Pyszne baby wielkanocne – 3 niezawodne przepisy

baby wielkanocne

Pyszne baby wielkanocne przepisy i inspiracje znajdziesz w naszym artykule. Baby wielkanocne to tradycyjne wypieki związane ze świętem Zmartwychwstania. Ich tradycja sięga XVII wieku. W tamtych czasach była podawana tylko w najbogatszych, dworskich domach. Liczne legendy głoszą, że Stanisław Leszczyński skojarzył kształt tego tradycyjnego ciasta z turbanem Ali-Baby. Warto wiedzieć, że ten król Polski był jej ogromnym miłośnikiem.

W niektórych regionach babka wielkanocna jest spotykana pod swoją łacińską nazwą: Pascha. W czasie świąt Wielkiej Nocy konkuruje o uwagę smakoszy wraz z tradycyjnymi mazurkami. W tym artykule znajdziesz inspiracje na baby wielkanocne, przepisy i inne ciekawostki.

Baby wielkanocne przepisy i inspiracje

Idealna babka wielkanocna jest miękka i wilgotna. Wśród inspiracji na baby wielkanocne znajdziemy wiele przepisów. Wśród nich znajdują się między innymi baby ucierane, baby gotowane, baby drożdżowe, babki piaskowe, a także babki wielkanocne z dodatkiem majonezu.

Jaka babka jest najbardziej wilgotna?

Wydawać by się mogło, że majonez jest niestandardowym dodatkiem do ciasta. Jednak to właśnie babki z dodatkiem majonezu są najbardziej wilgotne. Majonez sprawia, że babka wielkanocna po upieczeniu staje się wilgotne, puszyste i bardzo miękkie. Oczywiście w połączeniu z innymi składnikami smak majonezu przestaje być wyczuwalny.

Bardzo miękka i wilgotna będzie także baba wielkanocna przygotowana na bazie marchewki. To wybór idealny dla wszystkich miłośników popularnego ciasta marchewkowego. Sok zawarty w marchewce nawilży nasz świąteczny wypiek. Jeżeli zależy nam aby babka była jeszcze bardziej wilgotna można do ciasta dodać odrobinę świeżo otartej skórki z pomarańczy.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Hałuski - czym są i jak je przygotować?

Kiedy zrobić babkę wielkanocną?

To kiedy powinniśmy upiec babkę wielkanocną zależy od tego, na jaki rodzaj ciasta się zdecydujemy. Chcąc usprawnić swoją pracę w kuchni w ostatnich dniach przed świętami często zastanawiamy się ile dni przed Wielką Nocą można upiec babkę.

Oczywiście najlepsza będzie babka upieczona na świeżo, np. w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę. Jeśli jednak zależy nam na oszczędności czasu babkę wielkanocną możemy upiec nawet tydzień wcześniej. Warto wiedzieć, że wcześniej upieczoną babkę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Babkę można także owinąć dokładnie przy użyciu folii spożywczej. W innym wypadku babka zeschnie się i nie będzie smaczna.

Czym polać babkę wielkanocną?

Istnieje wiele możliwości ozdabiania babek wielkanocnych. Niektóre babki będą cudownie prezentowały się, gdy zostaną posypane jedynie cukrem pudrem.

Do babki z dodatkiem migdałów idealnie sprawdzi się kwaśny lukier cytrynowy. Niektóre baby wielkanocne będą świetnie smakować polane rozpuszczoną czekoladą.

Babkę wielkanocną można także polać polewą przygotowaną z czekolady i słodkiej śmietany kremówki. Smak czekolady będzie doskonale komponował się z delikatnym i mięciutkim ciastem babki wielkanocnej.

Baby Wielkanocne – 3 niezawodne przepisy

Każda Polska rodzina ma swoje topowe baby wielkanocne. Przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie.  Często podlegają tylko niewielkim modyfikacjom. Nowoczesne gospodynie stronią od margaryny, która jeszcze w latach 80 królowała jako dodatek do ciast. Coraz częściej na stołach pojawiają się wegańskie odpowiedniki tradycyjnej babki wielkanocnej. 

Baby wielkanocne przepisy – Aromatyczna babka cytrynowa

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • niepełna szklanka mąki
  • 4 jajka w rozmiarze L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • cukier wanilinowy
Przygotowanie:
  1. Rozpuść masło. Uważaj aby go nie przypalić. Przestudź.
  2. Ubij jajka. Po kilku minutach stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy: łyżka po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Połącz ze sobą obie mąki i przesiej bezpośrednio do masy.
  4. Zmiksuj do połączenia.
  5. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny, aromat cytrynowy i rozpuszczone masło.
  6. Zmiksuj do połączenia na bardzo wolnych obrotach.
  7. Przygotuj formę na babkę o wymiarach 24 cm. Wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
  8. Utarte ciasto wlej do formy, wstaw do rozgrzanego do 180stopni piekarnika.
  9. Piecz przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak gotować w garnku do mleka z gwizdkiem: praktyczne porady i triki

baby wielkanocne przepisy

Baby wielkanocne przepisy -Wilgotna babka marchewkowa

Składniki:
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże marchewki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 180g mąki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, cynamon
Przygotowanie:
  1. Utrzyj jajka z cukrem. Miksuj aż masa nabierze puszystości, a cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  4. Dodawaj stopniowo do ciasta.
  5. Cienką stróżką wlej olej do ciasta
  6. Marchewkę wymieszaj z orzechami włoskimi i cynamonem. Całość dodaj do ciasta
  7. Przygotuj formę na babkę o średnicy 20 cm. Wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą
  8. Ciasto delikatnie przelej do formy.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.

Kolorowy lukier malinowy

Kolorowy lukier malinowy doskonale sprawdzi się jako ozdoba babek o jasnym kolorze: cytrynowej, ucieranej czy też drożdżowej.

Składniki:
  • 10 łyżek soku malinowego
  • 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:

W miseczce rozetrzyj cukier puder z 10 łyżkami soku malinowego. Polej wystygniętą babkę wielkanocną. Babki Wielkanocne to tradycyjne wypieki związane z wiosennymi świętami.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.