Kawior z łososia

Kawior z łososia

Kawior z łososia to wyszukana potrawa o niezwykłym smaku. Jest ona znana przede wszystkim w kuchni wschodniej – obecnie sprzedawana jest w wielu krajach. Warto jednak znać kilka ciekawostek na temat tego luksusowego dania. Mało osób zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że kawior z łososia można przygotować samodzielnie w domu.

Czym jest ikra z łososia?

Łosoś to ryba występująca w wodach słonych i słodkich. Raz do roku, czyli w okresie tarła składa ona jaja, które nazywają się ikrą. Właśnie one są podstawą wykwintnej potrawy jaką jest kawior. Przysmak ten uzyskuje się również z jaj innych ryb z rodziny jesiotrowatych takich jak na przykład pstrąg czy jesiotr. Obecnie pozyskuje się go wyłącznie z jaj ryb hodowlanych, ponieważ jest on pod ochroną.

Dlaczego kawior z łososia jest drogi?

Obecnie kawior jest bardzo drogi, a jego cena zmieniła się od kiedy liczebność ryb z rodziny jesiotrowatych znacznie się zmniejszyła. Co ciekawe jeszcze ponad sto lat temu kawior był bardzo popularny, a jego ceny nie były tak wysokie. W wyniku niszczenia naturalnego środowiska gatunków ryb, zanieczyszczenia wód, a także zbyt dużego pozyskiwania jaj pozyskiwanie że stanu naturalnego jest niemożliwe. W hodowlach łosoś potrzebuje odpowiednich warunków, aby się rozmnażać oraz składać jaja, a stworzenie sztucznych siedlisk nie jest łatwe. Dodatkowo warto wspomnieć, że samica łososia osiąga dojrzałość do składania ikry dość późno, ponieważ w wieku od ośmiu do nawet dwudziestu lat. 

Z czego jest najdroższy kawior?

Najdroższy kawior jaki można kupić pozyskuje się z ikry jesiotra o barwie czarnej. Jest on najbardziej poszukiwany przez smakoszy z całego świata. Cena za 100 g tego przysmaku to sześćset do ośmiuset złotych. Nie mniej smaczna jednak o wiele tańsza jest ikra z łososia oraz pstrąga. Mają one i inną barwę i są o wiele łatwiej dostępne, dlatego bez problemu można dostać je w sprzedaży.

Kawior z łososia jak zrobić

Kawior z łososia, czym się charakteryzuje?

Kawior z łososia posiada kilka cech takich jak odpowiednia barwa, wygląd, które warunkują jego jakość oraz smak. Najlepsze kawiory z łososia posiadają różową lub czerwoną barwę, a ich ziarenka mają grubość do pięciu centymetrów. Według znawców smaku im mniejsze i bardziej miękkie ziarenka tym kawior posiada lepszy aromat. Cechy te warunkują także cenę produktu.

Kawior z łososia, gdzie kupić?

Kawior z łososia jest niewątpliwie najbardziej popularny. Można go dostać w wielu marketach oraz dużych sklepach. Przy zakupie produktu warto jednak zwracać uwagę na etykietę, a także pochodzenie ikry. Bardzo często najlepszą jakość mają kawiory z łososia zakupione w małych, internetowych bądź stacjonarnych sklepikach. Najczęściej pochodzą one bowiem od sprawdzonych producentów.

Jak zrobić kawior?

Kawior z łososia można przygotować również w domu. Wystarczy kupić rybę z ikrą oraz wydobyć i doprawić jaja Jak to zrobić?

  1. Najpierw należy ostrożnie rozciąć brzuch łososia w taki sposób aby nie uszkodzić woreczków z jajami. Jest to bardzo ważne, ponieważ przerwane mogą powodować gorzkawy smak potrawy.
  2. W następnym kroku należy umyć kilka razy woreczki, a następnie wydobyć z nich jaja i opłukać delikatnie pod wodą kilka razy.
  3. Oddzielenie jaj od woreczka można przeprowadzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest użycie małego widelca, ale można zrobić to także małym sitkiem, poprzez przecieranie.
  4. W kolejnym kroku pora na osuszenie ikry z łososia. Należy zrobić to rozkładając jajeczka na ręczniku jednorazowym lub serwetce.
Składniki:
  • Sól
  • Ciepła woda
  • Cukier
  • Ikra z łososia
Przygotowanie:
  • W zależności od sposobu przygotowania należy namoczyć kawior w letniej, wystudzonej solance (ok. 25 stopni Celsjusza) z dodatkiem cukru lub z samej soli oraz pozostawić na dwie godziny.
  • Po tym czasie należy delikatnie odsączyć ikrę przez gazę lub sitko. Teraz można przełożyć ją do słoiczka.

Tak przygotowany kawior zachowuje świeżość przez dwa do trzech dni. Należy dodać, że w wersji z olejem kawior z łososia może być spożywany nawet do tygodnia, a jego smak jest głębszy i bardziej subtelny.

Do czego pasuje kawior z łososia?

Kawior z łososia to przysmak, który najlepiej smakuje z pieczywem. Przy serwowaniu najlepiej podawać go na zimno. Najczęściej jest on podawany z lodem oraz kawałkami cytryny. Tradycyjnie serwuje się go w szklanym półmisku. Wybornie smakuje w połączeniu z blinami lub pieczywem takim jak tosty. Do kawioru z łososia najlepiej podawać chłodne napoje alkoholowe takie jak wódka, szampan czy białe wino. Przy spożywaniu ikry łososia warto zachować ostrożność jeśli używamy widelca, ponieważ łatwo nim uszkodzić kawior.

Kawior z łososia – składniki odżywcze

Kawior jest nie tylko bardzo smaczny ale stanowi także cenne źródło witamin oraz składników odżywczych. Wśród najbardziej wartościowych składników należy wymienić wapń, żelazo, selen czy witaminę D oraz A. Kawior to także bogactwo dobrze przyswajalnego dla organizmu białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo korzystne dla układu krwionośnego. Warto wspomnieć, że potrawa zawiera także aminokwasy niezbędne dla budowy mięśni oraz pracy organizmu. Bez wątpienia warto spróbować tej przepysznej i zdrowej potrawy, aby przekonać się o jej bogactwie.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.