Fefernuski kociewskie

fefernuski kociewskie

Fefernuski kociewskie co to?

Są to tak właściwie niewielkich rozmiarów, oblane za pomocą lukru ciasteczka, które dodatkowo są ubarwione w niezwykle charakterystyczne korzenne aromaty zapachowe. Jest to wręcz idealny przysmak na świąteczny stół, który zdecydowanie nie powinien zawieźć biesiadników. Co więcej Fefernuski wręcz idealnie sprawdzają się jako pewnego rodzaju urozmaicenie w menu sylwestrowej imprezy, czy jako niedzielny podwieczorek. Warto przynajmniej raz w swoim życiu spróbować tego wykwintnego deseru.

Fefernuski kociewskie historia

Na wstępie należy podkreślić, iż dość nietypowa nazwa tego specjału ma swoją genezę z niemieckiego określenia pfeffernusskuchen, którym nasi sąsiedzi opisują od wieków bardzo twarde i pieprzne słodycze, którymi są pierniki.

Fefernuski kociewskie wywodzą się z terenów Kociewia, czyli regionu etnograficzno-kulturowego znajdujące się na lewym brzegu Wisły, a dokładniej w dorzeczu Wdy, a także Wierzycy gdzie wpływy kulturalne Niemiec zawsze były niezwykle mocne. Niestety do tej pory nie udało się ustalić skąd wzięła się tak głęboko zakorzeniona tradycja przygotowywania Fefernusków.

Jednak za autorkę tych kultowych ciasteczek uchodzi Waldburga Jaruszewska, która w latach 60, oraz 70 XX wieku była gospodynią na plebanii znajdującej się w Lignowach Szlacheckich, która słynęła z niezwykłej ręki do wypieków. Nie można także zapomnieć o fakcie, że pierniczki 30 czerwca 2006 roku zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Jakich produktów będziemy potrzebować do zrobienia Fefernusków?

Wedle powszechnie obowiązujących receptur do wyrobu tych fantastycznych pierniczków potrzeba:

  • 750 gramów mąki pszennej T500,
  • 250 gramów pszczelego miodku,
  • 125 gramów mleka krowiego,
  • 125 gramów smalcu, tudzież masła w ostateczności,
  • 3 świeżych jaj,
  • łyżeczkę amoniaku,
  • 110 gramów cukru,
  • łyżkę sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczkę słodziutkiego cynamonu,
  • 1/4 porcji pieprzu mielonego,
  • 1 łyżkę startej wcześniej gałki muszkatołowej,
  • lukier, 360 gram cukru pudru,
  • 4-5 łyżek wody,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • a także 1 dość sporą łyżeczkę mielonych goździków.

To tak naprawdę wszystko czego potrzeba do przyrządzenia Fefernusków kociewskich.

Sposób wykonania:

  1. Na początku należy w sposób niezwykle dokładny wymieszać w misce przesianą mąkę z przyprawami.
  2. Kolejnym krokiem jest roztopienie na małym ogniu miodu, cukru, smalcu i mleka.
  3. Następnie powstałą mieszaninę wlewamy do miski z mąką i całość mieszamy, dodając po chwili jajka.
  4. Następnie ostrożnie dodajemy sodę i amoniak zmieszane z odrobiną wody i powstałą substancję dokładnie mieszamy.
  5. Powstałe w tym procesie ciasto przekładamy do specjalnie przygotowanego wcześniej pojemnika z przykrywką, który odstawiamy w chłodnawe miejsce na okres wynoszący 1-2 tygodnie.
  6. Po minięciu wyznaczonego czasu oddzielone od siebie kawałki ciasta przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tudzież posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką po czym uformowane pierniczki pieczemy w piekarniku przez 19-20 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

Teraz wystarczy już tylko delektować się powstałymi wypiekami! Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *