Śliszki – tradycyjne słodkie kluski

Dania na słodko to świetne rozwiązanie o każdej porze dnia. Zarówno chałwa włóknista jak śliszki – słodkie kluski wykonane z prostych składników są idealnym pomysłem na przekąskę, którą pokocha cala rodzina. Przygotowanie potraw jest łatwe i ekonomiczne. Są to bardzo pożywne i lekkostrawne dlatego z pewnością powinny choć raz zagościć w Twojej kuchni.

Śliszki – co to? Pochodzenie tradycyjnych klusek

Wśród tradycyjnych, śląskich potraw dominują dania mączne. Śliszki pochodzą ze Śląska, gdzie były one przyrządzane od dawna. Ponieważ nie wymagają one wielu składników najczęściej gościły one na stołach ubogich rodzin lub średniozamożnych mieszczan. Mimo użycia niewielu składników śliszki są pożywne i smaczne.

Tradycyjne śliszki, przepis

Składniki:
  • jedno do dwóch jaj
  • pół kilograma mąki pszennej bądź orkiszowej
  • twaróg tłusty – jedna kostka
  • łyżka cukru
  • masło
  • łyżeczka śmietany (opcjonalnie)
  • cynamon i cukier (jako posypka)

Przygotowanie:
  1. Najpierw należy ugnieść twaróg widelcem, do momentu aż będzie bardzo drobny. Jeżeli jest zbyt suchy można dodać odrobinę śmietany.
  2. Wrzucamy też jajko, cukier oraz mąkę pszenną.
  3. Wszystko mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. Jeżeli jest zbyt mokre trzeba dodać odrobinę mąki.
  5. Teraz należy uformować z ciasta wałek, a następnie kroimy na poprzeczne kostki w kształcie rombów.
  6. W międzyczasie wstawiamy wodę i czekamy aż zacznie wrzeć.
  7. Teraz dosypujemy sól, a po chwili dorzucamy również kluski. W
  8. rzucamy śliszki na gotującą się wodę, lekko przykrywamy pokrywką o gotujemy przez pięć minut.
  9. Po tym czasie odcedzamy na talerz oraz posypujemy cukrem, cynamonem oraz roztopionym masłem.

Najlepiej podawać na ciepło. Śliszki to nie tylko wyśmienite danie obiadowe, ale także pomysł na pyszny podwieczorek lub kolację.

Jak zrobić chałwę z włóknami?

Składniki:
  • trzy szklanki sezamu
  • dziewięć łyżek miodu ( w zależności od pożądanego aromatu, wybieramy odmianę miodu)
  • wata cukrowa bezsmakowa
Przygotowanie:
  1. W pierwszej kolejności należy uprażyć sezam na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez około siedem minut.
  2. W kolejnym kroku, kiedy ziarna się zarumienią wszystko mielimy przy użyciu blendera.
  3. Dodajemy miód i miksujemy, aż masa będzie dokładnie wymieszana i gładka.
  4. Po chwili wrzucamy również strzępki waty cukrowej (im większe kawałki waty będziemy dodawać do masy tym bardziej włóknista będzie chałwa).
  5. Wszystko mieszamy łyżką przez kilka minut, aby dokładnie się połączyło. Opcjonalnie dorzucamy do masy skórkę pomarańczy, zmielone nasiona bądź małe fragmenty suszonych owoców.
  6. Teraz przekładamy wszystko do formy i równo rozprowadzamy, a następnie wkładamy do lodówki na około trzy godziny.
  7. Po tym czasie można wyjąć chałwę i pokroić na drobne kawałki.

Można używać jaj jako przekąski lub dodatku do deserów i ciast. Chałwę można również przygotować w postaci suszonej w piekarniku w momencie połączenia składników należy rozprowadzić masę cienką warstwą na blasze, a następnie włożyć do uchylonego piekarnika, nastawionego na niską temperaturę na dwie godziny.

Po tym czasie chałwa powinna mieć konsystencję lekkiego, porowatego, dobrze wypieczonego ciasta cukierniczego. Jeżeli jest jeszcze zbyt mokre, suszymy przez dodatkową godzinę. Warto pamiętać, że do pieczenia nie można stosować zbyt wysokich temperatur, aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych zawartych w ziarnach i miodzie.

Dlaczego warto przygotowywać domowe słodycze?

Domowe, tradycyjne słodycze i dania są nie tylko bardzo smaczne. Smakołyki z ziaren oraz mąki to również idealny pomysł na zdrową i treściwą przekąskę, które zachęci każdego malucha do domowej kuchni. Wysoka zawartość zbóż oraz nasion, które są bogactwem minerałów, witamin i błonnika to wsparcie dla naszego układu pokarmowego.

Własnej produkcji słodycze w przeciwieństwie do sklepowych wyrobów są wolne od szkodliwych dla zdrowia konserwantów i sztucznych dodatków, które wyrządzają szkody w naszym organizmie. Samodzielne przygotowanie przekąsek nie jest czasochłonne oraz trudne, pozwala natomiast przyrządzić smaczne i niedrogie potrawy bez wychodzenia z domu.

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.