Ciasteczka cieszyńskie – przepis i ciekawostki

Ciasteczka cieszyńskie to małe, słodkie cuda pieczone na Śląsku Cieszyńskim oraz na Żywiecczyźnie. Największe tradycje mają jednak u naszych południowych sąsiadów – będąc na Czechach, warto zajrzeć do sklepików z artykułami gospodarstwa domowego i zaopatrzyć się w różne kształty foremek. W Polsce na szersze wody wypłynęły za sprawą mediów społecznościowych, w których blogerzy kulinarni prześcigają się w tym który przepis na  ciasteczka cieszyńskie jest najlepszy.

Ciasteczka cieszyńskie – nieco historii i tradycji

Badacze tradycji pierwsze pisane wzmianki o cieszyńskich ciasteczkach datują na XVIII wiek, kiedy to Śląsk Cieszyński dostał się pod panowanie Habsburgów. Ze względu na pracochłonność oraz wysokie koszty ciasteczka cieszyńskie były pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia, wesel, komunii lub chrzcin. Na śląskie ciasteczka weselne przepisy zbierane były latami przez matki, chcące jak najlepiej zaprezentować talenty swojej córki przyszłym teściom. Z czasem pomiędzy gospodyniami wywiązywała się swoista konkurencja: ilość rodzajów upieczonych ciasteczek, uświetniających uroczystości świadczyła o zamożności gospodyni oraz jej umiejętnościach kulinarnych. Dlatego eksperymentowano z różnorodnymi składnikami i wymyślano coraz to nowsze przepisy. Były one przekazywane córkom z pokolenia na pokolenie. Przekazywanie przepisów poza rodzinę odbywało się na zasadzie barteru: ciekawy przepis był wymieniany na inny, dzięki czemu obie strony mogły poszczycić się nowymi wypiekami.

Dlaczego ciasteczka cieszyńskie są takie dobre

Nie można otrzymać jednego przepisu na cieszyńskie ciasteczka. Oficjalnie jest ich ponad 100, jednak ze względu na to, że oficjalne spisywanie przepisów trwa dopiero od niedawna, nikt nie wie, na jakie ciasteczka cieszyńskie przepisy znajdują się w kajetach gospodyń. Ciasteczka różnią się od siebie prawie wszystkim: każde ma inny skład, dodatki, sposób wykonania lub pieczenia. Niektóre wymagają użycia foremek, inne „szula” się ręcznie. Część jest pieczona, gotowana lub wykonywana na surowo. Niektóre, jak na przykład całuski, znamy pod inną nazwą (w tym przypadku: bezy) ze sklepów, przy czym wykonane domowym sposobem mają całkiem inny wygląd i smak. Są malutkie – w sam raz na jedno, dwa włożenia do ust. Idealne do kawy lub herbaty. Każdy może znaleźć swoje ulubione lub eksperymentować z tymi, których nie zna.

Ciasteczka ze śląska cieszyńskiego przepisy

Ciasteczka cieszyńskie warto upiec samemu w domu. Można kilka gatunków, ale nawet jeden będzie stanowił smaczną odmianę na niedzielnym stole. Pieczenie ciasteczek jest idealnym sposobem na zabawę z dziećmi. Prawdziwe cieszyńskie ciasteczka nie wystarczy bowiem upiec – trzeba je jeszcze ozdobić. Najprostsze na ciasteczka ze śląska cieszyńskiego przepisy ograniczają się do dwóch składników: białka i cukru. Z trzech składników można wyczarować ciekawe w smaku, bezglutenowe ciasteczka z orzechów włoskich.

Orzechowe ciasteczka z lukrem z cytryny

Ciasto:

  • pół kilograma świeżo zmielonych orzechów włoskich
  • pół kilograma cukru pudru
  • jedno jajko
  • sok z cytryny

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

Orzechy wymieszać z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny. Powstałe ciasto rozwałkować na grubość ok.1cm. Foremkami wycinać ciasteczka (lub pokroić nożem na kwadraciki 4×4 cm). Piec w temperaturze około 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie zrobić rzadki lukier, mieszając sok z cytryny z cukrem pudrem do konsystencji gęstego syropu. Ciasteczka po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posmarować cienką warstwą lukru. Lukier powinien zastygnąć na powierzchni ciasteczka.

Kardamonki

Ciasteczkami, które wymagają dodania dużej ilości składników, ale bardzo łatwo je wykonać, są kardamonki:

  • 100 gram cukru pudru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 80 gram mąki (wrocławska, tortowa lub podobna)
  • 250 gram mąki ziemniaczanej
  • 6-8 łyżek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 gram masła
  • 2 jajka
  • szczypta kardamonu

Wszystkie składniki dobrze zamieszać (można użyć miksera z funkcją zagniatania ciasta), nakładać na blachę łyżką lub wyciskać przez szprycę małe „kupki”. Piec w temperaturze 180 stopni przez około10 minut.

Ciasteczka cieszyńskie przepisy można wypróbować we własnej kuchni. Są smaczne i pyszne i poste do wykonania. Idealne do kawy lub herbaty oraz na wizytę gości.

Smacznego:)

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.