześnia odznacza się bardzo dużą odpornością na warunki atmosferyczne i uszkodzenia oraz niezwykle szybko się rozrasta. Nic więc dziwnego, że od lat wykorzystuje się ją jako drzewo wyjściowe do tworzenia nowych odmian czereśni. Gatunki, które powstają w ten sposób, owocują późno, jednak owoce cechują się podobną odpornością co trześnia, ponadto są przepyszne. Można wyróżnić tu odmiany o dużych, jasnych owocach oraz te mniejsze i zdecydowanie ciemniejsze, posiadające bardzo soczysty miąższ.

Wiśnia ptasia – lecznicze właściwości

Trześnia to drzewo o ogromnych walorach dekoracyjnych, jej rzadkie występowanie sprawia jednak, że nie każdy zdaje sobie sprawę z innych jej zalet. Owoce trześni zawierają mnóstwo witamin (przede wszystkim C, ale także A i B) oraz są doskonałym źródłem potasu. Zawartość łatwo przyswajalnych cukrów i niewielka ilość kalorii sprawiają, że doskonale nadają się do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę i choroby nerek. Owoce trześni posiadają również właściwości antyoksydacyjne. Wpływają na poprawę stanu cery i pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie.

Co ciekawe, pozytywne wartości trześni nie są zamknięte tylko w jej owocach. Liście wiśni ptasiej wykorzystywane są do produkcji leków homeopatycznych, a herbata z jej szypułek polecana jest seniorom, jako pomoc w walce z kilogramami. Zmielona kora trześni stanowi doskonały okład w przypadku bólów reumatycznych, a przygotowany z niej wywar pomoże w walce z przeziębieniem i złagodzi kaszel. Co ciekawe dzika czereśnia znacznie łagodzi także ból podczas skurczów porodowych.

Dzika trześnia – zastosowanie w przemyśle i w kuchni

Trześnia poza leczniczymi właściwościami charakteryzuje się również niezwykłym brązowo-czerwonym kolorem drewna. Wykorzystuje się je do produkcji artystycznych mebli i innych dekoracji. Niezaprzeczalne są również walory smakowe owoców trześni. Mimo że niekiedy są dość cierpkie, to poza tym soczyste i pyszne. Doskonale nadają się do produkcji soków, galaretek, dżemów czy konfitur. Świetnie smakują jako dodatek do ciast i tortów. Dobrze smakują również wina i nalewki z owoców ptasiej wiśni.

Trześnia – przepisy

Jeżeli przechadzając się po lesie, natkniemy się na trześnię z dojrzałymi już owocami, zdecydowanie nie możemy przegapić okazji do ich zasmakowania. Już niewielki kosz owoców wystarczy do zrobienia przepysznej konfitury, która może posłużyć jako dodatek do naleśników, gofrów czy ciast.

Składniki potrzebne do zrobienia konfitury z owoców ptasiej wiśni:

  • około kilogram owoców,
  • poł kilo cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny,
  • opcjonalnie łyżka cukru wanilinowego do smaku.

Wykonanie konfitury krok po kroku:

  • Owoce trześni umyć i wydrylować pestki, a następnie włożyć do garnka i gotować przez około 3 godziny.
  • Po tym czasie dodać mniej więcej połowę cukru i cukier wanilinowy i gotować jeszcze przez przynajmniej godzinę.
  • Tak przygotowaną masę odstawić na kilka godzin, następnie dodać resztę cukru i sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków, dokładnie zamknąć i ustawić do góry dnem.

Z owoców trześni można również wykonać doskonały sok lub kompot. Wystarczy zalać pół kilo owoców litrem wody i dosłodzić do smaku.

Trześnia

Składniki potrzebne do wykonania nalewki z owoców trześni:

  • 2 kg owoców trześni,
  • 1 litr spirytusu 96%,
  • 1 litr wódki 40%,
  • 1 kg cukru

Wykonanie nalewki krok po kroku:

  • Owoce dokładnie umyć i pozbawić ogonków, a następnie przełożyć do dużego słoja.
  • Alkohole zmieszać ze sobą i tak powstałą mieszanką zalać owoce, aż wszystkie będą w niej dokładnie zanurzone.
  • Słoik zakręcić i odstawić na około 5 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce.
  • Co kilka dni energicznie wstrząsać słojem.
  • Po 5 tygodniach odlać alkohol do drugiego słoja, a owoce zasypać kilogramem cukru i odstawić w słoneczne miejsce.
  • Słój pozostawić do całkowitego rozpuszczenia się cukru co jakiś czas mieszając.
  • Po rozpuszczeniu cukru zlać powstały syrop do odstawionego wcześniej alkoholu.
  • Tak przygotowana nalewka powinna stać minimum pół roku, najlepiej jednak dłużej.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Trześnia – ciekawostki

Trześnia to drzewo znane już od bardzo dawna. Niegdyś uznawana była za symbol płodności kobiet. W niektórych kręgach uważano ją za doskonały afrodyzjak. Na Śląsku młode panny używały mokrych gałązek trześni do chlapania swoich wybranków. Zwyczaj ten miał przynosić szczęście i zwiastować szybkie zamążpójście.

W Beskidzie Niskim dziką czereśnię czczono niemal jak bóstwo. Mówiło się, że jej ścięcie sprowadza na drwala masę chorób i nieszczęść. Wiśnię ptasią bardzo dokładnie więc omijano, a jeżeli zaszła konieczność jej ścięcia, robiły to osoby chore i już dotknięte życiowymi niepowodzeniami.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.