Pieczony bażant, rosół z bażanta oraz inne przepisy

Pieczony bażant, rosół z bażanta, sałatka z bażantem, a może pasztet z bażanta? Potrawy z bażanta to niezwykle wartościowe mięso w wielu odsłonach. Przepisy wymienione powyżej znajdziesz w naszym artykule, zapraszamy!
Dziczyzna z bażanta
Dzikie ptactwo było powszechnym daniem w staropolskiej kuchni, a na polskich stołach często pojawiały się bażanty, kaczki i gołębie. Dania z bażantów uchodzą za dość luksusowe, wymagające w przygotowaniu oraz trudno dostępne. Okazuje się, że w dobrych sklepach mięsnych bez problemu można kupić bażanta i przyrządzić we własnym domu.
Ponieważ mięso jest chude, ma wiele błon i żyłek, mięso po polowaniu musi skruszeć, a następnie zostać doprawione przyprawami. Zalicza się je do dziczyzny, która jest nie tylko zdrowsza od mięsa zwierząt hodowlanych, ale także znacznie chudsza od zwykłego drobiu. Ma niską zawartość kalorii i jest źródłem wielu witamin, czy minerałów. A może bażant pieczony?
Bażant pieczony ze śmietaną i grzybami – przepis
Składniki:
- 1 bażant
- sól
- pieprz
- olej
- 3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- woda
- suszone grzyby
- tłusta śmietana
Jak zamarynować bażanta?
- Bażanty marynować w delikatnej marynacie, wystarczy też samo posolenie mięsa na około pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso bażanta i opiec z każdej strony, aby zamknąć wszystkie soki.
- Zarumienione kawałki przenieść do rondla.
- Suszone grzyby zalać wodą i gotować przez około 15 minut.
- Po ugotowaniu posiekać grzyby na mniejsze kawałki.
- Do rondla z mięsem wlać wywar z grzybów razem z grzybami.
- Do całości dodać posiekaną cebule i czosnek według uznania, całość doprawić pieprzem i dusić przez około godzinę.
- Jeżeli powoli będzie ubywać powstałego sosu – należy dodać więcej wody.
- Po godzinie dodać tłustej śmietany (30 lub 36%) i dusić przez kolejne półtorej godziny.
Podawać na przykład z ziemniakami czy pieczonymi warzywami.
Sprawdź polecane produkty do pieczenia
Bażant pieczony z warzywami – przepis
Składniki:
- 1 bażant
- sól, pieprz
- masło – 50 g
- olej – 20 g
- 5 marchewek pokrojonych w talarki
- seler pokrojony w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- białe wino – 1 szklanka
- 4 łyżki octu
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki goździków
- 4 łyżki tymianku
Pieczony bażant – Jak przyprawić bażanta?
- Należy natrzeć bażanta solą i pieprzem – od wewnątrz i na zewnątrz.
- Rozpuścić 40 gram masła na patelni, dodać olej i opiec bażanta ze wszystkich stron, tak by zamknąć wewnątrz soki.
- Przenieść mięso do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem i cebulą.
- Zalać białym winem, octem i dodać liście laurowe, goździki i tymianek, a wierzch mięsa wyłożyć plasterkami masła.
Pieczony bażant – Jak długo piec bażanta?
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby mięso było miękkie, ale nie przesuszone. Tak przygotowane mięso podawać z pieczonymi warzywami.
Co jeszcze można zrobić z bażanta?
Rosół z bażanta – przepis
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 bażant
- 3 marchewki
- seler
- por
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- kapusta włoska
- 3-4 litry wody
- 3 łyżeczki soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- maga
- wegeta
- 3 ziarna ziela angielskie
- 1-2 liście laurowe
- natka pietruszki
Jak przygotować rosół z bażanta?
- Mięso z bażanta dokładnie umyć.
- Cebulę przekroić na pół i obie części opalić nad gazem lub na patelni. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą, dodać opaloną cebulę i zagotować.
- Po ugotowaniu mięsa wylać wodę z szumowiną i zagotować ponownie.
- Następnie dodać resztę warzyw i gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny do miękkości mięsa.
Podawać z makaronem, lanym ciastem lub pulpetami.
Sałatka z bażantem, żurawiną i malinami – przepis
Składniki:
- rukola – 1 opakowanie
- suszone owoce
- mięso bażanta
- pomidorki koktajlowe
- 1 ogórek zielony
- suszona żurawina – garść
- czerwona papryka – 2
- 1 czerwona cebula
- cukier
- maliny
Przygotowanie
- Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić po około 10 minutach.
- Posiekaną cebulę, obraną paprykę i pokrojoną na kawałki smażyć na patelni, a gdy zmiękną, dodać cukier i karmelizować.
- Umyć warzywa – posiekać pomidory, obrać ogórki i pokroić, a obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać.
- Sałatę przełożyć do miseczek, posypać suszonymi owocami i ułożyć pieczone mięso (można podawać na ciepło).
- Na wierzch ułożyć karmelizowane papryczki i cebulę.
Pasztet z bażanta – przepis
Składniki:
- bażant – 2
- boczek – 35 dag
- olej do smażenia
- ziele angielskie – 4
- liść laurowy – 3
- jałowiec – 1 garść
- goździki – 3
- sól – 2 łyżeczki
- wątróbka z bażanta – 20 dag
- prawdziwki suszone (5 kapeluszy)
- mleko
- bułka namoczona w mleku
- 4 jajka
- imbir (około 2-3 cm korzenia)
- masło do posmarowania blaszki
- bułka tarta
- czosnek ząbki – 4
Jak przygotować pasztet z bażanta?
- Z bażantów powycinać całe mięso – piersi, uda itd.
- Do mięsa dodać wodę i przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami.
- Doprawić solą, a następnie gotować przez około 2 godziny, do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej i zarumienić pokrojony w plasterki boczek.
- Zdjąć boczek i na tym samym tłuszczu podsmażyć borowiki oraz mięso bażanta.
- Usmażone przełożyć do miski.
- Całość wraz z czosnkiem, imbirem, surową wątróbką bażancią oraz bułką namoczoną w mleku trzykrotnie przemielić w maszynce.
- Następnie do całości dodać jajka, doprawić pieprzem i solą i wymieszać.
Jak długo piec pasztet z bażanta?
Tak przygotowaną masę mięsną przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni C i piec jeszcze 60 minut. Upieczony pasztet przenieść w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Potrawy z bażanta – niezwykle wartościowe mięso w wielu odsłonach. Jak widać nie tylko pieczony bażant ale również inne odsłony są warte uwagi. Mięso z bażanta to bogactwo witamin i minerałów! Poznaj najlepsze i najszybsze przepisy na pieczony bażant i nie tylko!