Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie
Jedna z bardziej tradycyjnych potraw, kojarzona głównie z świętem Świętego Marcina to gęsina. 11 listopada to dzień, w którym wielu Polaków decyduje się zakosztować tego smakowitego mięsa. W niniejszym artykule przedstawię Wam nieco z historii tego dania, oraz podzielę się z Wami smakowitym przepisem na pierś z gęsi.
Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie – historia
Na samym początku wypadałoby trochę powiedzieć o samym tym daniu i jego historii. Początki dań z gęsiny sięgają już starożytnego Egiptu. Starożytni Rzymianie choć hodowali i tuczyli drób, to jednak na ich stołach pojawiały się bardziej osobliwe specjały jak: paw, łabędź, struś czy bocian. Jeden z ich smakoszy wspomina w swoich pismach jedynie o przepisie na sos do gęsi pieczonej. Gęsinę znali i doceniali barbarzyńcy jak i średniowieczna kuchnia. Nie zdziwi was zapewne także i fakt, że to właśnie dania przygotowane z mięsa dzikich gęsi przyczyniły się do ocalenia od śmierci głodowej pierwszych osadników w Wirginii. Gęsiną nie gardzono nawet na stołach samych królów.
Sprawdź polecane produkty do pieczenia
W Gospodarzu Paryskim możemy przeczytać, iż na królewskim dworze Karola VI każdego dnia spożywano sześćset kurczaków, dwieście par gołębi oraz pięćdziesiąt gąsek. Natomiast królowa ze swoim dworem i dziećmi konsumowała następne 36 sztuk gęsi.
Dlaczego gęsina kojarzy się tak bardzo z świętem świętego Marcina? Wynikało to z kilku powodów.
- Po pierwsze gęsi przychodzą na świat na wiosnę i po mniej więcej ośmiu miesiącach stają się pięknymi i dorodnymi ptakami.
- Po drugie to właśnie wtedy nadają się najlepiej do obróbki kulinarnej.
- Po trzecie było to sprawdzenie gęsiny przed świętami Bożego Narodzenia.
Jak przyrządzić gęś?
Sposobów na przyrządzenie gęsiny jest wiele. Istnieje wiele restauracji w Polsce, które w nazwie mają gęsia szyja lub inne bliskoznaczne wskazujące na fakt, iż specjalizują się w przyrządzaniu właśnie tego rodzaju mięsa. Gęś można zatem podać jako: gęś duszoną w kawałkach, gęś faszerowaną ziemniakami, gęś duszoną w sosie własnym. Bez problemu znajdziemy też przepis na gęsie żołądki. Znajdziemy też lokale, które specjalizują się w bardziej nowoczesnej i wyszukanej sztuce kulinarnej, gdzie tradycyjne potrawy podają w nowatorski i często niezwykle zaskakujący sposób. Ja chciałbym się jednak z wami podzielić przepisem na pierś z gęsi pieczoną tradycyjnie.
Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie – przepis
Do przygotowania piersi z gęsi pieczonej tradycyjnie będziecie potrzebować następujących składników:
- około 1 kg piersi z gęsi
- 4 do 5 łyżeczek majeranku
- 0,5 kg jabłek winnych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Naszą pierś z gęsi pieczoną tradycyjnie podamy razem z modrą kapustą. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:
- 1 główkę czerwonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ocet winny
Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie – jak upiec gęś w kawałkach
Na samym początku należy przygotować solankę dla naszej gęsiny (na 5 litrów wody należy dodać 2 łyżki soli). Następnie myjemy dokładnie piersi z gęsiny i moczymy je całą noc w wcześniej przygotowanej przez nas solance. Następnego dnia wyjmujemy ją oraz suszymy. Sól, pieprz, majeranek oraz wyciśnięty czosnek dokładnie mieszamy z sobą, a następnie starannie nacieramy nimi mięso. Po dokładnym natarciu gęsiny naszą mieszanką przypraw wkładamy ją do lodówki na godzinę.
W między czasie możemy zająć się następnymi rzeczami. Musimy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowane wcześniej jabłka należy starannie umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z majerankiem, solą oraz pieprzem. Przygotowujemy brytfannę, w której to będziemy piec naszą gęsinę. Na jej spód kładziemy przygotowane wcześniej przez nas jabłka.
Na jabłka kładziemy piersi z gęsi, przykrywamy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Kiedy minie wyznaczony czas zmniejszamy ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy jeszcze od 1,5 do 2 godzin. Podczas pieczenia gęsi podlewamy ją sosem z pieczenia. Kiedy zostanie nam pół godziny do końca ustawiamy nasz piekarnik na funkcję grill i tak kontynuujemy proces pieczenia. Jeżeli będziemy ją przyrządzać w taki sposób w efekcie otrzymamy bardzo soczystą i delikatną gęsinę.
Z czym podawać gęś pieczoną
Moja propozycja zaserwowania tego dania zakłada podanie jej wraz z modrą kapustą. Najpierw obieramy główkę czerwonej kapusty z liści zewnętrznych, a resztę musimy starannie umyć i poszatkować.
Następnie zalewamy ją trzema szklankami (750 ml) solanki. Gotujemy ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, aż do uzyskania półmiękkiej konsystencji. Kiedy kapusta stanie się półmiękka odcedzamy ją, a następnie dodajemy łyżeczkę octu. Następnie kroimy surową cebulę i dodajemy ją do kapusty.
Następnie bierzemy boczek i kroimy go dokładnie w kostkę, po czym podsmażamy go osobno. Podsmażony boczek dodajemy wraz z tłuszczem do kapusty. Dodajemy pieprz, odrobinę soli i octu i wszystko ponownie starannie mieszamy. Na koniec podgrzewamy wszystko raz jeszcze, ale krótko tak by nie doprowadzić do wrzenia. Serwujemy wraz z gęsiną na ciepło.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz