Kluski kudłate – proste przepisy

W Polsce ziemniaki są bardzo popularnym warzywem. Bardzo często podaje się je do obiadu. Ziemniaki nie muszą być podawane w klasycznej formie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Należą do nich m.in. kopytka, zapiekanka ziemniaczana, czy zupy. Potrawa z gotowanych ziemniaków to dla przykładu kluski śląskie oraz kluski z bryndzą. Można także przyrządzić potrawy z ziemniaków gotowanych i surowych. Należą do nich np. kluski kudłate, które się robi pół na pół z gotowanych i surowych ziemniaków.

Kluski kudłate – składniki

Do przyrządzenia klusek kudłatych potrzebne będą następujące składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 1 płaska łyżeczka soli
– mąka ziemniaczana
– woda

Jak przygotować kluski kudłate?

Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, a drugą połowę surową zetrzeć na tarce. Po ugotowaniu ziemniaki należy przecisnąć przez praskę. Z surowych ziemniaków należy odlać wodę. Powstałą z odlania wody skrobię dodać do ciasta po odstaniu wody. Surowe ziemniaki połączyć z gotowanymi i skrobią. Ciasto należy wymieszać i doprawić solą. Gdy ciasto jest za rzadkie można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Formowanie klusek

Żeby uformować kluski kudłate należy niewielką część ciasta odrywać i robić kulki najlepiej wielkości orzecha włoskiego z wgłębieniem w środku, które można zrobić palcem albo łyżką. Tak przygotowane kluski ułożyć na desce. Wrzucać powoli do wrzątku, który uprzednio należy posolić. Gotować kilka minut do wypłynięcia. Najlepiej podawać na ciepło. Można jeść same albo z sosem.

Kluchy na pyrach

Pyry to inna nazwa ziemniaków. Żeby przygotować kluski na pyrach potrzebne są następujące składniki:

– około 5 ziemniaków
– sól
– pieprz
– jajko
– mąka pszenna
– 2 cebule
– 0,5 kg kapusty kiszonej

Do tego należy dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i boczek. Boczku należy dodać wedle uznania.

Jak przygotować kluski na pyrach?

Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. Najlepiej zrobić to na drobnych oczkach. Odsączyć z nadmiaru wody. Odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Wymieszać z jajkiem, szczyptą soli, pieprzem i ewentualnie mąką, gdy ciasto jest za rzadkie. Zagotować wodę w garnku. Uformować kluski. Wrzucać kluski do wody. Gotować maksymalnie 10 minut. Mniejsze kluski krócej, większe dłużej. Wyciągnąć z wody, gdy wypłyną na powierzchnię. Przepłukać pod zimną wodą. Boczek razem z cebulą podsmażyć na patelni. Do skwarek dodać kluski i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane danie podać z ugotowaną uprzednio z liściem laurowym i zielem angielskim kapustą kiszoną.

Omasta do ziemniaków

W przypadku dań takich jak kluski kudłate, czy kluski na pyrach idealnie sprawdza się omasta do potraw. Do jej przygotowania potrzeba jedynie cebuli i oleju lub oliwy. Cebulę należy pokroić i podsmażyć na patelni. Omasta idealnie komponuje się z potrawami z ziemniaków.

Co jeszcze można przyrządzić z ziemniaków?

Z ziemniaków można zrobić wiele potraw. Dla przykładu mogą to być potrawy z białego sera i ziemniaków, przetwory z ziemniaków oraz ziemniaki gotowane w mleku. Jak powstają te dania?

Ziemniaki gotowane w mleku

Jak przygotować ziemniaki gotowane w mleku? To bardzo proste. Potrzebne będą następujące składniki:

– około 5 ziemniaków
– woda
– mleko
– sól
– kilka ząbków czosnku
– mała cebula

Potrawę można posypać koperkiem. Najlepiej robić ją ze starych ziemniaków. Przygotowanie jest bardzo proste. Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem. Muszą być proporcje 1:1. Do wody wrzucić czosnek i cebulę (najlepiej w łupinach). Odcedzić. Posiekać koperek i posypać nim ziemniaki.

Przetwory z ziemniaków

Z ziemniaków mogą powstawać różne produkty. Zalicza się do nich np. wyroby z suszu, czyli np. kluski szare. Poza tym z ziemniaków powstają chipsy, mrożone wyroby z ziemniaków z dodatkiem mąki, frytki, mąka ziemniaczana oraz syrop skrobiowy.

Potrawy z białego sera i ziemniaków

Ziemniaki można połączyć także z białym serem. Z takim składników powstają kotlety, kluski leniwe, pierogi, placki, czebureki, pyzy, kopytka, a także zapiekanka. Można także zrobić ziemniaki zapiekane z białym serem i cebulką. Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszego przepisu i z powodzeniem przygotujesz swoje kluski kudłate.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.