Masło prawdziwe – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Masło prawdziwe czyli naturalne to popularny produkt mleczny wytwarzany z mleka krowiego. Składa się z tłuszczu mlecznego, który został oddzielony od innych składników mleka, ma bogaty smak i jest szeroko stosowane jako produkt do smarowania pieczywa, a także do gotowania i pieczenia. Czy wiesz, że zawartość procentowa tłuszczu maślanego odgrywa istotną rolę w smaku, konsystencji i jakości masła? Dowiedz się dlaczego ma to znaczenie i jaki procent tłuszczu masła jest odpowiedni dla Twoich potrzeb kulinarnych.

Jak powstaje masło?

Pierwszym etapem produkcji masła jest oddzielenie śmietany od mleka. W przeszłości robienie masła rozpoczynało się od pozostawienia mleka, aż śmietanka wypłynęła samoczynnie na powierzchnię, po czym została oddzielana od reszty składników mleka. Śmietanka unosi się, ponieważ jest lżejsza niż inne składniki mleka. Nowoczesna produkcja śmietany polega na wydajniejszej metodzie zwanej wirowaniem. Masło prawdziwe jest następnie produkowane ze śmietany poprzez ubijanie, które polega na wstrząsaniu śmietanki, aż tłuszcz mleczny zbryli się i oddzieli się od płynnej części śmietany. Po odsączeniu ubijanie masła jest kontynuowane, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji i będzie gotowe do pakowania.

Ile masła z litra śmietany?

Masło prawdziwe powstaje z ubijanej śmietanki o zawartości tłuszczu 35-42%. Do wytworzenia 1 kg masła potrzeba od 22 do 27 litrów mleka. Litr śmietany z mleka krowiego dostarcza około 200 gramów masła. Litr śmietanki z mleka owczego dostarcza nawet do 400 gramów masła!

Masło prawdziwe ile procent

Domowe masło możesz zrobić samodzielnie!

Tak naprawdę zrobienie masła wymaga jedynie mieszania – jedyne co będziesz wykonywać, to oddzielanie tłuszczu od mleka poprzez ubijanie. Zastanawiasz się jaki przyrząd do robienia masła będzie odpowiedni? Możesz użyć blendera, miksera stojącego lub ręcznego lub po prostu wytwarzać je siłą własnych rąk. Jeśli używasz miksera stojącego, pamiętaj, aby położyć ręcznik kuchenny na mikserze i misce, aby zapobiec rozsypywaniu się produktu po całej kuchni, co nastąpi, gdy uformują się kulki masła.

Jak sklarować masło domowym sposobem?

Kiedy klarujesz masło, usuwasz suchą masę mleka i wodę, pozostawiając tylko esencjonalny tłuszcz maślany – który ma wyższą temperaturę dymienia, idealną do gotowania i smażenia. Z łatwością możesz wykonać samodzielnie masło klarowane:

  1. Rozpuść masło na małym ogniu – nie dopuszczając do jego zagotowania.
  2. Poczekaj, aż na powierzchni masła zbierze się jego spieniona część.
  3. Usuń łyżką spienione części masła, które unoszą się na powierzchni.

Zostaje Ci czysty tłuszcz maślany. Masło klarowane ma odrobinę mniej bogaty smak, ale dzięki procesowi klarowania nie psuje się w lodówce i można przechowywać je przez kilka miesięcy.

Jakie jest prawdziwe masło?

Masło prawdziwe jest bogatym źródłem kilku witamin — zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach:

  •  witamina A – jest to najobficiej występująca witamina w maśle. Jedna łyżka stołowa (14 gramów) zapewnia około 11% referencyjnego dziennego spożycia,
  • witamina D – masło prawdziwe jest dobrym źródłem witaminy D,
  •  witamina E – silny przeciwutleniacz, witamina E często znajduje się w tłustych produktach spożywczych,
  •  witamina B12 – nazywana również kobalaminą, witamina B12 występuje tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego lub bakteryjnego, takiej jak jaja, mięso, produkty mleczne i sfermentowana żywność,
  •  witamina K2 – forma witaminy K, ta witamina – zwana także menachinonem – może chronić przed chorobami serca i osteoporozą. 

Ponieważ składa się głównie z tłuszczu, masło prawdziwe jest pokarmem wysokokalorycznym. Jedna łyżka (14 gramów) masła zawiera około 100 kalorii, co odpowiada 1 średniej wielkości bananowi.

Ile procent ma prawdziwe masło?

Na pewno zastanawiasz się ile procent tłuszczu powinno mieć prawdziwe masło? Minimalna zawartość tłuszczu mlecznego w masłach wynosi 80%.Produkty o zawartości tłuszczu maślanego poniżej 80% nie mogą być oznaczone jako „masło” i są często nazywane tłuszczami do smarowania pieczywa lub miksami maślanymi. Oprócz 80% tłuszczu maślanego, masło prawdziwe sprzedawane w sklepach zawiera około 16-18% wody i 2-4% dodatkowych składników, takich jak stałe mleko, a czasem sól. Solone masło zazwyczaj zawiera 1-2% soli.

Ile kosztuje prawdziwe masło?

Z pewnością nie raz zadajesz sobie pytanie dlaczego masło jest drogie? Masło prawdziwe wytwarzane jest głównie z mleka i nie posiada sztucznych dodatków i wypełniaczy. Na problem rosnących cen nabiału, w tym masła i produktów pokrewnych wpływa fakt zmniejszających się dostaw masła w wyniku ograniczonej produkcji – dzięki historycznej inflacji w dzisiejszych czasach koszty prawie wszystkiego rosną. Surowe mleko nie uniknęło tego losu, ponieważ koszty utrzymania bydła są na bardzo wysokim poziomie, w czego wyniku surowe mleko jest również dużo droższe. Ponieważ produkty mleczne są wytwarzane z surowego mleka, ten wzrost cen jest odczuwalny na całym świecie. Ceny dobrego masła wahają się się w granicach 6-9 złotych za sztukę.

Jakie masło najlepiej nadaje się do pieczenia i gotowania?

Najlepsze będzie masło prawdziwe o zawartości tłuszczu powyżej 80% – jest niezwykle wszechstronne zabłyśnie w przepisach, które prezentują jego smak, a także jest idealne do wykańczania wszystkiego, od prostych dodatków po główne dania.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.