Przepisy na dania bezglutenowe i bez laktozy

Chociaż różnorodność jedzenia jest wspaniała, to nie wszyscy możemy pozwolić sobie na konsumowanie wszystkich produktów. Niektórzy z nas mają alergie pokarmowe lub schorzenia, które wykluczają kilka grup pożywienia. Najczęściej możemy spotkać się z nietolerancją glutenu czy laktozy. Na szczęście pomimo alergii i innych nietolerancji pokarmowych, możemy cieszyć się pyszną i zróżnicowaną dietą! Podpowiemy, co można przygotować, kiedy zmagamy się z nietolerancją glutenu czy laktozy.

Menu bez glutenu

Ze spożywania glutenu rezygnują przede wszystkim alergicy lub osoby chorujące na celiakię. Tacy ludzie nie mogą spożywać produktów zbożowych, powstałych z pszenicy lub jej odmian. Na diecie bezglutenowej nie można spożywać więc większości gotowych ciasteczek, pieczywa, kaszek itp. To duże utrudnienie, jednak w supermarketach (np. Kauflandzie) można znaleźć zamienniki tradycyjnych produktów, które znacznie ułatwiają przygotowywanie bezglutenowych posiłków. Na dobrą sprawę, możemy sobie poradzić też bez zamienników.

Na śniadanie lub jako szybką przekąskę polecamy jajecznicę z pieczarkami, a także kanapki – możemy je przygotować z awokado lub melonem i szynką parmeńską. To błyskawiczne i nieskomplikowane dania, wprost idealne dla laików kulinarnych!

Możemy także przerobić nasze ulubione dania, tak aby nie zawierały glutenu. Na przykład spód do pizzy, możemy zrobić z kalafiora lub batatów! Samodzielnie możemy upiec także bezglutenowy chleb z ziaren i twarogu czy gofry ziemniaczane. Chociaż niektóre rozwiązania mogą wydawać się nietypowe, to jednak warto je wypróbować, bo możemy się pozytywnie zaskoczyć. Testowanie nowych przepisów sprawi, że dieta bezglutenowa będzie urozmaicona.

Więcej przepisów można znaleźć pod adresem: https://www.kaufland.pl/przepisy/bezglutenowe-i-bez-laktozy.html

Dieta bez laktozy

Laktoza to cukier, który występuje w mleku ssaków. Co za tym idzie, osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie mogą sobie pozwolić na spożywanie wyrobów mlecznych. Na szczęście zamienniki nabiału można znaleźć już w większości sklepów, także w sieci supermarketów Kaufland. Dla chorych na nietolerancję laktozy, odpowiednie będą także produkty wegańskie.

Polecamy przede wszystkim zdrowe i pożywne puddingi chia, można je przygotować na bazie napojów roślinnych. Możemy dodać do nich jagód, mango czy sosu wiśniowego. Dobrym pomysłem na deser są także babeczki jabłkowo-marchewkowe, pysznie smakują i są bardzo zdrowe.

Jeśli chcemy przygotować wytrawne przekąski, np. na imprezę, idealnie sprawdzą się nuggetsy w płatkach kukurydzianych lub pieczarki nadziewane aioli.

Jak widać, nietolerancje pokarmowe nie muszą nam uprzykrzać życia, a mogą zachęcić do kulinarnych eksperymentów.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.