Pierogi z kaszą jaglaną – poznaj 10 przepisów!

Pierogi z kaszą jaglaną przepis

Pierogi są znaną i lubianą potrawą kuchni polskiej. Tradycyjne farsze mogą jednak po pewnym czasie wydać się nudne, dlatego warto poszukać czegoś nowego. Pierogi z kaszą jaglaną przygotować można na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono.

Pierogi z kaszą jaglaną – przepis:

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju – 25 ml
  • szklanka ciepłej wody – 250 ml
  • jajko
Przygotowanie:
  1. W misce połącz mąkę i sól.
  2. Dodaj jajko i olej.
  3. Zagnieć ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
  4. Część ciasta rozwałkuj i wytnij koła z pomocą szklanki.
  5. Nakładaj farsz z kaszy jaglanej na środek każdego koła, a następnie składaj je na pół i sklejaj brzegi.
  6. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g żółtego sera
  • cebula
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę pokrój drobno i podsmaż.
  4. Wszystkie składniki połącz i dopraw do smaku.
  5. Ciasto na pierogi z kaszą jaglaną wypełnij gotowym farszem i gotuj 3-4 minuty.

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem

Składniki:
  • 200 g twarogu
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z cukrem.
  3. Ostudzoną kaszę jaglaną połącz z twarogiem i z pomocą blendera stwórz gładką masę.
  4. Gotowy farsz wyłóż na, wycięte z ciasta na pierogi, okręgi.
  5. Ugotuj i podawaj ze słodką śmietaną.

Pierogi z mięsem i kaszą jaglaną

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni.
  • Na patelnię, do podsmażonej cebuli, dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykrywką.
  • Pod koniec duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i kaszę jaglaną.
  • Gotowy, ostudzony farsz wykładaj na ciasto na pierogi.

Pierogi z kaszą jaglaną i szpinakiem

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • cebula
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Pokrojoną drobno cebulę podduś na patelni.
  3. Do cebuli dorzuć szpinak, posól i uduś pod przykrywką.
  4. Do szpinaku dodaj kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę fetę.
  5. Farsz wykładaj na ciasto na pierogi, gotuj 3-4 minuty według przepisu na pierogi z kaszy jaglanej.

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 50 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj drobno, podsmaż w niewielkim garnku.
  4. Do cebuli dodaj pieczarki.
  5. Połącz wszystkie składniki, gotowy farsz użyj do wypełnienia ciasta na pierogi.

Pierogi z kaszą jaglaną i jabłkami

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  3. Jabłka pomieszaj z cukrem i cynamonem. Połącz z kaszą jaglaną
  4. Ciasto na pierogi wypełnij gotowym farszem.

Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g sera ricotty
  • 10 – 20 listków świeżej mięty
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Miętę posiekaj drobno.
  3. Ser ricotta rozgnieć widelcem.
  4. Połącz wszystkie składniki.
  5. Jeżeli stworzyć pierogi z kaszą jaglaną na słodko, to dodaj do farszu cukier.
  6. Ciasto na pierogi wypełnij farszem, ugotuj i podawaj ze śmietaną.

Ruskie pierogi z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g twarogu
  • cebula
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż.
  3. Twaróg rozgnieć widelcem.
  4. Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Farsz jest gotowy do użycia!

Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

To ostatni przepis na pierogi z kaszy jaglanej. Ten jest nieco inny, idealny, kiedy brakuje czasu. Do jego wykonania nie trzeba zagniatać ciasta na pierogi z kaszy jaglanej.

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną zalej mlekiem roślinnym i gotuj około 15-20 minut.
  2. Dodaję szczyptę soli, cukier i zblenduj.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  4. Ulep wałki, lekko rozgnieć i pokrój.
  5. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty  od wypłynięcia.
  6. Podawaj ze słodką śmietaną i/lub cynamonem.

Pomysłów na pierogi z kaszy jaglanej jest wiele. Farsz z nią w roli głównej wykonać można na wiele sposobów, a każdy może wybrać swój ulubiony.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.