Nalewka z dziurawca – jak przygotować i jakie ma właściwości zdrowotne?

Dziurawiec zwyczajny jest rośliną, którą ludzie znają od bardzo wielu lat. Już w starożytnej Grecji rozróżniano 4 gatunki tej rośliny, które były pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Jakie właściwości ma dziurawiec? Jak można go wykorzystać? Co warto z niego przyrządzić? Na te i inne pytania odpowiada poniższy artykuł.
Co to jest dziurawiec?
Dziurawiec zwyczajny zwany inaczej zielem świętojańskim, jest rośliną, która pojawia się w wielu rejonach naszego kraju. Występuje zarówno na leśnych uprawach i polach, jak i przy drogach. Można go uprawiać także w ogrodzie przydomowym, a nawet na balkonie. Dziurawiec może sięgać 70 cm wysokości. Charakteryzuje się sztywną łodygą o górnej części nieco rozgałęzionej. Liście rośliny posiadają małe kropki, które widać przy dobrym naświetleniu. W kropkach tych znajduje się olejek eteryczny.
Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:
Dziurawiec – pora kwitnienia
Dziurawiec zwyczajny kwitnie w okresie od czerwca do września. W tym czasie jest zbierane ziele, które jest wykorzystywane w różnego rodzaju produktach np. herbatkach. Dziurawiec stosuje się w różnych schorzeniach i przypadłościach np. przy oparzeniach, wrzodach, schorzeniach układu moczowego oraz oddechowego. Zaleca się stosowanie go także przy problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego
Dziurawiec – wpływ na nastrój
Roślina ta jest dobrym uspokajaczem, dlatego warto ją pić w przypadku dużej ilości stresu. W dzisiejszych czasach wykorzystywane są kwiaty, a także młode pędy dziurawca, z których wytarzane są różnego typu produkty, jak ekstrakt, czy susz. Dziurawiec działa wyciszająco.
Dziurawiec – właściwości lecznice
Dziurawiec charakteryzuje się szeregiem właściwości pozytywnych dla organizmu człowieka. Posiada w swoim składzie hypercynę oraz hyperozyd. Dzięki obecności kwercetyny wspomaga uszczelnianie naczyń włosowatych, a hyperforyna ma działanie jak antybiotyk. Roślina ta posiada w swoim składzie także garbniki bakteriostatyczne, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminy A oraz C, a także choliny, pektyny, sole mineralne oraz żywice.
Dziurawiec – zastosowanie
Dziurawiec stosuje się przy problemach z drogami żółciowymi i żołądkiem, a także w przypadku zapalenia błony śluzowej w jelitach. Pomaga także na bóle brzucha, biegunki i wzdęcia. Ma także działanie rozkurczające. Roślinę tą można stosować również w przypadku lekkich odmrożeń. Charakteryzuje się działaniem antyseptycznym. Można go także stosowań przy stanach zapalnych jamy ustnej.
Dziurawiec – jak go wykorzystać?
Dziurawiec bardzo często wykorzystuje się w kuchni. Mogą z niego powstać takie produkty jak nalewka z dziurawca na spirytusie, czy nalewka z dziurawca różański zwana intraktem dziurawcowym. Z dziurawca można przygotować różnego typu napary, odwary albo olej.
Nalewka z dziurawca przepis
Jak zrobić nalewkę z dziurawca? Przepis jest bardzo prosty. Potrzebne będzie kilka składników:
- ok. 100g kwiatów, liści oraz pąków dziurawca
- 0,5 l spirytusu
Przygotowanie
Kwiaty, liście i pędy należy wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Odczekać tydzień. Po tym czasie przefiltrować nalewkę. Tak powstaje prosta nalewka z dziurawca, która ma korzystne dla zdrowia właściwości. Jak stosować nalewkę z dziurawca? Dla uzyskania pozytywnych rezultatów powinno się pić nalewkę 2 razy dziennie po łyżeczce. Najlepiej popić wodą (około pół szklanki).
Kolendra – co to za roślina i co ma wspólnego z dziurawcem?
Inną rośliną, która jest wykorzystywana przy problemach z układem pokarmowym takich jak nieżyty żołądka oraz jelit, a także często występujących biegunkach, wzdęciach oraz złym trawieniu jest kolendra. Tak jak dziurawiec, roślina ta jest często stosowana w kuchni do tworzenia naparów, nalewek, czy jako przyprawa.
Jak przygotować napar z kolendry?
Do przygotowania naparu potrzebna jest łyżka mielonych owoców kolendry albo suchego ziela. Należy zalać je szklanką wrzącej wody, a następnie odstawić. Najlepiej na około 20 minut. Po tym czasie napar przecedzić. Warto jest pić filiżankę naparu po każdym posiłku.
Nalewka z kolendry
Popularnym sposobem wykorzystania kolendry jest stworzenie z niej nalewki? Jak powstaje nalewka z kolendry? Jej stworzenie jest bardzo podobne do robienia nalewki z dziurawca. Należy przygotować kilka składników:
- pół szklanki owoców zmielonych (świeżych lub suchych)
- 0,25 l spirytusu 40-60%
Jak przygotować? Owoce należy zalać spirytusem, a następnie odstawić na kolejny tydzień w suche i ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzić napój. Jak zażywać? Najlepiej pić nalewkę 2-3 razy każdego dnia. Zalecana dawka to 10 ml nalewki na 100 ml wody.
Kolendra i dziurawiec – wykorzystanie w kuchni
Zarówno dziurawiec, jak i kolendra są często wykorzystywane w kuchni. Kolendrę stosuje się jako przyprawę, w której wykorzystywane są zarówno jej nasiona, jak i liście. Może być idealnym składnikiem marynaty. Jej zmielone nasiona często wykorzystywane są również jako dodatek do sosów, surówek, czy sałatek. W przypadku dziurawca często wykorzystuje się jego kwiaty oraz młode listki. Służą one jako dodatek do dań rybnych, a także jako dekoracja sałatki. Warto zrobić także olej z dziurawca, który pomaga w leczeniu łagodnych typów depresji.