Czy warto robić własne przetwory owocowe?

Czy warto robić własne przetwory owocowe? Zdecydowanie! Nastały czasy, gdy szybkość życia i coraz więcej obowiązków, zmusza nas do robienia zakupów i wrzucania do koszyka gotowych produktów. Tak samo jest w przypadku dżemów, powideł, soków czy frużelin z owoców. Ale czy  rzeczywiście jest to dobry sposób na oszczędność pieniędzy i czasu? Poznaj powody, dla których własne przetwory owocowe są lepsze, niż te ze sklepowych półek.

Co będzie potrzebne aby zrobić najlepsze przetwory owocowe?

Podstawą są oczywiście owoce ze sprawdzonego źródła. Jeśli posiadasz własny sad, czy nawet mały ogródek, w którym rosną owoce, to świetnie. Nie ma nic lepszego,  niż to co wyrosło bez sztucznych nawozów i innych wspomagaczy. Mieszkańcy wsi mają o wiele łatwiejszy dostęp do takich owoców. Co jednak zrobić w przypadku, gdy nie mamy własnych zbiorów? Najlepiej znaleźć dostawce na małych ryneczkach z warzywami i owocami. Warto również podpytać znajomych, którzy często robią takie zakupy. Poczta pantoflowa bardzo dobrze zdaje tutaj egzamin. Jak wybrać najlepsze sztuki na przetwory owocowe? Muszą być w pełni dojrzałe oraz nieuszkodzone. Jabłka, truskawki czy inne owoce, wybór należy do Ciebie. Własne przetwory z wykorzystujemy owoców nie znają żadnych ograniczeń.

Przetwory owocowe – co będzie nam potrzebne?

– czyste i suche  słoiczki,

– cukier,

– środek żeglujący ( o ile chcemy go użyć)

– duży garnek, najlepiej z nieprzywierająca dnem, lub głęboka patelnia

– miejsce w którym spokojnie możemy się zająć własną produkcją

Co tak naprawdę różni dżemy, powidła, konfitury i marmolady.

Czy zastanawiamy się czasem nad  różnicą  między poszczególnymi rodzajami przetworów owocowych. Zapewne nie, a powinnismy, ponieważ jest ona znaczna. Marmolada to  przetwory, które zrobione zostały z przetartych, albo całkowicie  rozgotowanych owoców. Jest ona pozbawiona większych, a nawet mniejszych  kawałków, a jej konsystencja jest cięższa i bardziej zwarta, przez co idealnie nadaje się do smarowania tortów i iinych ciast. Często jest również wykorzystywana przy produkcji pączków i innych wypieków cukierniczych.

A co z najbardziej chyba popularnym dżemem? Robi się go z całych, lub pokrojonych na kawałki owoców i obowiązkowo ze sporej ilości cukru. So jego stężenia i nadania pożądanej konsystencji używamy żelatyny, albo pektyny. Dżem jest jednym z bardziej lubianych przez dorosłych, a w szczególności przez dzieci, przetworem. Smakuje wyśmienicie z naleśnikami albo po prostu na świeżej bułeczkę. Od razu przenosimy się w myślach do ciepłego lata w sądzie u babci.

Powidła? Są przetworami, które według starych receptur, przygotowuje się najdłużej. Nie wymagają dużej ilości cukru. Czasami nie musimy dodawać go wcale, w zależności od owoców z których powstają. Są wiec idealne dla osób dbających o linie. Najlepsze są te ze śliwek. Ich konsystencja jest idealna w połączeniu z różnymi deserami.

Czego unikać przy własnej produkcji dżemów i powideł?

Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania własnych wyrobów? Odpowiednie podejście do tematu i podstawowe zasady będą gwarancją zdrowia i przepysznego, niepowtarzalnego smaku. Najważniejsza jest przede wszystkim higiena. Identycznie jak przy innych posiłkach, przed przygotowaniem owoców, musimy umyć dokładnie ręce oraz zwracać uwagę na to, aby wszystkie słoiczki i nakrętki były suche, czyste i pozbawione wszelkich niewskazanych dodatków.

Odpowiednia pasteryzacja sprawi, że zapełnimy spiżarnie na całą zimę, a nasze przetwory z wykorzystaniem owoców nie zaczną się psuć i zachodzić bardzo szkodliwą dla naszego zdrowia pleśnią. Pamiętajmy, że przetwory na których pojawi się jakakolwiek pleśń, nawet w najmniejszej ilości, nie nadają się już do spożycia i powinniśmy wyrzucić cały słoik, a nie tylko górną warstwę! Pasteryzacja powinna przebiegać w wysokiej temperaturze i na tyle długo, abyśmy mogli zimą cieszyć się smakiem potraw z naszymi przetworami.

Najpyszniejsze przepisy na przetwory owocowe.

Ciężko wybrać jeden ulubiony smak i sposób przygotowania przetworów owocowych. W sieci jest ogrom przepisów, które możemy sprawdzić u siebie. Najlepiej jednak zasięgnąć rady u naszym mam i babć. Któż jak nie one, robi najlepsze przetwory?
Przepisy na przetwory owocowe wykorzystuje głównie jabłka, śliwki, truskawki, czy wiśnie. Używamy ich do potraw na słodko. Warto jednak brać pod uwagę także na przykład aronię do mięsa. Jej przygotowanie nie jest trudne.

Potrzebujemy:

– 1 kg aronii,

– 1 kg cukru,

– 1 szklankę wody,

– sok wyciśnięty z półtorej cytryny.

Aronia do mięs lubi także połączenie z jabłkiem, czy nawet gruszką. Ich dodanie sprawia, że potrawy zyskują na smaku.

Jak wykonać konfiturę?

Najlepiej namoczyć owoce aronii na dwie, trzy godziny i w tym samym czasie z cukru oraz wody zrobić syrop, którym następnie zalewany odsączoną aronie, lub jabłka i gruszki, jeśli zdecydowaliśmy się je użyć. Dodajemy sok z cytryny i smażymy, często mieszając, aż do momenty powstania gęstego sosu, przypominającego rzadką galaretkę. Przekładamy do słoika i odwracamy do góry dnem.

Własne przetwory owoce, są nie tylko tańsze, ale również zdrowsze od tych sklepowych. Możemy kontrować ilość cukru, z której są przygotowane, ale również owoce z jakich powstają. Nie dorównują również smakiem tym marketowym a satysfakcja z faktu, iż zrobiliśmy je samodzielnie jest nieoceniona.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.