Gęś faszerowana kaszą i jabłkami

Gęś faszerowana kaszą i jabłkami przepis

Masz ochotę na gęś faszerowaną kaszą i jabłkami? przychodzi Ci na myśl kaczka nadziewana jabłkami i wątróbką? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami! Pieczone potrawy z drobiu to kwintesencja tradycyjnej, polskiej kuchni. Wyróżniają się one wyrazistym smakiem oraz niesamowitym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Jak przygotować smaczną i pyszną potrawę z kaczki? Jaki farsz do gęsi będzie najlepszy?

Gęś faszerowana kaszą i jabłkami, przepis

Składniki:
  • oczyszczona i obraną gęś o wadze około trzech kilogramów
  • pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • dwie łyżki smalcu z gęsi
  • trzy cebule
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • trzy ząbki czosnku
  • cztery kruche jabłka
  • rozmaryn, sól, pieprz czarny, majeranek, estragon, suszona pietruszka (natka)
  • trzy łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina wody
Przygotowanie:

Najpierw należy dokładnie umyć tuszkę z gęsi (również wewnątrz) pod bieżącą wodą. W następnej kolejności przyrządzamy marynatę z oleju, soli oraz przypraw i nacieramy nią dokładnie mięso, na zewnątrz oraz w środku. Gęś pozostawiamy pod przykryciem na jedną dobę. Następnego dnia rano przechodzimy do przyrządzania farszu do gęsi z wątróbką.

Kaszę gotujemy, odsączamy i czekamy aż ostygnie. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz umieszczamy w środku. Wątróbkę myjemy, kroimy w drobną kostkę oraz smażymy na oleju wraz z obraną i pokrojoną cebulą. Na koniec smażenia dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz przyprawy.

Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyschnięcia. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do farszu z wątróbką i łączymy składniki. Wsypujemy także ugotowaną kaszę jęczmienną. Jeszcze raz mieszamy. Następnie nadziewamy przygotowaną masą gęś, zawiązujemy nogi sznurkiem spożywczym oraz wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Jeżeli gęś się przewraca warto użyć dobrze wymierzonego naczynia, do którego tuszka będzie pasować w całości.

Ile piec gęś?

Przygotowaną i wypełnioną farszem tuszę należy upiec. W tym celu należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i po około dwudziestu minutach wstawić do wnętrza gęsi faszerowanej kaszą i jabłkami. Tego rodzaju mięso wymaga raczej dłuższego pieczenia. Tuszę należy więc piec około dwóch godzin w stałej temperaturze, pod przykryciem. Aby mięso było bardziej soczyste wewnątrz naczynia warto wlać odrobinę wody (około 100 – 200 ml).

Kaczka faszerowana wątróbką i jabłkami

W analogiczny sposób do przepisu na gęś faszerowaną jabłkami można przygotować również kaczkę nadziewaną wątróbką i żołądkami lub kaczkę faszerowaną wątróbką i jabłkami. Warto jednak pamiętać, że mięso tego rodzaju wymaga mniejszego czasu pieczenia. Aby pieczeń była miękka w zupełności wystarczy więc około 1,5 godziny zapiekania w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak wyjąć kości z kaczki?

Oczyszczanie kaczki z kości, inaczej zwane trybowaniem bądź luzowaniem jest bardzo pomocne, ponieważ znacznie ułatwia nałożenie marynaty na mięso oraz pieczenie.

Aby łatwo pozbyć się kości należy oczyszczoną i umytą kaczkę położyć na plecach, nogami do przodu, a następnie usunąć widoczne kości z lewej oraz prawej części udowej.

Następnie warto także odciąć skrzydełka w połowie. Aby pozbyć się kości z wnętrza kaczki należy delikatnie naciąć tuszę przy kuprze oraz wyjąć wewnętrzne części. Przy luzowaniu zawsze należy odciąć także kuper.

Przepis na gęsie szyjki nadziewane

Gęsie szyjki nadziewane to przepyszna, tradycyjna potrawa znana w różnych częściach Polski od wielu pokoleń. Jest ona bardzo pożywna, aromatyczna i posiada głęboki, wyborny smak.

Składniki:
  • szyjka z gęsi wraz ze skórą
  • drobiowe żołądki oraz wątróbka (najlepiej z indyka lub gęsi) – około 200 g
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • dwie łyżki gęsiego smalcu
  • dwa ząbki czosnku
  • duża cebula
  • dwie marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, estragon, tymianek, ziele angielskie lub jagody jałowca, liść laurowy
Przygotowanie:

Na początku oddzieloną skórę z szyjki gęsi moczymy przez pół godziny w wodzie z solą. W bulionie gotujemy żołądki oraz jedną marchew. Mięso z rosołu po wystudzeniu kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy gęsi smalec oraz smażymy na nim rozdrobnione części wątróbki oraz pokrojoną cebulę.

W momencie kiedy mięso będzie kruche, a cebula zeszkli się dodajemy również czosnek, sól oraz przyprawy. Mieszamy. Masę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, lekko solimy uważając aby nie przesolić. Szyjkę zawiązujemy z jednej strony i ostrożnie nadziewamy farszem. Warto pamiętać, aby nie przepełnić szyjki, ponieważ skóra może popękać.

Kiedy masa jest już wewnątrz szyjek można je zawiązać. Następnie należy obsmażyć je z obu stron na patelni aż nabiorą złocistej barwy, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego oraz podlać odrobiną wody. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przepis można urozmaicić dodając przed pieczeniem jedno obrane i pokrojone drobno jabłko.

Pieczenie z drobiu są znane już od najdawniejszych czasów, a ich smak zachwyca do dziś. Z tego powodu z pewnością warto spróbować niesamowitych specjałów takich jak gęś faszerowana kaszą i jabłkami, które prezentuje nasza polska kuchnia.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.