Idealne ciasta na karnawał

ciasta na karnawał

Karnawał jest okresem balów i dobrej zabawy, ale także czasem, w którym spróbować możemy wielu ciekawych rodzajów jedzenia. Szczególną popularnością cieszą się w tym okresie ciasta – ich słodycz podkreśla beztroskość karnawałowych dni, a żadna karnawałowa impreza nie może się bez nich obejść. Dziś prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta na karnawał. 

Smakołyki częścią kultury karnawału

Tradycja spożywania obfitych ilości jedzenia podczas obchodzenia karnawału ma już setki lat. Początek karnawału w naszym kraju sięgają średniowiecza – i od samego początku na stołach naszych przodków gościły różnorakie smakołyki. Warto jednak wiedzieć, że od tego czasu przepisy karnawałowe mocno się zmieniły.

Podczas, gdy niegdyś na stołach dominowały potrawy mięsne (oraz zasadniczo wszystko, czego nie było można spożywać podczas Wielkiego Postu), już wkrótce dołączyły do nich także ciasta, które od tego czasu stały się niemalże symbolem karnawału.

Co upiec na karnawał? Po dziś dzień podstawową rolę spełniają pączki, czy też faworki. Co ciekawe, kilkaset lat temu nawet te pierwsze wyglądały i smakowały znacznie inaczej, niż obecnie. Nadziewane one były bowiem nie konfiturą różaną, masłem orzechowym, czy innego rodzaju słodkościami, ale… mięsem, czy też słoniną. Słodkie pączki spopularyzowały się dopiero w XVI wieku – i od tego czasu głównie w takiej wersji podawano je podczas karnawału. Oprócz prostych wypieków, jak pączkie czy faworki, warto jednak także zwrócić uwagę na pyszne, a jednocześnie proste ciasta na karnawał.

Najlepsze ciasta na karnawał – 3 proste przepisy

Prezentujemy trzy idealne ciasta na karnawał,  których przygotowanie zajmie tylko krótką chwilę, a którymi zajadać będą się tak dorośli, jak i młodsi domownicy.

Budyniowiec

Budyniowiec to pyszne ciasto, którego przygotowanie nie powinno sprawić nikomu większych problemów. – idealne na karnawał

Potrzebne będą:
  • 4 szklanki mąki
  • kostka (200 gram) masła
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka, 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek śmietany 
Do przygotowania masy budyniowej:
  • 4 budynie śmietankowe
  • 2 litry mleka
  • 8 łyżek cukru
  1. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy twardą kostkę masła i cukier. Siekamy i łączymy wszystkie składniki.
  2. Do gotowej masy dodajemy żółtka, śmietanę, sól, oraz jajko. Zagniatamy do postaci kuli i pozostawiamy na 40 minut w lodówce
  3. Jeden litr mleka zagotowujemy z cukrem, a drugi łączymy z budyniami.
  4. Masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do zgęstnienia, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie równe części, nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza
  6. Obie części ciasta wałkujemy tak, by pasowały wymiarami do blaszki, a następnie posypujemy dno blaszki mąką i kładziemy na nim pierwszą partie ciasta, nakłuwając je widelcem.
  7. Wlewamy do blaszki letni budyń, a następnie przykrywamy go drugą częścią ciasta – ją również nakłuwamy widelcem.
  8. Pieczemy przez 45 minut.

Czekoladowe brownie

Wymieniając najlepsze ciasta na karnawał, trudno nie wspomnieć o brownie. To pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto zachwyca smakiem i urzeka od pierwszego kęsa.

Potrzebne będą:

  • 300 gram masła
  • tabliczka (250 gram) gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao)
  • szklanka cukru
  • 100 gram mąki
  • po garści orzechów włoskich i migdałów
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • pół szklanki wody

  1. Zaczynamy od uprażenia na suchej  patelni orzechów włoskich i migdałów
  2. W rondelku wody rozpuszczamy cukier waniliowy oraz tradycyjny
  3. Dodajemy do rondelka czekoladę i masło i gotujemy aż do rozpuszczenia, następnie intensywnie mieszamy
  4. Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę, energicznie łączymy je ze sobą (np. Przy pomocy różgi)
  5. Do roztrzepanych jajek wlewamy wolnym strumieniem czekoladę, jednocześnie mieszając
  6. Foremkę wykładamy pergaminem do pieczenja
  7. Do masy przekładamy prażone orzechy i migdały, a następnie przelewamy ją do foremki.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30 minut

Sernik z kaszą jaglaną

Wymieniając proste ciasta na karnawał, wypada także wspomnieć o serniku. My proponujemy jego wersję z kasza jaglaną.

Potrzebne będą:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka
  • mała kostka masła (100-125 gram)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 50 gram skrobi ziemniaczanej
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • jedna cytryna

Do dekoracji opcjonalnie: opakowanie galaretki owocowej, szklanka truskawek.

  1. Po opłukaniu kaszy jaglanej, zagotowujemy ją w mleku i mleczku kokosowym przez około 30 minut. Pamiętać należy o intensywnym mieszaniu, inaczej kasza się przypali.
  2. Wyciskamy sok z cytryny i scieramy z niej skórkę, dodajemy do masy mlecznej
  3. Do masy przekładamy pozostałe składniki niezbędne do wykonania ciasta, blendujemy
  4. Tortownicę wykładamy pergaminem do pieczenia, przekładamy do niej masę, dekorujemy wiórkami kokosowymi
  5. Pieczemy ciasto w kąpieli wodnej, w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza, przez 50 minut, następnie czekamy na wystygnięcie
  6. Kroimy i obieramy truskawki
  7. Na wierzch ciasta nakładamy pokrojone truskawki i zalewamy przygotowaną zgodnie z instrukcjami galaretką.

Jeśli zastanawiałeś się co upiec na karnawał, nasz artykuł z pewnością pomógł Ci odpowiedź na to pytanie. Życzymy udanych wypieków!

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.