Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

Deser idealny na upały? Ciasto z czarną porzeczką i galaretką! Wymaga przechowywania w lodówce, toteż będzie stanowiło świetną, orzeźwiającą przekąskę. W naszym artykule przedstawiamy wersję dla fanów wypieków oraz tych, którzy za nimi nie przepadają. A może przygotujesz własną galaretkę z czarnej porzeczki? Dowiedz się, jak to zrobić!

O czarnej porzeczce słów kilka

Czarna porzeczka to owoc mało wymagający, toteż wiele osób decyduje się na przydomowe uprawy. Od wielu lat znane są dobroczynne właściwości tych przepysznych owoców. Ich główna zaleta to duża zawartość witaminy C (181 mg na 100 g owoców) oraz flawonoidów. Oba te składniki wykazują działanie przeciwutleniajace. Usuwają z ciała wolne rodniki i działają przeciwstarzeniowo. Co więcej, udowodniono, że flawonoidy działają antynowotworowo.

Co jeszcze znajdziemy w drogocennej, czarnej porzeczce? Witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, witaminę E, czy beta-karoten. Całkiem dużo jak na tak małe kuleczki, prawda?

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką i galaretką przepis bez pieczenia:

Główne składniki:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 500 ml 30% śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wrzątku
Dodatki:
  • 600 ml wrzątku
  • 2 porzeczkowe galaretki
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 15 dag herbatników kakaowych (20 szt.)
Jak przygotować?
  1. Zblenduj 2 szklanki czarnych porzeczek.
  2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody.
  3. Kremówkę ubij z cukrem pudrem (ważne, aby była schłodzona!).
  4. Nie przestawaj miksować i po kolei dodawaj serek mascarpone, porzeczki i żelatynę.
  5. Przygotuj blachę o wymiarach 24×28 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Na spodzie blachy ułóż herbatniki.
  7. Na herbatniki wylej zmiksowaną masę porzeczkową.
  8. Na zastygniętej masie ułóż porzeczki.
  9. W 600 ml wrzącej wody rozpuść dwie porzeczkowe galaretki, pozostaw do wystygnięcia.
  10. Tężejącą już galaretkę wylej na przygtowaną masę.
  11. Odstaw do lodówki do stężenia.

przepis na Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką i galaretką przepis z biszkoptem:

Składniki

Biszkopt:

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Mus z czarnych porzeczek:

  • łyżka żelatyny
  • 1 porzeczkowa galaretka
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (domowej roboty)

Mus jogurtowy:

  • 1 porzeczkowa galaretka
  • łyżka żelatyny
  • 400 g jogurtu naturalnego

Wierzch:

  • 1 porzeczkowa galaretka
Sposób wykonania:

Biszkopt:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj na sztywno.
  4. Ustaw obroty miksera na niższe, dodaj żółtka, mąkę i proszek od pieczenia.
  5. Wlej ciasto do tortownicy (śr. 23 cm).
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  7. Biszkopt piecz przez 25 minut.
  8. Po wystudzeniu przekrój wzdłuż na dwa równe placki.

Mus z czarnych porzeczek:

  1. Dżem przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj przy pomocy blendera.
  2. Rozpuść galaretkę w ¾ szklanki gorącej wody, następnie ostudź.
  3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody.
  4. Ostudzoną galaretkę i żelatynę dodaj do musu, wymieszaj.
  5. Mus umieść na dnie biszkoptu i przykryj drugim.
  6. Odstaw do lodówki.

Mus jogurtowy:

  1. Jogurt przełóż do wysokiego naczynia (powinien być zimny).
  2. Rozpuść galaretkę w ¾ szklanki gorącej wody, ostudź.
  3. Ostudzoną galaretkę ubij z jogurtem.
  4. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody i dodaj do musu.
  5. Wymieszaj, ułóż na wierzchu biszkopta.
  6. Odstaw do lodówki do stężenia.

Wierzch:

  1. Na wierzch wylej rozpuszczoną galaretkę.
  2. Odstaw do lodówki.

ciasto z galaretką

Galaretka z czarnej porzeczki

Świetnym pomysłem będzie samodzielne wykonanie galaretki z czarnej porzeczki. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku i wybieramy najwyższej jakości owoce. Przedstawiamy przepis na surowo oraz z gotowaniem.

Galaretka z czarnej porzeczki przepis z gotowaniem:

Galaretka z czarnej porzeczki jest prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna. Możesz jej użyć jako dodatek do naleśników, pieczywa, makaronu czy twarogu.

Potrzebne będą:
  • 1 kg cukru
  • 2 kg czarnej porzeczki
Przygotowanie:
  1. Przygotuj porzeczki, obierając je z szypułek i dokładne płucząc.
  2. Do garnka wsyp porzeczki i zalej je szklanką wody.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Powstałą masę przetrzyj przez sitko, do drugiego garnka.
  5. Dodaj cukier i zagotuj.
  6. Przełóż do wyparzonych słoików i zakręć nakrętkami (również wyparzonymi).
  7. Odwróć do gry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Galaretka z czarnej porzeczki przepis na surowo

Chcesz, aby Twoja galaretka z czarnej porzeczki była jeszcze mniej pracochłonna? Wykonaj ją w wersji na zimno! Galaretka z czarnej porzeczki na surowo stanowi doskonałe źródło witamin. Pominięcie etapu gotowania sprawia, że zachowane są wszystkie drogocenne składniki odżywcze zawarte w porzeczkach.

Jak przygotować galaretkę z czarnej porzeczki na surowo?

Pamiętajmy, że nasze wyroby będą niepasteryzowane. Oznacza to, że wszelkie narzędzia, których użyjemy podczas ich wykonania, muszą być wyparzone.

Galaretka z czarnej porzeczki na surowo – składniki:
  • 2 kg cukru
  • 2 kg czarnych porzeczek
Przygotowanie:
  1. Obierz porzeczki z szypułek i dokładnie je wypłucz.
  2. Użyj wygotowanej maszynki do mięsa lub zmiksuj przy użyciu blendera.
  3. Powoli dosypuj cukier i ucieraj wygotowaną, drewnianą pałką aż do rozpuszczenia.
  4. Masę przełóż do niewielkich słoiczków.
  5. Na wierzch powstałych galaretek wylej odrobinę spirytusu.
  6. Szczelnie zamknij słoiki.
  7. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Samodzielne przygotowywanie przetworów lub deserów to duża przyjemność i satysfakcja! Własnoręcznie wykonane ciasto z czarną porzeczką i galaretką z pewnością zbierze masę pochwał!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.