Nalewka z jabłek

Polska słynie z najsmaczniejszych jabłek na świecie. Oprócz odmian hodowlanych można spotkać u nas także wiele dziko rosnących jabłonek. Wśród nich znajdują się jabłuszka rajskie, które mimo niewielkich owoców są idealne do przygotowywania przetworów takich jak nalewki z rajskich jabłek czy soki, a także wyśmienitych musów owocowych. Nalewka z jabłek z naszego przepisu wyjdzie pyszna i orzeźwiająca.
Nalewka z rajskich jabłuszek, jak ją zrobić?
Przygotowanie nalewki z jabłek jest bardzo proste, dlatego warto spróbować przyrządzić ją samemu.
Składniki:
- Spirytus – 800 ml
- Jabłka rajskie – około kilograma
- szklanka wody
- 100 g cukru
Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:
Przygotowanie:
Najpierw należy umyć zebrane jabłka, a następnie pokroić je na ćwiartki. Teraz przekładamy cząstki jabłek do dużego, czystego słoika. W międzyczasie z letniej wody oraz cukru przygotowujemy roztwór, który mieszamy z alkoholem. Gotową mieszaniną zalewamy jabłka. Teraz zakręcamy słoik i potrząsamy kilka razy. Pozostawiamy go na miesiąc w ciemnym i ciepłym miejscu. Po tym czasie nalewka z jabłek na spirytusie jest gotowa.
Przepis na likier jabłkowy
Składniki:
- pół cytryny
- kilogram jabłek
- woda – litr
- 600 ml spirytusu
- szklanka cukru
- opcjonalnie ćwierć łyżeczki cynamonu i 3 goździki
Przygotowanie:
Najpierw myjemy i obieramy jabłka. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach i polewamy sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Zostawiamy je na 12 godzin pod przykryciem. Do słoika wsypujemy cynamon i goździki oraz wrzucamy starte jabłka, później wlewamy szklankę letniej wody oraz pół litra spirytusu. Zostawiamy zmniejszane składniki na tydzień w szczelne zamkniętym słoiku. Po tym czasie odsączamy masę jabłkową, a płyn przelewamy do osobnego słoika. Mus jabłkowy ponownie zalewamy szklanką wody i zostawiamy na całą noc. Odsączamy. Cukier zalewamy pozostałą letnią wodą i łączymy z resztą spirytusu, dolewamy odsączony płyn jabłkowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na trzy tygodnie do ciemnego, ciepłego pomieszczenia. Po miesiącu filtrujemy likier jabłkowy i przelewamy do karafek bądź szklanych butelek.
Wódka z jabłek. Jak zrobić wino jabłkowe?
Składniki:
- Drożdże zwykle lub winiarskie – ok. 2 łyżek
- Dwa kilogramy jabłek
- Cztery litry wody
- Kilogram cukru lub litr miodu
Przygotowanie:
Najpierw należy umyć jabłka oraz sparzyć ciepłą wodą. Później wrzucamy pokrojone i lekko ugniecione owoce do gąsiora lub wiaderka na wino. Zalewamy wszystko ciepłą wodą i dodajemy drożdże. Następnie dokładnie mieszamy czystą, drewnianą łyżką. Zamykamy naczynie. Co kilka dni należy mieszać wino, na powierzchni powinna być widoczna fermentacja. Po tygodniu zamykamy pojemnik i pozostawiamy go na miesiąc w ciemnym i ciepłym miejscu. Po tym czasie odcedzamy wino przez gazę lub sitko. Przelewamy wino do szklanych, czystych butelek i zakręcamy.
Wino z jabłek można przygotowywać także z kombinacjami innych owoców na przykład aronii, gruszek czy jeżyn.
Nalewka z jabłek? a może nalewka z pestek jabłek?
Składniki:
- szklanka pestek z jabłek
- 250 ml spirytusu
- 6 łyżeczek cukru
- pół litra wody
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy cukier. Następnie czekamy aż wystygnie. Wsypujemy pestki jabłek oraz spirytus do czystego słoja. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy nalewkę na około 45 dni w ciemnym i ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez gażę oraz przelewamy do butelek z ciemnego szkła. Nalewka z pestek jabłek zyskuje na mocy wraz z upływem czasu.
Przetwory z jabłek to bardzo cenne źródło witamin i mikroelementów, dlatego warto robić je jak najczęściej. Nalewka z jabłek rajskich posiada oprócz walorów smakowych również działanie wspomagające zdrowie podczas infekcji. Dzięki zawartości czynnych związków nalewka na bazie pestek jabłek ma działanie oczyszczające tarczycę, dlatego jest polecana osobom , które zmagają się ze schorzeniami hormonalnymi. Jabłka to także świetny dodatek do przetworów z różnych owoców takich jak soki, dżemy czy konfitury.
Owoce te idealnie nadają się również jako baza do ciast i deserów. Warto wiedzieć, że dzikie odmiany jabłek mają wiele zalet. Posiadają one więcej witamin niż odmiany hodowlane, są również wolne od chemicznych oprysków, dlatego bez wątpienia warto z nich korzystać. Nalewka z jabłek, nalewka z pestek jabłek czy też wódka z jabłek będą możliwe do przygotowania z naszymi przepisami.
Dodaj komentarz