Nalewka na przeziębienie – niezawodny przepis

Jest wiele domowych sposobów na przeziębienie. Nalewka na przeziębienie jest jednym z nich. Stosowane przez nasze babki i prababki coś muszą w sobie mieć, skoro o ich skuteczności mówimy do dziś. Każdy z nas choć raz stosował czosnek na grypę lub przeziębienie. Magiczna mieszanka miodu, mleka, masła i czosnku, może okropna w smaku ale bardzo rozgrzewająca.

Innym rozgrzewającym remedium na przeziębienie jest grzane wino lub grzane piwo. Poza korzyściom płynącym z dodatków jak miód, goździki lub imbir, tu działa też alkohol. W niedużej ilości rozgrzewa, pobudza krążenie i rozluźnia, to wszystko poprawia nasze samopoczucie. Pamiętaj jednak, aby pić z umiarem.

Spirytus na przeziębienie

No może nie sam spirytus ale trunek z niego przygotowany, czyli nalewka. O jej smakowych i prozdrowotnych walorach można pisać bez końca. Ilu twórców tego trunku tyle sposobów i receptur. Najstarsze wzmianki o niej pojawiły się już w czasach Hipokratesa. Następnie w VIII wieku n.e. arabscy alchemicy jako pierwsi stworzyli bimber. Aby złagodzić jego ostry smak dodawano miód i zioła. W XIII w. przepis na otrzymywanie bimbru został opisany po upowszechnieniu się tego zacnego trunku szybko zauważono, że alkohol nasila lecznicze działanie ziół. Ale dopiero w XVI w. stworzono nalewkę przeznaczoną do picia dla smaku. Był to spirytus z olejkiem różanym. Zapoczątkowano w ten sposób zwykłą konsumpcję nalewek, która trwa do dziś.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Nalewka na przeziębienie

Większość nalewek powstaje w wyniku maceracji owoców i ziół w alkoholu. Mamy teraz cały wachlarz wyboru; nalewki słodkie, wytrawne, mocne, czy słabe. Nadal również spotykamy nalewki dedykowane konkretnym dolegliwościom. A chyba najpopularniejsza z nich to orzechówka z zielonych, jeszcze miękkich orzechów włoskich na problemy żołądkowe. Popularna jest również nalewka z rokitnika zawierająca ogrom witamin dzięki czemu  wzmacnia odporność.

Najlepsza nalewka na ból gardła

Na jaką nalewkę się zdecydować gdy meczy nas ból gardła? Najlepsza nalewka na ból gardła to nalewka z propolisu. Propolis to nic innego jak kit pszczeli. Wykonanie takiego leczniczego trunku jest banalnie proste. Mianowicie zalewamy 30 g propolisu 100 g wody i 200 g spirytusu, należy zostawić taką mieszankę na 2-3 tygodnie, codziennie wstrząsając. Na koniec należy przesączyć miksturę przez gazę, przelać do butelki i cieszyć się jej dobrodziejstwem wedle potrzeb lub profilaktycznie pijąc 2-3 łyżki codziennie.

najlepszanalewka na przeziębienie

Nalewka, która ma wzmacniać naszą odporność

Naszym hitem jest nalewka na przeziębienie. Można takową zrobić z owoców dzikiej róży,  z imbiru, z cytryny lub pomarańczy, czy pigwy. Jest jednak kilka niemal obowiązkowych składników. Jednym z nich jest miód. Nalewka, która ma wzmacniać naszą odporność powinna być osłodzona miodem. Ma on działanie antybakteryjne, wzmacnia organizm, zawiera dobrze przyswajalne żelazo. Poszczególne rodzaje miodu mają różne właściwości ale każdy jest doskonałym wyborem. Imbir, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwymiotne, rozgrzewające i przeciwbólowe. Działa wykrztuśnie przez rozrzedzenie wydzieliny w drogach oddechowych. Tak samo w piwie lub winie, tak też w nalewce koniecznie powinny znaleźć się przyprawy takie jak goździki i cynamon.

A jaka jest najlepsza nalewka na przeziębienie? Nalewka z malin, która skuteczna będzie również przy anginie. Maliny mają także działanie przeciwgorączkowe co dodatkowo ułatwia pokonanie rozbicia spowodowanego przeziębieniem czy grypą.

Przepis na nalewkę na przeziębienie jest naprawdę nieskomplikowany:
  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,2 l wódki
  • Około 0,5 kg miodu
  • Kawałek imbiru
  • 5 goździków
  • Kawałek kory cynamonu
Przygotowanie
  1. Maliny należy oczyścić i umyć.
  2. Włożyć je do dużego słoja wraz z imbirem, goździkami i cynamonem.
  3. Całość zalewamy najpierw wlewając wódką, a potem spirytus.
  4. Ważne jest by wszystko w słoju było zalane, by nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu ponieważ może pojawić je na takich wystających owocach pleśń.
  5. Słój zamknąć i zostawić na około tydzień.

Dobrze jest codziennie potrząsać słojem. Po około tygodniu zlewamy alkohol ze słoja a pozostałe w nim owoce zasypujemy cukrem. Należy teraz obserwować co dzieje się w słoju, ponieważ w momencie gdy cukier się całkowicie rozpuści zlewamy powstały  w ten sposób syrop i łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Najtrudniejszym elementem jest czekanie, ponieważ w ten sposób powstałą nalewkę należy odstawić na około trzy miesiące bo dopiero po upływie tego czasu osiągnie pełnię swoich właściwości.

Czy nalewka na przeziębienie działa?

Żadnych objawów i dolegliwości nie należ lekceważyć i w poważniejszych przypadkach absolutnie trzeba skontaktować się z lekarzem. Połączenie alkoholu z owocami oraz dodatkami, które same w sobie również mają potwierdzone, udowodnione badaniami działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i  przeciwbólowe jest dobrym rozwiązaniem gdy czujemy że coś zaczyna nas ”rozkładać”.

Nie bójmy się więc korzystać z dobrodziejstw natury, twórzmy własne kombinacje, i cieszmy się zdrowiem w trudnym jesienno-zimowym okresie.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.