Babcine racuchy z jabłkami – prosty przepis na przysmak dzieciństwa

Babcine racuchy z jabłkami to danie, które przywodzi na myśl dzieciństwo. Te słodkie wspomnienia można łatwo odtworzyć. Z przygotowaniem placuszków poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy! Jak przyrządzić racuchy z jabłkami?

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów z jabłkami

Babcine racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa, który można odtworzyć za pomocą zaledwie kilku podstawowych składników. Produkty potrzebne do przygotowania pysznych racuchów zazwyczaj są w domu, a więc można szybko zrobić danie, gdy tylko najdzie ochota na słodką przekąskę. Co będzie potrzebne do przyrządzenia placuszków? Oto lista produktów na racuchy z jabłkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 duże jajka;
  • szklanka mleka lub maślanki;
  • cukier;
  • soda oczyszczona;
  • proszek do pieczenia;
  • 2 lub 3 duże jabłka;
  • olej do smażenia.

Co jeszcze przyda się do babcinych racuchów z jabłkami?

Oprócz produktów spożywczych przed rozpoczęciem gotowania warto przygotować jeszcze niezbędne narzędzia kuchenne. Co przyda się do przyrządzenia babcinych racuchów z jabłkami?

Na pewno należy zaopatrzyć się w obieraczkę do jabłek i dużą miskę, w której można dokładnie wymieszać składniki. Do połączenia składników przyda się trzepaczka, a smażenie ułatwi głęboka patelnia oraz łopatka kuchenna. Pod ręką warto mieć też ręcznik papierowy, który pozwoli odsączyć z gotowych racuchów nadmiar tłuszczu.

Babcine racuchy z jabłkami – przepis na ciasto

Babcine racuchy z jabłkami to bardzo prosta potrawa, z którą poradzą sobie nawet niewprawieni kucharze. Przepis na placuszki jest krótki i nie wymaga skomplikowanych działań. Jak zabrać się za przygotowanie racuchów rodem z babcinej kuchni?

W pierwszej kolejności trzeba obrać jabłka i pokroić je w kosteczkę. Owoce można też zetrzeć na tarce, ale należy mieć na uwadze, że wtedy racuchy zyskają nieco inną strukturę. Następny krok polega na wymieszaniu jabłek z jajkami oraz mlekiem bądź maślanką.

Później do miski należy stopniowo wsypywać mąkę. W trakcie wykonywania tej czynności należy cały czas mieszać jej zawartość za pomocą trzepaczki. Po przesianiu całej mąki masa na ciasto powinna zgęstnieć tak, żeby konsystencją przypominała śmietanę.

Dalej przepis na babcine racuchy z jabłkami sugeruje, aby dodać do miski po łyżeczce proszku do pieczenia, cukru oraz sody oczyszczonej. Następnie po raz ostatni trzeba dokładnie wymieszać wszystkie składniki placuszków.

Jak smażyć racuchy z jabłkami?

Kiedy ciasto na racuchy jest gotowe, to pozostaje już tylko ostatni etap przygotowywania potrawy – smażenie. Najpierw należy nalać na patelnię trochę oleju i rozgrzać go do wysokiej temperatury. Na gorącą nawierzchnię można nakładać przygotowane wcześniej ciasto. Warto użyć do tego łyżki, dzięki której za każdym razem nabiera się podobne ilości masy.

Racuchy z jabłkami powinny smażyć się około 2-3 minut z każdej strony. O gotowości placuszków zaświadczy złocisty kolor. Gdy racuchy uzyskają taką barwę, to można ściągnąć je z patelni i położyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem kuchennym. Po odsączeniu nadmiaru oleju, jabłkowe placki są gotowe do jedzenia. Warto podać je z cukrem pudrem, konfiturą lub ulubionymi owocami.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.