Ciasto drożdżowe wytrawne – 3 przepisy

Ciasto drożdżowe wytrawne najlepsze

Zapraszamy na Ciasto drożdżowe wytrawne – 3 przepisy. Wielu ludzi lubi od czasu do czasu zjeść pyszną i aromatyczną pizzę, świeże gorące bułeczki czy inne wyroby z ciasta drożdżowego. Potrawy te smakują jeszcze lepiej, jeśli przyrządzimy je sami, dodając ulubione składniki i przyprawy. Jak wygląda przepis na ciasto drożdżowe wytrawne? O czym warto pamiętać, by wyszło ono puszyste i smaczne?

Ciasto drożdżowe – podstawa wielu potraw

Ciasto drożdżowe cieszy się bardzo dużą popularnością głównie przez swoją uniwersalność. Może być bowiem podstawą wyrobu wielu zarówno słodkich, jak i słonych dań. Dobrze przygotowane ciasto charakteryzuje się dużą pulchnością, co oczywiście wynika z użycia drożdży.

Te jednokomórkowe grzyby metabolizują węglowodany, dlatego tak ważne jest, by podczas kompletowania składników (zwłaszcza do ciasta wytrawnego) nie zapominać o cukrze. Z ciasta drożdżowego powstają doskonałe bułeczki, chlebki, tarty i inne zawijane wypieki oraz przepyszna pizza, które smakiem przebijają niejedne gotowe wyroby.

Uniwersalne ciasto drożdżowe – składniki

Niezależnie od tego, czy robimy ciasto drożdżowe do pizzy, czy słodkich wypieków podstawowe składniki nie będą za wiele się różnić. Kluczowe są oczywiście drożdże. Odpowiadają one za wyrastanie i fermentację ciasta. W sklepach dostępne są dwa rodzaje drożdży: suche oraz mokre. Pierwsze są bardzo łatwe w użyciu, wystarczy bowiem wymieszać je z mąką. Zdecydowanie bardziej polecane są jednak drożdże mokre.

Mimo konieczności zrobienia rozczynu czas przygotowania ciasta jest krótszy, ponieważ drożdże mokre rosną o wiele szybciej. Ciasto z ich użyciem charakteryzuje się również większą sprężystością. Drugim niezwykle ważnym składnikiem ciasta drożdżowego jest mąka. Najlepiej wybrać opcję pszenną typ 550, chyba że mamy dostęp do mąki o wyższej zawartości białka. Należy pamiętać, że nie każda mąka nadaje się do drożdżowych wypieków.

Jeśli więc chcemy wykonać pizzę lub bułki w trochę zdrowszej wersji zdecydujmy się na mąkę pszenną i pełnoziarnistą w proporcjach 1:1, by ciasto zachowało nieco puszystości. Do wytrawnej wersji ciasta drożdżowego niezbędny jest również olej (lub inne źródło tłuszczu), sól, cukier, woda do przygotowania rozczynu z drożdży. W niektórych przepisach potrzebne będzie jajko.

Ciasto drożdżowe wytrawne przepisy

Uniwersalne ciasto drożdżowe – 3 przepisy

Przygotowując ciasto drożdżowe wytrawne, możemy korzystać z różnych przepisów. Jedne zawierają mniej, inne więcej składników. Warto spróbować kilku wersji i sprawdzić, które konfiguracje smakują nam najbardziej. Poniżej dostępne są trzy przykładowe przepisy. Zrobione z nich ciasto doskonale nada się do wypieku bułeczek, pizzy, chlebka czy rogali.

Ciasto drożdżowe wytrawne przepis numer 1

Składniki potrzebne do wykonania ciasta drożdżowego:
  • 250 gram mąki (najlepiej typ 550) + 2 dodatkowe łyżki,
  • 25 gram drożdży świeżych,
  • 150 gram ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka oleju.
Wykonanie krok po kroku:
  • Pierwszy krok to wykonanie rozczynu z drożdży. Wodę podgrzać do temperatury około 36 stopni Celsjusza.
  • Drożdże wkruszyć do kubka i zmieszać z cukrem.
  • Mieszankę zalać wodą i dokładnie wymieszać.
  • Do kubka z rozpuszczonymi drożdżami wsypać 2 łyżki mąki i mieszać aż do rozpuszczenia grudek. Tak przygotowany rozczyn odstawić aż podwoi swoją objętość.
  • Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól i wlać przygotowany rozczyn.
  • Wyrabiać chwilę ciasto, następnie dodać olej i wyrabiać jeszcze jakiś czas, aż będzie spójne i z łatwością odejdzie od palców.
  • Z tak przygotowanego ciasta uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.

Jeżeli ciasto wykorzystywane będzie jako podstawa pizzy, można dodać do niego ulubione zioła, czosnek czy inne sypkie przyprawy.

Ciasto drożdżowe wytrawne przepis numer 2

Składniki potrzebne do wykonania ciasta drożdżowego:
  • 200 ml mleka,
  • 20 gram drożdży świeżych,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 400 gram mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 50 gram masła.
Wykonanie krok po kroku:
  • Masło wyjąć z lodówki, aby miało miękką konsystencję.
  • Mleko podgrzać do temperatury około 36 stopni Celsjusza.
  • Drożdże zmieszać z cukrem i rozpuścić w mleku.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn z drożdży, który podwoił objętość, miękkie masło i jajko, zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe wytrawne przepis numer 3

Składniki potrzebne do wykonania ciasta drożdżowego:
  • 300 gram mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju,
  • 20 gram świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant (1 opakowanie),
  • 150 ml wody o temperaturze około 36 stopni Celsjusza.
Wykonanie krok po kroku:
  • Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże (lub wsypać suche), dodać sól, cukier, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Ciasto zagniatać aż do połączenia składników, a następnie odstawić do wyrośnięcia.

Jak widać przepisy te, różnią się między sobą nie tylko ilością użytych składników, ale również sposobem wykonania. To, z jakiego przepisu skorzystamy, zależy od nas. Niezależnie od wyboru, ciasto drożdżowe wytrawne powinniśmy piec w przedziale od 180 do 220 stopni. Większe temperatury polecane są przy większych wypiekach (jak pizza, czy tarta), mniejsze na przykład przy bułeczkach. Czas zależy od grubości ciasta, ale także obecności farszu czy innych dodatków. Cienka pizza powinna być gotowa już w 10-15 minut. Chleb, czy faszerowane ciasta drożdżowe mogą potrzebować nawet 50 minut.

Ciasto drożdżowe wytrawne

Należy również pamiętać, że ciasto drożdżowe rośnie dwukrotnie. Co to oznacza? Ciasto po podwojeniu swojej objętości formujemy zawsze w wybrany kształt. Mogą to być okrągłe bułeczki czy fantazyjnie zwinięte chlebki. W przypadku pizzy lub tarty rozciągamy ciasto na blaszce. Tak przygotowanego ciasta nie wkładamy od razu do piekarnika, tylko czekamy kilkanaście minut, aż ponownie wyrośnie. Wypieki z ciasta drożdżowego można również mrozić i to zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Można także zamrozić lekko podpieczone bułeczki i inne wypieki, a po odmrożeniu piec w odpowiedniej temperaturze. Ciasto pieczone dwukrotnie nie straci na wartości i smaku.

Ciasto drożdżowe wytrawne – co może pójść nie tak?

Wiele osób boi się przygotowywać ciasto drożdżowe, ponieważ mimo łatwości wykonania jest ono dosyć kapryśne. Główny problem to opadanie wypieku. Dlaczego ciasto drożdżowe opada? Najczęstsza przyczyna to zbyt długie odstawienie go do rośnięcia. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Zbyt mocne wyrośnięcie powoduje powolne opadanie w trakcie pieczenia. Dodatkowo niekiedy gubi nas zwykła… ciekawość. Częste zaglądanie do piekarnika podczas pieczenia oraz gwałtowne wyjęcie ciasta drożdżowego sprawia, że może ono zdecydowanie zmienić wygląd. Nie należy jednak bać się, tylko próbować, by móc cieszyć się niesamowitym smakiem i aromatem pieczonych potraw. Ciasto wytrawne drożdżowe – doskonała podstawa dla wielu dań na ciepło i zimno

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.