Potrawy z ryb

Niezależnie od tego, czy jako dziecko nigdy nie jadłeś ryb, czy też nigdy ich nie lubiłeś, to wspaniale, że rozważasz dodanie ryb do swojej diety. Jedzenie ryb ma mnóstwo korzyści zdrowotnych! Ale nasuwa się pytanie: jak zacząć lubić ryby? Oto krótki przewodnik, który pomoże ci zasmakować w daniach z ryb. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na potrawy z ryb. 

Kup filety – nie całe ryby

Jeśli sporządzenie potrawy z całej ryby sprawia, że czujesz się niekomfortowo, możesz to łatwo obejść. Kup filety rybne, gdy po raz pierwszy wprowadzasz owoce morza do swojej diety. Stek rybny też się sprawdzi.

Przyprawy

Jeśli lubisz gorące potrawy z odrobiną wyrazistych smaków, nie bój się marynować ryby w przyprawach. Można również wcierać w rybę przyprawy. Ryba wchłania smak o wiele bardziej niż kurczak czy wołowina, więc trzeba uważać na to, ile przypraw dodamy do potrawy.

Potrawy z ryb – rodzaj ryby

Kluczem do tego, aby zacząć lubić dania z ryb, jest stopniowe wprowadzanie ich do menu. Lepiej nie zaczynać od jedzenia potraw z tłustych ryb. Potrawy z tłustych ryb mają charakterystyczny, mocny zapach i zazwyczaj ostry smak co wiele osób odstrasza od jedzenia ryb. Pierwszą rybą, której powinniśmy spróbować jest dorsz. Dania z dorsza mają neutralny smak (o ile są świeże) a sam dorsz jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Potrawy z dorsza dostarczą naszemu organizmowi również witaminę B12 i B6, niacynę, a także witaminy E, A i C.

Król Bałtyku

Bałtyckie dorsze osiagały niegdyś 1,5 metra długości.  Obecnie ryba ta znacznie zmalała, rybacy z sieci wyciągają zaledwie 30-centymetrowe osobniki. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele, ale jedną z kluczowych jest przełowienie. Kiedyś powszechnie dostępny z biegiem lat stał się rarytasem na polskich stołach i cyklicznie obowiązują zakazy jego połowu. Kupując dobry kawałek ryby lepiej posiłkować się sprawdzonym przepisem na jej przyrządzenie. Poniżej kilka propozycji na danie z dorsza rodem z polskich stołów.

Przepis na potrawę z dorsza z czosnkiem i masłem

Składniki

Filety z dorsza – świeży lub mrożony
Oliwa z oliwek – lub inny neutralny olej roślinnyę pieprzu cayenne
Niesolone masło
Przyprawy – czosnek, pieprz cayenne, papryka słodka
Skórka z cytryny – skórka z cytryny nadaje potrawom z ryb przyjemny, świeży smak
Zielona cebula lub świeża pietruszkę do dekoracji.

Sposób przyrządzenia

  1. Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Dopraw obie strony filetów z dorsza przyprawami.
  2. Podsmaż rybę z obu stron na gorącym oleju.
  3. Na patelni roztop masło z czosnkiem i skórką z cytryny. Posmaruj rybę masłem czosnkowym.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś rybę do naczynia do serwowania. Unikaj pozostawiania dorsza do ostygnięcia na patelni (ciepło będzie nadal gotować rybę).
  5. Posyp posiekaną zieloną cebulą i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ryba po grecku – danie z dorsza niekoniecznie z Grecji

Składniki

Filety z dorsza – ok. 700-800g
Bulion warzywny – 0,5 litra
Marchewka – 4 szt.
Pietruszka – 3 szt.
Cebula – 3 szt.
Seler – połówka
Koncentrat pomidorow – 200ml
Przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Olej – 3-4 łyżki
Mąka pszenna – 3 łyżki

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę pokrój w piórka. Resztę warzyw obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Rozgrzej olej i dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj pozostałe warzywa, po chwili smażenia ziele angielskie, liście laurowe i bulion
  4. Po 10 minutach odlej część płynu i zmieszaj go z koncentratem pomidorowym. Wlej mieszankę z powrotem.
  5. Duś na małym ogniu przez około 15 minut
  6. Dopraw solą i pieprzem.

Potrawy z ryb – jak nie dorsz to co?

Doskonąła alternatywą dla potraw z dorsza może być ryba o wdzięcznej nazwie Lucjan Czerwony. Ryba lucjan występuje w atlantyckich, przybrzeżnych wodach USA oraz Zatoki Meksykańskiej. Lucjan swoją popularność zyskał dzięki szerokiemu eksportowi na całym świecie oraz przez swoje egzotyczne walory smakowe. Surowa ryba lucjan ma różowy, czerwonawy kolor niemniej po przyrządzeniu mięso jest białe i delikatne. Oto jeden z najpopularniejszych przepisów na danie z ryby lucjan.

Pieczony lucjan – danie z ryby prosto  z USA

Składniki

Filety z ryby lucjan – 700-800g
Przyprawy – tymianek, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz
Salsa – można kupić gotową bądź zrobić w domu (ogórki małosolne 4 szt., papryczka chilli, papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, szczypiorek posiekany, 2 łyżeczki miodu, sok z połówki cytryny

Sposób przyrządzenia

  1. Przygotuj salsę – pokrój ogórki i papryki w kostkę. Czosnek przepuść przez praskę. posiekaj. Wymieszaj. Dodaj szczypiorek, dopraw sokiem z cytryny, miodem i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Podzieli filety na kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego (wyłożonego wcześniej papierem do pieczenia). Dopraw solą i pieprzem, posyp rozmarynem i tymiankiem. Piecz w 180stC pod przykryciem przez 25 minut.
  3. Ułóż na talerzu kawałek ryby, udekoruj salsą.

Warto przełamać swoją niechęć (jeśli takowa istnieje) i włączyć potrawy z ryb do swojej diety. Jedzenie ryb pomaga zwalczyć choroby serca, obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić naczynia krwionośne. Dzięki regularnemu spożywaniu rybnych dań jesteśmy w stanie znacząco obniżyć poziom trójglicerydów i złagodzić stany zapalne.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *