Macerowanie mięsa – czym jest i kiedy warto z niego korzystać?

Jak wykonać macerowanie mięsa? Baranina tak mięso, które daje wiele możliwości przyrządzania potraw, ale także wymagające odpowiedniego przyprawiania. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego macerowanie. Dzięki tej naturalnej metodzie baranina długo może zachować świeżość oraz ładny wygląd, a także nabrać kruchości oraz aromatu.

Macerowanie, co to takiego?

Macerowanie mięsa polega na nadaniu potrawie przy pomocy oleju lub alkoholu pożądanego aromatu. Można użyć dowolnych ziół, natomiast ważne aby nie pomijać octu i oleju. Dzięki temu procesowi struktura mięsa staje się bardziej miękka i krucha oraz nabiera głębi smaku.

Jak wykonać macerowanie?

Macerowanie mięsa to nic innego jak przyprawienie go za pomocą soli, wybranych przypraw, octu oraz oleju roślinnym. Mięso pokrojone na drobne kawałki należy pozostawić w marynacie na jedną dobę ( czasami nawet na dwie) w lodówce, następne można użyć go do przygotowania potraw.

Jak pozbyć się soli z mięsa?

Aby pozbyć się soli z mięsa można dusić je w białym winie. Można również pozostawić mięso do namoczenia na kilka godzin. Można się tego celu użyć ciepłej wody, ale lepsze efekty można uzyskać używając wina. Przy macerowaniu mięsa zawsze warto zwrócić uwagę na ilość dodatniej soli, ponieważ często podczas namaczania w marynacie może nastąpić przesolenie.

Gdzie kupić baraninę?

Przy przyrządzaniu dań z baraniny zawsze warto sprawdzić czy mięso pochodzi od dobrych dostawców. Dobrej jakości mięso powinno być kruche i posiadać naturalną, lekko szarą barwę. Baraninę możesz kupić w większym supermarkecie, warto jednak skorzystać z ofert lokalnych sprzedawców, mięso jest tam bowiem zwykle najbardziej świeże.

Jak przyrządzić baraninę?

Podczas przyrządzaniu baraniny warto zwrócić szczególną uwagę na dobór przypraw. Przyprawy, które najlepiej pasują do baraniny to:

  • kminek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pieprz czarny
  • kolendra
  • kurkuma
  • curry

Przed przygotowaniem mięsa należy najpierw  natrzeć dokładnie baraninę solą oraz przyprawami, a następnie pozostawić na kilka godzin. Można również zrobić marynatę lub przeprowadzić macerowane mięsa.

Jak przyrządzić jagnięcinę?

Jagnięcina to  rodzaj bardzo delikatnego ”materiału”, jest to kruche mięso dlatego nie można zapomnieć o tym, że nie wolno gotować oraz piec jagnięciny zbyt długo. Z tego też powodu, macerowanie mięsa w przypadku jagnięciny nie jest wskazane.

Baranina, jak przyrządzić?

Duszona baranina w pomidorach

Składniki:
  • półtora kilograma baraniny
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • pół kilograma ziemniaków
  • trzy ząbki czosnku
  • cebula
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • pół litra wody
  • ćwierć łyżeczki soli
  • przyprawy: tymianek, mielony pieprz i kolendra
Przygotowanie:

Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek w drobną kosteczkę, a następnie rozgrzej na patelni oliwę. Kiedy się rozgrzeje wsyp warzywa. Następnie natrzyj mięso przyprawami i solą i odstaw na godzinę. Można przeprowadzić macerowanie mięsa. Po tym czasie pokrój na drobne kawałki i dodaj do garnka z cebulą. W razie konieczności dolej oliwy. Smaż mięso na małym ogniu po obu stronach do momentu aż się zarumieni. Teraz dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy i doprowadź do wrzenia. Duś mięso przez 120 minut pod przykryciem na średnim ogniu. w tym czasie możesz pokroić ziemniaki i dodać je do potrawy na pół godziny przed końcem gotowania. Posiekaj również gałązkę rozmarynu i dodaj ją do dania. Po tym czasie zdejmij danie z ognia.  Potrawy z baraniny najlepiej podawać na ciepło.

Dlaczego warto korzystać z baraniny?

Należy wspomnieć, że spożywanie baraniny jest zdrowe, ponieważ zawiera ona wiele składników odżywczych oraz witamin z grupy B, dlatego jak najczęściej warto przyrządzać z niego posiłki. Macerowanie mięsa jest wskazane, ale nie dotyczy to każdego rodzaju mięsa.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.