Piernik kanadyjski – puszysty i aromatyczny wypiek

piernik kanadyjski

Ciasto piernikowe to wypiek, którego aromat i smak nieodłącznie kojarzony jest ze świętami Bożego Narodzenia. Malutkie pierniczki lub potężne placki, którymi z powodzeniem naje się cała rodzina, zrobić można na wiele sposobów. Spośród nich niezwykle popularny jest piernik kanadyjski (inaczej nazywany herbacianym). Jak przygotować to pyszne ciasto?

Szybki piernik kanadyjski – ozdoba świątecznego stołu

Wiele osób ceni sobie smak pierników staropolskich. Aby jednak przygotować taki wypiek, niezbędne jest wcześniejsze wykonanie ciasta. Musi ono bowiem odstać przynajmniej 4 tygodnie. W ferworze przygotowań do świąt i łączenia ich z codziennymi obowiązkami łatwo przegapić odpowiedni moment.

W takiej sytuacji doskonałym ratunkiem jest piernik kanadyjski z kremem. Nie należy traktować go jednak jedynie jako placka zastępującego długo dojrzewające pierniki. Połączenie mięciutkiego ciasta z pysznym grysikowym kremem jest bowiem tak obłędne w smaku, że z powodzeniem stanowić może główny punkt wśród świątecznych słodkości. Jak wykonać szybki piernik kanadyjski?

Najlepszy przepis na piernik kanadyjski

Piernik herbaciany to niezwykle wilgotne i aromatyczne ciasto, które zachwyca smakiem. Próbując go pierwszy raz, od razu prosimy o recepturę, by samemu zrobić go w domu. Przepis na placek kanadyjski jest naprawdę prosty. Wypiekowi sprostają więc nawet osoby, które na co dzień nie mają za dużej styczności z pieczeniem. 

piernik kanadyjski najlepszy

Przepis na piernik kanadyjski – składniki na ciasto:

  • 4 średniej wielkości jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka dość mocnej herbaty (najlepiej zalać przynajmniej 2 torebki i parzyć przez kilka minut),
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka miodu (sztuczny lub naturalny, ważne by był jednak całkowicie płynny),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ulubiona przyprawa do piernika (całe opakowanie).

Przepis na piernik kanadyjski – składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka krowiego,
  • kostka masła (200 gram),
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 1/3 szklanka cukru drobnego lub 1/4 szklanki plus jedno opakowanie cukru wanilinowego,
  • słoiczek dżemu lub powideł śliwkowych.

Przepis na piernik kanadyjski – składniki na polewę:

  • 2 łyżki wody,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 3 duże łyżki kakao.

Piernik kanadyjski – wykonanie krok po kroku:

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Stale miksując wlać herbatę (ostudzoną), miód i olej.
  • Po połączeniu składników do misy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, a także przyprawę do piernika i miksować na małych obrotach.
  • Przygotowaną masę (powinna być rzadka, nie należy dosypywać mąki) podzielić na 3 części i piec osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Placki zostawić do ostygnięcia i przejść do wykonywania masy.
  • 2 szklanki mleka doprowadzić do wrzenia w garnuszku.
  • Pozostałe mleko zmieszać z kaszą i przełożyć do garnuszka.
  • Gotować całość około 5 minut, regularnie mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puch (około 7 minut). Po tym czasie dodawać stopniowo zimną kaszę zmieszaną z mlekiem i miksować aż całość będzie ładnie połączona.
  • Na blat wyłożyć warstwę powideł (dżemu) śliwkowych, następnie krem i przykryć kolejnym blatem. Czynność powtórzyć.
  • Składniki na polewę umieścić w garnku i podgrzewać cały czas mieszając aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
  • Gotową polewą udekorować piernik kanadyjski.

piernik kanadyjski przepis

Piernik kanadyjski w różnych wersjach

Mimo że przepis na tradycyjny piernik kanadyjski łączy w sobie pyszne herbaciane ciasto z masą z kaszy to coraz częściej pyszny placek łączony jest z innymi kremami. Jest to dobra alternatywa dla osób, które za kaszą manną nie przepadają. Krem można przygotować według własnych upodobań, jednak dużą popularnością cieszy się masa budyniowa. Jak ją wykonać?

Składniki potrzebne do wykonania masy budyniowej:

  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • kostka masła (200 gram).

Wykonanie masy budyniowej krok po kroku:

  • Wszystkie składniki oprócz masła gotować, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć w misce na miękki puch (około 7 minut).
  • Stopniowo łyżka po łyżce dodawać do masła wystudzony budyń. Miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.

Piernik herbaciany to ciasto, które warto znać i upiec nie tylko na święta, ale również przy innej okazji. Jego smak zachwyci podniebienia, nawet najbardziej wymagających osób.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.