Tradycyjne potrawy wigilijne – czego możemy się spodziewać na Polskich stołach
Czas Świąt Bożego Narodzenia w polskich domach zawsze pachnie choinką oraz aromatycznymi tradycyjnymi potrawami wigilijnymi. Lista dań zależna jest od regionu Polski. Co do jednego wszyscy są zgodni: na stole powinno być 12 specjalnych dań.
Tradycyjne potrawy wigilijne w Polsce przyrządzane są według starych przepisów, które podyktowane są tradycjami. Zwyczaj 12 dań wywodzi się z przełomu XIX i XX wieku lub nawet wcześniej, w zależność od różnych źródeł. Symbolika nakazuje, aby na świątecznym stole znalazło się 12 potraw na pamiątkę ostatniej wieczerzy Pana Jezusa z Apostołami. Według wierzeń liczba ta może też uwieczniać 12 miesięcy w roku i jest to forma hołdu i podziękowania za mijający rok.
Polskie potrawy wigilijne i ich specyfika
Potrawy wigilijne tradycyjne cechuje różnorodność składników i smaków. Do ich zrobienia używa się warzyw i owoców, które zostały zebrane oraz ususzone w ciągu całego roku. Mamy więc suszone śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki, żurawinę i orzechy.
Na polskich stołach króluje także kiszona kapusta i grzyby w formie farszu do pierogów i uszek z czerwonym barszczem. Nie sposób też zapomnieć o karpiu i śledziach robionych na rozmaite sposoby.
Miód, mak i przyprawy korzenne to także nieodzowny element staropolskich potraw wigilijnych. Używa się ich do świątecznych słodkości: makowców, pierników, strucli oraz kutii.
Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne?
Wystawne wigilijne, rodzinne kolacje z pewnością będą zawierać w menu 12 polskich potraw wigilijnych. Dla potrzeb kameralnych wieczerzy w praktyce przygotowuje się część tych dań – dla podkreślenia symboliki uroczystości. Na stole powinny znaleźć się dary lasu, sadu, pola i ogrodu.
Potrawy wigilijne tradycyjne, bez których nikt sobie nie wyobraża Świąt to:
- Barszcz czerwony z uszkami – przyrządzony na bazie polskiego buraka czerwonego
- Pierogi z kapustą i grzybami to hołd złożony kiszonej kapuście i suszonym grzybom
- Krokiety lub paszteciki – wypełnione farszem z kapusty i grzybów
- Karp – to staropolska potrawa wigilijna, może być smażony lub w galarecie
- Ryba po grecku – filet ryby usmażony na patelni w panierce, przykryty pierzynką z duszonych warzyw z dodatkiem koncentratu pomidorowego
- Śledź – symbolizuje post i wyczekiwanie. To polska potrawa wigilijna, najczęściej podawany w śmietanie lub w oleju z cebulką. Stanowi też bazę świątecznych sałatek
- Kluski z makiem – pyszne danie z mielonego maku i makaronu, okraszone bakaliami i miodem
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu – suszone śliwki, jabłka i gruszka przyrządzone w formie kompotu
- Makowiec, sernik i piernik – słodkości, bez których nie ma świąt.
Staropolskie potrawy wigilijne – przepisy
Tradycyjny charakter Świąt Bożego Narodzenia powoduje, że często sięgamy do przepisów naszych babć, dla przypomnienia i szacunku do bliskich osób. Potrawy wigilijne staropolskie odświeżą i wzbogacą nasze świąteczne menu.
Zupa migdałowa
Robi się ją ze zmielonych migdałów, obranych z łupinek i ugotowanych w mleku. Podaje się ją z ugotowanym na sypko ryżem.
Wigilijna moczka
Te zapomniane potrawy wigilijne przypominają jak prosto wykorzystać zasadę zero waste. W jej skład wchodzi namoczony piernik, suszone owoce, bakalie, kompot owocowy i orzechy. Miękki piernik miele się, gotuje, dodaje resztę składników i dosładza do smaku. Jest to nieoczywiste danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Siemieniotka
Te dawne potrawy wigilijne mają postać zupy. Bazę stanowi mielone siemię lniane, które gotujemy, przecieramy przez sito i dodajemy mleko, następnie sól i cukier. Zupa ma postać gęstego sosu i jest delikatna w smaku.
Potrawy wigilijne w różnych regionach Polski
Podróżując po Polsce napotykamy na regionalne potrawy wigilijne, które mogą czasem zadziwić, ale i zainspirować. Na Śląsku króluje zupa migdałowa i postna kapusta z grzybami, a do ryb serwuje się kartofle. Mile widziana jest także moczka. Podlasie to cały wachlarz smaków, gdzie prym wiodą dary lasu, czyli grzyby. Przepyszny barszcz zachwyci smakiem każdego. Pomorze i Kaszuby słyną z dań rybnych. Śledź podany z jabłkami, wędzony węgorz i pierogi z rybnym farszem to istny majstersztyk. Jak widać tradycyjne potrawy wigilijne to nie tylko barszcz i pierogi, świat kulinarny nie ma końca!
Dodaj komentarz