Pyszne baby wielkanocne – 3 niezawodne przepisy

Pyszne baby wielkanocne przepisy i inspiracje znajdziesz w naszym artykule. Baby wielkanocne to tradycyjne wypieki związane ze świętem Zmartwychwstania. Ich tradycja sięga XVII wieku. W tamtych czasach była podawana tylko w najbogatszych, dworskich domach. Liczne legendy głoszą, że Stanisław Leszczyński skojarzył kształt tego tradycyjnego ciasta z turbanem Ali-Baby. Warto wiedzieć, że ten król Polski był jej ogromnym miłośnikiem.
W niektórych regionach babka wielkanocna jest spotykana pod swoją łacińską nazwą: Pascha. W czasie świąt Wielkiej Nocy konkuruje o uwagę smakoszy wraz z tradycyjnymi mazurkami. W tym artykule znajdziesz inspiracje na baby wielkanocne, przepisy i inne ciekawostki.
Baby wielkanocne przepisy i inspiracje
Idealna babka wielkanocna jest miękka i wilgotna. Wśród inspiracji na baby wielkanocne znajdziemy wiele przepisów. Wśród nich znajdują się między innymi baby ucierane, baby gotowane, baby drożdżowe, babki piaskowe, a także babki wielkanocne z dodatkiem majonezu.
Jaka babka jest najbardziej wilgotna?
Wydawać by się mogło, że majonez jest niestandardowym dodatkiem do ciasta. Jednak to właśnie babki z dodatkiem majonezu są najbardziej wilgotne. Majonez sprawia, że babka wielkanocna po upieczeniu staje się wilgotne, puszyste i bardzo miękkie. Oczywiście w połączeniu z innymi składnikami smak majonezu przestaje być wyczuwalny.
Bardzo miękka i wilgotna będzie także baba wielkanocna przygotowana na bazie marchewki. To wybór idealny dla wszystkich miłośników popularnego ciasta marchewkowego. Sok zawarty w marchewce nawilży nasz świąteczny wypiek. Jeżeli zależy nam aby babka była jeszcze bardziej wilgotna można do ciasta dodać odrobinę świeżo otartej skórki z pomarańczy.
Kiedy zrobić babkę wielkanocną?
To kiedy powinniśmy upiec babkę wielkanocną zależy od tego, na jaki rodzaj ciasta się zdecydujemy. Chcąc usprawnić swoją pracę w kuchni w ostatnich dniach przed świętami często zastanawiamy się ile dni przed Wielką Nocą można upiec babkę.
Oczywiście najlepsza będzie babka upieczona na świeżo, np. w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę. Jeśli jednak zależy nam na oszczędności czasu babkę wielkanocną możemy upiec nawet tydzień wcześniej. Warto wiedzieć, że wcześniej upieczoną babkę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Babkę można także owinąć dokładnie przy użyciu folii spożywczej. W innym wypadku babka zeschnie się i nie będzie smaczna.
Czym polać babkę wielkanocną?
Istnieje wiele możliwości ozdabiania babek wielkanocnych. Niektóre babki będą cudownie prezentowały się, gdy zostaną posypane jedynie cukrem pudrem.
Do babki z dodatkiem migdałów idealnie sprawdzi się kwaśny lukier cytrynowy. Niektóre baby wielkanocne będą świetnie smakować polane rozpuszczoną czekoladą.
Babkę wielkanocną można także polać polewą przygotowaną z czekolady i słodkiej śmietany kremówki. Smak czekolady będzie doskonale komponował się z delikatnym i mięciutkim ciastem babki wielkanocnej.
Baby Wielkanocne – 3 niezawodne przepisy
Każda Polska rodzina ma swoje topowe baby wielkanocne. Przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie. Często podlegają tylko niewielkim modyfikacjom. Nowoczesne gospodynie stronią od margaryny, która jeszcze w latach 80 królowała jako dodatek do ciast. Coraz częściej na stołach pojawiają się wegańskie odpowiedniki tradycyjnej babki wielkanocnej.
Baby wielkanocne przepisy – Aromatyczna babka cytrynowa
Składniki:
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- niepełna szklanka mąki
- 4 jajka w rozmiarze L
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 1 cytryny
- aromat cytrynowy
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
- Rozpuść masło. Uważaj aby go nie przypalić. Przestudź.
- Ubij jajka. Po kilku minutach stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy: łyżka po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Połącz ze sobą obie mąki i przesiej bezpośrednio do masy.
- Zmiksuj do połączenia.
- Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny, aromat cytrynowy i rozpuszczone masło.
- Zmiksuj do połączenia na bardzo wolnych obrotach.
- Przygotuj formę na babkę o wymiarach 24 cm. Wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
- Utarte ciasto wlej do formy, wstaw do rozgrzanego do 180stopni piekarnika.
- Piecz przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
Baby wielkanocne przepisy -Wilgotna babka marchewkowa
Składniki:
- 2 jajka w rozmiarze L
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże marchewki
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 180g mąki
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: orzechy włoskie, cynamon
Przygotowanie:
- Utrzyj jajka z cukrem. Miksuj aż masa nabierze puszystości, a cukier całkowicie się rozpuści.
- Marchewkę obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Dodawaj stopniowo do ciasta.
- Cienką stróżką wlej olej do ciasta
- Marchewkę wymieszaj z orzechami włoskimi i cynamonem. Całość dodaj do ciasta
- Przygotuj formę na babkę o średnicy 20 cm. Wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą
- Ciasto delikatnie przelej do formy.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.
Kolorowy lukier malinowy
Kolorowy lukier malinowy doskonale sprawdzi się jako ozdoba babek o jasnym kolorze: cytrynowej, ucieranej czy też drożdżowej.
Składniki:
- 10 łyżek soku malinowego
- 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W miseczce rozetrzyj cukier puder z 10 łyżkami soku malinowego. Polej wystygniętą babkę wielkanocną. Babki Wielkanocne to tradycyjne wypieki związane z wiosennymi świętami.