Pasztet z gęsi

Jak przygotować pasztet z gęsi oraz dodatkowe pomysły na dania z gęsi znajdziesz w naszym artykule.
Gęś, niesłusznie zapomniana w naszej kuchni na wiele lat, nie jest tak popularna, jak kurczak czy nawet kaczka. Pomimo, że niektórzy uważają gęś za mięso zbyt tłuste, to gęś na trwałe zagościła w kuchni polskiej, stanowiąc jej charakterystyczny element.
Mięso gęsi jest tradycyjnie spożywane w Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, jest powszechnie używane w kuchni kantońskiej. W kuchni polskiej staropolskiej i żydowskiej było mięsem spożywanym w okresie jesienno-zimowym, czyli w okresie najwyższego tuczu tego domowego ptaka. Mięso gęsi jest bardzo cennym i smacznym mięsem oraz doskonałym źródłem ryboflawiny i witaminy B-6. Witaminy z grupy B są ważne dla wzrostu i zdrowej skóry, włosów, nerwów i mięśni. Mięso gęsi jest również źródłem żelaza. Gęsina ma go więcej niż wołowina, wieprzowina czy kurczak.
Co można zrobić z gęsi?
Pomysłów na przyrządzenie gęsi jest wiele. Ogromnym walorem gęsi jest to, że praktycznie każda cześć mięsa, podrobów czy nawet skóry są wykorzystane. Oprócz tradycyjnych przepisów na świąteczną, pieczą gęś w jabłkach i ziołach, ogromna chociaż niechlubną popularność zyskał pasztet z gęsich, tuczonych wątróbek. Przysmak o nazwie foie gras jest delikatesem pochodzącym z kuchni francuskiej i króluje na stolach w elitarnych restauracjach na całym świecie. Tłuszcz z gęsi uchodzi za szlachetny i stanowi dodatek do pieczonych ziemniaków, smażenia i gotowania. Ciekawym, ale nieco zapomnianym specjałem jest tradycyjne, żydowskie danie zwane gęsie pipki. Danie to składa się z skóry gęsiej szyi, nadziewanej gęsią wątróbką, boczkiem, mielonymi piersiami z gęsi, bułką namoczoną w mleku, pietruszką, skórką z cytryny, gęsiego tłuszczu, cebuli, wywaru drobiowego, soli i pieprzu. Całość, nadzianą i zawiązaną na obu końcach nitką, piecze się w formie kiełbaski na złoty kolor.
Pasztet z gęsi
Okres Bożego Narodzenia to dobry czas na przygotowanie przepysznego pasztetu z gęsiny. Danie to jest alternatywą dla osób, dla których gęsina sama w sobie jest zbyt tłusta. A oto przepis na pasztet z gęsią.
Do przygotowania pasztetu potrzebujemy:
- 1 kg, czyli 2 gęsie udka,
- 200 g gęsiej wątróbki
- 200 g tłustego boczku albo podgardla wieprzowego
- 4 jajka
- 1 marchew, 2 cebule, 1 pietruszka
- liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, rozmaryn, gałązki świeżego tymianku, 6 ziarenek jałowca, gałka muszkatołowa
majeranek - 2 czerstwe kajzerki
- 50 ml brandy
- sól, pieprz
- olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy
Przygotowanie.
- Udka z gęsi umyć, naciąć skórę, podgrzewać na patelni tak, żeby wytopić się tłuszcz.
- Następnie przyrumienić skórkę po obu stronach udek.
- Razem z udkami podsmażyć podgardle pokrojone w kostkę i cebulę.
- Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę.
- Dodać przyprawy, następnie zalać gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte płynem i dusić ok. 2 godziny, do miękkości.
- Ugotowane mięsa i warzywa ostudzić.
- Kajzerki namoczyć w rosole z mięsa.
- Wszystko razem zmielić dwukrotnie.
- Doprawić solą, pieprzem, gałką, majerankiem, wlać koniak lub brandy, dodać 4 całe jajka i dokładnie wymieszać.
- Masę można podlać bulionem.
- Do mięsnej masy można dodać śliwki wędzone, orzechy lub żurawinę.
- Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach 45 minut.
- Studzić w foremce.
Pasztet w słoiku w piekarniku?
Oczywiście, ze tak! Masę przygotowaną jak na pasztet można przełożyć do słoików zakręcić i wekować w piekarniku w temperaturze około 140-160 stopni przez 2 godziny. Tak upieczony w słoikach pasztet jest zdecydowanie smaczniejszy, mniej przesuszony i można go przechowywać prawie tak, jak wszystkie konserwy. Bardzo polecamy tę metodę na gęsinę w pasztecie.
Jak upiec udka z gęsi?
Gęś jest bardzo lubiana i przyrządzana na wiele sposobów przez kuchnię niemiecką. Najłatwiejszy i najlepszy przepis na pieczone udko z gęsi i sos można przygotować tylko z 4 składników. Proste danie a jednak wykwintne dzięki czemu idealne, jako danie główne na każdą wyjątkową okazję.
Składniki:
- 1/2 litra (2 szklanki) wody
- 1,8 kg udek z gęsi (6 nóg)
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- świeżo zmielony pieprz i 3 łyżeczki drobnej soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Cebulę kroimy w kostki. Marchewkę kroimy na kawałki wielkości kęsa.
- Wytnij kieszenie w udkach gęsi, aby sól ładnie wniknęła w mięso.
- Natrzyj mięso wystarczającą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Połóż gęsie udka na brytfannie skórą do góry i wlej około 2 szklanki wody.
- Warzywa ułóż wokół udek i i wstaw do nagrzanego pieca na 1 godzinę.
- Następnie obróć udka i piecz przez kolejne 30 minut.
- Zmniejsz ogień do 180 °C po 30 minutach i piecz przez kolejne 30 minut bez obracania.
- Tłuszcz, jaki wypłynął w trakcie pieczenia stanie się bazą sosu. Wlej około ¼ litra (1 szklanka) wody do brytfanny, której używałeś do pieczenia udek i dobrze wymieszaj, zlej do rondla i zagotuj. sos gotowy.
- Pieczone udka z gęsi i sos w Bawarii są podawane z kopytkami, knedlami, młodą zasmażaną kapustą, modrą kapustą lub kapustą kiszoną.
Tak przygotowane udka są dużo mniej kaloryczne niż gęś pieczona w całości i serwowana chociażby z glazurą z wiśni.
Dodaj komentarz