Papatacze czyli pyszne drożdżowe zawijańce

co to papatacze

Co to są papatacze? Papatacze to zawijane drożdżowe bułeczki wypełnione bakaliami. W zależności od przepisu i uznania przyrządzającej je osoby mogą znaleźć się w nich cynamon, imbir, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, kandyzowana skórka pomarańczy, suszone morele czy suszona żurawina. Papataczom przypisuje się włoski rodowód i słusznie ponieważ kuchnia włoska wypełniona jest kandyzowanymi owocami i bakaliami. Niektórzy mogą kojarzyć nazwę tego drożdżowego przysmaku z wierszyka Jana Brzechwy „Pchła Szachrajka”.

Otóż tytułowa pchła uwielbia wszelkiego rodzaju słodkości: „Pchły ciastkami zwykle gardzą, Nasza zaś lubiła bardzo Tartoletki, papatacze, Ptysie, bezy i sękacze” i chce przygotować papatacze z bakaliami ale, że nigdzie nie mogła dostać rodzynek udała się do sklepu muzycznego i poprosiła o „Utwór ładny i zabawny, I możliwie lekkostrawny”. Wydłubała z niego wszystkie nuty i sprytnie zastąpiła nimi potrzebne do przygotowania papataczy rodzynki.  Każdemu kto skonsumował później taki pchli wypiek „kiszki głośno marsza grały”. Ta zabawna historia o Pchle Szachrajce z pewnością zachęci małych i dużych do spróbowania tego pysznego i prostego wypieku.

Pomysł na papatacze

Papatacze mogą stanowić zarówno smaczną przekąskę, deser lub pożywne drugie śniadanie. Wszystko zależy od tego jakich składników użyjemy do ich przygotowania. Możemy zdecydować się na wersję klasyczną, jedynie z cynamonem i rodzynkami. Taki aromatyczny, korzenny papatacz to świetna propozycja do popołudniowej kawy. Wersja bogatsza, wypełniona po brzegi bakaliami sprawdzi się doskonale jako pełnowartościowe, dodające energii drugie śniadanie. Papatacze to również doskonały pomysł na piknik czy przyjęcie, można podawać je jako finger foods.

Jak przygotować papatacze?

By przygotować w domu aromatyczne drożdżowe bułeczki będą nam potrzebne łatwo dostępne składniki takie jak mąka, drożdże, mleko, cukier i przyprawy i bakalie. Jeśli zdecydujemy się na polanie papataczy lukrem będzie potrzebny nam dodatkowo sok z cytryny. Przygotuj kilka mniejszych miseczek, jedną większą do wyrabiania ciasta oraz stolnicę lub dużą deskę. Potrzebny będzie Ci również wałek i nóż.

Składniki na papatacze:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 kostki drożdzy
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mąki + mąka do podsypywania ciasta
  • 2 łyżki masła masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie według uznania, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Lukier:
  • sok z jednej cytryny
  • 4 duże, płaskie łyżki cukru pudru

papatacze

Papatacze – przepis

Czas przygotowania: ok 1,5-2 godziny

Oto sprawdzony przepis na papatacze, nie może się nie udać jeśli będziesz postępować według poniższych wskazówek:

  1. Zacznij od przygotowania drożdży. Do niewielkiego naczynia wsyp pokruszone drożdże i zalej je delikatnie podgrzanym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki i pozostaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W następnej kolejności ubij jajko z pozostałą ilością cukru do uzyskania gęstej, błyszczącej masy.
  3. Gdy drożdże są już gotowe, czas by połączyć je z masą jajeczną i mąką. Użyj do tego cel większego naczynia, w którym możesz swobodnie wymieszać składniki a następnie, w miarę gęstnienia masy, wyrabiać ciasto.
  4. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Dla uzyskania lepszego efektu możesz przykryć naczynie czystą kuchenną ściereczką.
  5. W czasie gdy ciasto na papatacze rośnie możesz przygotować bakalie. Suszone owoce, orzechy i migdały zalej niewielką ilością wrzątku i po kilku minutach odcedź. Większe z nich pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Gdy ciasto jest już wyrośnięte i pulchne ponownie wyrabiaj je rękoma. Wygodniej będzie wyciągnąć je z miski i pracować z nim na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypuj je mąką i wyrabiaj do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.
  7. Ciasto rozwałkuj duży prostokątny placek o grubości ok. centymetra. Rozpuść masło i posmaruj nim obficie placek.
  8. Następnie posyp placek cukrem, cynamonem i bakaliami.
  9. Zawijaj ciasto wzdłuż dłuższego brzegu a gdy będzie już gotowe zacznij kroić je na ok. 2 cm kawałki. Papatacze układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zachowaj odstęp pomiędzy ślimaczkami ponieważ w czasie pieczenia znacznie urosną. Pozostaw je pod przykryciem na ok. 20 minut i pozwól im wyrosnąć.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180oC (góra-dół bez termoobiegu).
  11. Blaszkę z papataczami wstaw do piekarnika na ok. 30 minut i piecz aż będą przypieczone i rumiane na wierzchu.
  12. W czasie pieczenia możesz przygotować lukier jeśli decydujesz się na tę opcję. Jeśli nie – oprósz upieczone papatacze cukrem pudrem. By przygotować lukier podgrzej sok z cyrtym, dodawaj do niego cukier puder i mieszaj do zyskania gęstego syropu. Polewaj gorące drożdżówki od razu po wyjęciu z piekarnika gotowym lukrem.
  13. Ciesz się pysznymi papataczami z bakaliami! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nawet następnego dnia nadal możesz cieszyć się ich puszystym ciastem i korzennym aromatem.

Wypróbuj sprawdzony przepis na papatacze, drożdżowe zawijańce, za którymi przepada nawet Pchła Szachrajka!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.