Śledzie na Wielkanoc – przepisy na pyszne i aromatyczne danie

Śledzie goszczą w Polskich domach niezwykle często. Mało kto wyobraża sobie święta bez tej popularnej ryby. Śledzie na Wielkanoc przyrządzane są na wiele sposób, a każdy z nich potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Jakie są najlepsze pomysły na śledzie na Wielkanoc?

Kiedyś wyganiany, dziś ma honorowe miejsce

Śledzie znane są ludziom od wielu lat. Ich solona wersja przyrządzana była już ponoć w 1397 roku. Tak przynajmniej wyczytać można w „Kurierze Warszawskim” opublikowanym w 1884. Obecnie powstają coraz to nowe sposoby na wydobycie ze śledzi niesamowitego smaku. Na wielkanocnym stole ryba pojawia się w dodatku oleju, śmietany, owoców czy warzyw. Nie każdy jednak wie, że kiedyś odpowiednim czasem do spożywania śledzi nie były święta, a okres postu. W trakcie jego trwania nie wolno było jeść mięsa, więc ludzie raczyli się potrawami ze śledzia. Po sześciu tygodniach następowało uroczyste wieszanie śledzia za to, że wyganiał mięso z jadłospisu. Na szczęście dziś nie musimy już śledzi za nic karać. Możemy za to cieszyć się ich smakiem przy wielkanocnym stole.

Śledzie na Wielkanoc – przepisy, które warto znać

Tak naprawdę nie istnieją przepisy, które nadają się tylko na Wielkanoc i koniecznie wtedy muszą być przyrządzone bowiem ile głów tyle sposobów. Warto więc wykonywać taką wersję, która przypadnie do gustu domownikom i gościom. Niezmiennie jednak od lat dużą popularnością cieszą się śledzie w oleju i śmietanie. Wielu za najlepsze śledzie na Wielkanoc uważa te z cytryną. Doskonale sprawdzają się również różne wersje sałatek warstwowych z dodatkiem śledzia. Zachwycają one nie tylko smakiem, ale także pięknym wyglądem. Śledzie idealnie komponują się z… jabłkami. Chociaż dla wielu osób wydaje się to dziwne, naprawdę warto spróbować takiego połączenia.

śledź na Wielkanoc

Śledzie w cytrynie i oleju

Tradycyjną wersję ryby w oleju zna chyba każdy, jednak śledzie z cytryną niejednego mogą zaskoczyć. Tymczasem przepis na nie jest niezwykle łatwy, a smak lekki, orzeźwiający, doskonały.

Składniki potrzebne do zrobienia śledzi w cytrynie i oleju:
  • 4 filety śledziowe,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie cytryny,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • olej lub oliwa do zalania śledzi,
  • słoik około 600 ml
Wykonanie krok po kroku:
  • Śledzie wymoczyć (około 3 godziny) w mleku lub wodzie i dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym. Wodę (mleko) w trakcie namaczania warto zmieniać.
  • Pokroić rybę na nie duże kawałki.
  • Cytryny dokładnie umyć szczotką (dobrze użyć płynu do mycia owoców i warzyw) i pokroić w plastry.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • W słoiku układać pokrojone śledzie, cebulę i plastry cytryny warstwa po warstwie. Pomiędzy nie wkładać liście laurowe oraz ziarna ziela i pieprzu.
  • Zalać słoik olejem lub oliwą aż do momentu przykrycia wszystkich składników.
  • Tak przygotowane śledzie wielkanocne powinny odstać w lodówce przynajmniej 24 godziny.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Jabłko to owoc, który potrafi wydobyć głębie smaku z wielu potraw. Doskonale sprawdza się w połączeniu z gęstą, kwaśną śmietaną. Taka wersja śledzi, to potrawa, obok której nie można przejść obojętnie.

Składniki potrzebne do wykonania śledzi z jabłkiem:
  • 300 g filetów śledziowych,
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 3 średnie jabłka,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka chrzanu (opcjonalnie).
Wykonanie krok po kroku:
  • Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, zmieniając ją co jakiś czas.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku.
  • Wymieszać starte jabłka ze śmietaną, cebulą oraz doprawić podanymi przyprawami i cukrem.
  • Pokrojone śledzie włożyć do słoika, zalać przygotowaną masą śmietanową i wymieszać.
  • Słoik zostawić przynajmniej na kilka godzin w lodówce, aby smaki się połączyły.

Sałatki warstwowe ze śledziem – ozdoba wielkanocnego stołu

Ciekawe pomysły na śledzie na Wielkanoc to również sałatki warstwowe z ich użyciem. To, że śledź doskonale komponuje się z cebulą wiedzą chyba wszyscy, ale ryba równie dobrze smakuje z jajkiem i… ziemniakami.

Śledzie na Wielkanoc w formie warstwowej sałatki – składniki:
  • 5 ziemniaków,
  • 4 płaty śledziowe,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz, sól, natka pietruszki.
Wykonanie krok po kroku:

Sałatkę można wykonać w jednej większej misce (szklanej, aby dokładnie widać było wszystkie warstwy), lub w kilku mniejszych.

  • Płaty śledziowe namoczyć w wodzie i dokładnie wysuszyć.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować.
  • Śledzie pokroić w kostkę podobną do ziemniaków.
  • Ugotowane jajka i surową cebulkę posiekać drobno.
  • Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę układać warstwami: śledź, cebulka, sos, ziemniaki, sos, jajko.
  • Posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Śledzie wielkanocne w formie sałatki doskonale będą smakować również z burakiem. Wystarczy ugotować go do miękkości i pokroić w kostkę. Z powodzeniem można dodać również warstwę kukurydzy oraz kiszone ogórki. Śledzie to ryby, które smakują dobrze w wielu konfiguracjach, stąd też warto próbować nowych rozwiązań i samemu przekonać się, która wersja odpowiada nam najbardziej

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.