Kluski lane – kluski lane przez sito i inne przepisy

Kluski lane przez sito to starodawna metoda przyrządzania klusek lanych. Lane ciasto to jedno z wielu dań, które jadło się w dzieciństwie. Nadaje się do zupy mlecznej oraz do rosołu. Jest to dobra odmiana dla ryżu lub makaronu. Można je przygotować w szybki i łatwy sposób. Czasem w rosole pojawiają się także niecodzienne dodatki. Rzadko spotykane dodatki do rosołu to pomidor albo goździki.

Kluski lane do rosołu własnej roboty

Jak zrobić kluski do rosołu? To bardzo proste. Potrzebne będą następujące składniki:

– 0,75 l rosołu
– 2 średnie jajka
– 5 płaskich łyżek mąki pszennej
– szczypta soli i pieprzu

Lane kluseczki do rosołu – jak przyrządzić

Żeby przyrządzić kluseczki do rosołu trzeba do jednej miski wsypać mąkę pszenną i wbić do niej jajka. Jajka z mąką wymieszać na gładkie ciasto. Najlepiej, żeby ciasto wyszło gęstsze niż do naleśników. Można wymieszać ciasto przy pomocy widelca albo za pomocą blendera. W małym garnku zagotować trzy szklanki rosołu. Powoli należy wlewać lane kluski do rosołu. Nie mieszać od razu po wlaniu ciasta. Ciasto powinno urosnąć i zrobić się puszyste i dopiero wtedy zamieszać. Kluski do rosołu powinny się gotować razem z rosołem na małym gazie około 2 minut. Inną nazwą lanych klusek są kluski kładzione do rosołu.

Zacierki na rosole

Zamiast lanych klusek jako dodatki do rosołu można stosować zacierki. Tworzy się je z mąki, soli, mleka i jajek. Z tych składników należy zagnieść ciasto, a następnie rwać je na drobne kawałeczki, najlepiej w postaci kulek i wrzucać do gotującego się rosołu. Po wypłynięciu ich na wierzch odstawić zupę z gazu. najlepiej podawać na gorąco z natką pietruszki.

Kasza manna na gęsto do rosołu

Do rosołu zamiast lanego ciasta albo zacierki można dodać kaszę manną. Przepis jest bardzo prosty: zagotować wodę, wsypać kaszę mannę i posolić. Chwilę pogotować. Gdy zrobi się gęsta wylać na talerze polane zimną wodą i rozsmarować. Po wystudzeniu pokroić w kostkę i podawać z gorącym rosołem.

Grzybek zwyczajny przepis

Z rosołem albo mlekiem można też zjeść danie potocznie nazwane grzybkiem. Do jego powstania trzeba rozbełtać jajka, wsypać mąkę i sól i bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wyłożyć ciasto i smażyć z dwóch stron. Pokroić na małe kawałki łopatką albo nożem. Wysuszyć na złoty kolor na patelni.

Czy dolewać wodę do rosołu?

W trakcie gotowania woda w rosole często wyparowuje i należy ją uzupełnić nową. Dolewanie wody do rosołu powinno polegać na stopniowym uzupełnianiu go zimną wodą. Klaruje to rosół i go hartuje. Oczywiście w trakcie dodawania wody należy też uzupełniać przyprawy, aby rosół nie stracił smaku.

Lane kluski na wodzie

Alternatywą dla lanych klusek na rosole są lane kluski na mleku oraz lane kluski na wodzie. Do przyrządzenia klusek na wodzie potrzebne będzie:

– 3 jajka
– mąka
– 2 l wody
– 3/4 łyżki soli

Jak przyrządzić lane kluski na wodzie?

Nastawić garnek z wodą. Jajka zmiksować na żółtą masę, dodać mąki i zmiksować z jajkami. Ma wyjść masa o konsystencji gęstej śmietanki. Gdy woda się zagotuje wlewać ciasto powoli do wody, najlepiej w formie szlaczków. Kluski należy gotować do wypłynięcia.

Kluski lane przez sito

Kluski lane przez sito to forma lanego ciasta, która powstaje dokładnie w taki sposób, jak to robione na rosole, czy wodzie. Jedyną różnicą jest forma tworzenia klusek. W przypadku klusek lanych przez sito ciasto jest przelewane nie bezpośrednio z miski, kubka, czy łyżką, ale przy pomocy opartego o garnek sita o większych oczkach. Dzięki takiemu zabiegowi kluski lane przez sito formują się w równe paski, podobne do tych makaronowych. Istnieje także sitko stworzone specjalnie do klusek lanych.

Kluseczki francuskie przepis

Inną formą klusek, które można stworzyć są kluseczki francuskie. Robi się je z jajek, masła, mąki i soli. Masło należy utrzeć na gładką masę, następnie dodawać żółtka. Z białek ubić pianę, dodać sól, a następnie przełożyć ją do ubitych żółtek razem z mąką. Lekko wymieszać powstałą masę. Kluski wrzucać powoli łyżką na wrzącą osoloną wodę. Gotować około 3 minut.

Kluski wątrobiane

Inną formą klusek, które można zrobić na rosole są kluski wątrobiane. Potrzebne będą do nich następujące składniki:

– 3 wątróbki z kurczaka
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– łyżka mąki
– łyżka bułki tartej
– gałka muszkatołowa
– majeranek

Przygotowanie

Wątróbki zmielić, wymieszać z żółtkiem i mąką. Ubić pianę z białka, dodać łyżkę bułki tartej i majeranek albo gałkę muszkatołową. Zamieszać. Za pomocą małej łyżeczki kłaść na wodę. Po wypłynięciu przełożyć do ugotowanego rosołu.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *