Pieczony bażant, rosół z bażanta oraz inne przepisy

Pieczony bażant

Pieczony bażant, rosół z bażanta, sałatka z bażantem, a może pasztet z bażanta? Potrawy z bażanta to niezwykle wartościowe mięso w wielu odsłonach. Przepisy wymienione powyżej znajdziesz w naszym artykule, zapraszamy!

Dziczyzna z bażanta

Dzikie ptactwo było powszechnym daniem w staropolskiej kuchni, a na polskich stołach często pojawiały się bażanty, kaczki i gołębie. Dania z bażantów uchodzą za dość luksusowe, wymagające w przygotowaniu oraz trudno dostępne. Okazuje się, że w dobrych sklepach mięsnych bez problemu można kupić bażanta i przyrządzić we własnym domu. 

Ponieważ mięso jest chude, ma wiele błon i żyłek, mięso po polowaniu musi skruszeć, a następnie zostać doprawione przyprawami. Zalicza się je do dziczyzny, która jest nie tylko zdrowsza od mięsa zwierząt hodowlanych, ale także znacznie chudsza od zwykłego drobiu. Ma niską zawartość kalorii i jest źródłem wielu witamin, czy minerałów. A może bażant pieczony?

Bażant pieczony ze śmietaną i grzybami – przepis

Składniki:
  • 1 bażant
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • woda
  • suszone grzyby
  • tłusta śmietana

Jak zamarynować bażanta?

  1. Bażanty marynować w delikatnej marynacie, wystarczy też samo posolenie mięsa na około pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso bażanta i opiec z każdej strony, aby zamknąć wszystkie soki.
  3. Zarumienione kawałki przenieść do rondla.
  4. Suszone grzyby zalać wodą i gotować przez około 15 minut.
  5. Po ugotowaniu posiekać grzyby na mniejsze kawałki.
  6. Do rondla z mięsem wlać wywar z grzybów razem z grzybami.
  7. Do całości dodać posiekaną cebule i czosnek według uznania, całość doprawić pieprzem i dusić przez około godzinę.
  8. Jeżeli powoli będzie ubywać powstałego sosu – należy dodać więcej wody.
  9. Po godzinie dodać tłustej śmietany (30 lub 36%) i dusić przez kolejne półtorej godziny.

Podawać na przykład z ziemniakami czy pieczonymi warzywami. 

Sprawdź polecane produkty do pieczenia

Bażant pieczony z warzywami – przepis

Składniki:
  • 1 bażant
  • sól, pieprz
  • masło – 50 g
  • olej – 20 g
  • 5 marchewek pokrojonych w talarki
  • seler pokrojony w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • białe wino – 1 szklanka
  • 4 łyżki octu
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki goździków
  • 4 łyżki tymianku
Pieczony bażant – Jak przyprawić bażanta?
  1. Należy natrzeć bażanta solą i pieprzem – od wewnątrz i na zewnątrz.
  2. Rozpuścić 40 gram masła na patelni, dodać olej i opiec bażanta ze wszystkich stron, tak by zamknąć wewnątrz soki.
  3. Przenieść mięso do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem i cebulą.
  4. Zalać białym winem, octem i dodać liście laurowe, goździki i tymianek, a wierzch mięsa wyłożyć plasterkami masła.
Pieczony bażant – Jak długo piec bażanta?

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby mięso było miękkie, ale nie przesuszone. Tak przygotowane mięso podawać z pieczonymi warzywami.

Co jeszcze można zrobić z bażanta?

Rosół z bażanta – przepis
Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 bażant
  • 3 marchewki
  • seler
  • por
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kapusta włoska
  • 3-4 litry wody
  • 3 łyżeczki soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • maga
  • wegeta
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 1-2 liście laurowe
  • natka pietruszki

Jak przygotować rosół z bażanta?

  1. Mięso z bażanta dokładnie umyć.
  2. Cebulę przekroić na pół i obie części opalić nad gazem lub na patelni. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą, dodać opaloną cebulę i zagotować.
  3. Po ugotowaniu mięsa wylać wodę z szumowiną i zagotować ponownie.
  4. Następnie dodać resztę warzyw i gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny do miękkości mięsa.

Podawać z makaronem, lanym ciastem lub pulpetami.

Sałatka z bażantem, żurawiną i malinami – przepis

Składniki:
  • rukola – 1 opakowanie
  • suszone owoce
  • mięso bażanta
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek zielony
  • suszona żurawina – garść
  • czerwona papryka – 2
  • 1 czerwona cebula
  • cukier
  • maliny
Przygotowanie
  1. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić po około 10 minutach.
  2. Posiekaną cebulę, obraną paprykę i pokrojoną na kawałki smażyć na patelni, a gdy zmiękną, dodać cukier i karmelizować.
  3. Umyć warzywa – posiekać pomidory, obrać ogórki i pokroić, a obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać.
  4. Sałatę przełożyć do miseczek, posypać suszonymi owocami i ułożyć pieczone mięso (można podawać na ciepło).
  5. Na wierzch ułożyć karmelizowane papryczki i cebulę.

Pieczony bażant przepis

Pasztet z bażanta – przepis

Składniki:
  • bażant – 2
  • boczek – 35 dag
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie – 4
  • liść laurowy – 3
  • jałowiec – 1 garść
  • goździki – 3
  • sól – 2 łyżeczki
  • wątróbka z bażanta – 20 dag
  • prawdziwki suszone (5 kapeluszy)
  • mleko
  • bułka namoczona w mleku
  • 4 jajka
  • imbir (około 2-3 cm korzenia)
  • masło do posmarowania blaszki
  • bułka tarta
  • czosnek ząbki – 4

Jak przygotować pasztet z bażanta?

  1. Z bażantów powycinać całe mięso – piersi, uda itd.
  2. Do mięsa dodać wodę i przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami.
  3. Doprawić solą, a następnie gotować przez około 2 godziny, do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso odcedzić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i zarumienić pokrojony w plasterki boczek.
  5. Zdjąć boczek i na tym samym tłuszczu podsmażyć borowiki oraz mięso bażanta.
  6. Usmażone przełożyć do miski.
  7. Całość wraz z czosnkiem, imbirem, surową wątróbką bażancią oraz bułką namoczoną w mleku trzykrotnie przemielić w maszynce.
  8. Następnie do całości dodać jajka, doprawić pieprzem i solą i wymieszać.

Jak długo piec pasztet z bażanta?

Tak przygotowaną masę mięsną przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni C i piec jeszcze 60 minut. Upieczony pasztet przenieść w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Potrawy z bażanta – niezwykle wartościowe mięso w wielu odsłonach. Jak widać nie tylko pieczony bażant ale również inne odsłony są warte uwagi. Mięso z bażanta to bogactwo witamin i minerałów! Poznaj najlepsze i najszybsze przepisy na pieczony bażant i nie tylko!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.