Nietypowe dania wigilijne – fasola wigilijna i dania z kapusty

Potrawy wigilijne to element naszej tradycji. Wśród wielu dań serwowanych podczas tej wyjątkowej wieczerzy warto poznać również te mniej popularne. Ich przygotowanie pozwala wprowadzić ciekawą zmianę na świątecznym stole. Poznaj przepisy na niezwykłe dania wigilijne, które zaskoczą Cię swoją oryginalnością i smakiem.

Przepisy na pyszne dania wigilijne – fasola wigilijna

Fasola wigilijna z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • suszone śliwki – 10 sztuk
  • fasola – pół kilo
  • cebula – 1 sztuka
  • sól
  • przyprawy majeranek i pieprz

Przygotowanie:

Najpierw namaczamy fasolę na noc. Do garnka wlewamy tyle wody aby sięgała kilka centymetrów ponad powierzchnię fasoli. Pozostawiamy ją do namoczenia na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę i zalewamy świeżą z dodatkiem soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pól godziny, aż fasola będzie miękka. Teraz należy pokroić cebulę w drobną kostkę. Kroimy śliwki na drobne kawałki mieszamy z ugotowaną fasolą i przyprawami. Tak przygotowaną fasolę wigilijną ze śliwkami suszonymi najlepiej podawać na ciepło z odrobiną oleju słonecznikowego. Fasola wigilijna gotowa!

Kapusta z fasolą i grzybami

Składniki:

  • suszone grzyby leśne – około 50 g
  • fasola – 250 dag
  • kapusta kiszona 250 dag
  • cebula
  • olej
  • przyprawy majeranek, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

Przyrządzenie potrawy zaczynamy od namoczenia fasoli na 12 godzin, odsączenia i zagotowaniu jej w osolonej wodzie. Równocześnie należy namoczyć również suszone grzyby. Po tym czasie kroimy cebulę w kostkę oraz smażymy na oleju do momentu aż się zarumieni. Po chwili dodajemy do niej pokrojoną kapustę kiszoną. Jeżeli jest zbyt kwaśna, przed smażeniem należy ją wypłukać w wodzie. Wszystko dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy do kapusty ugotowaną fasolę oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym wlewamy grzyby razem wodą (około pół szklanki). Przykrywamy i gotujemy pół godziny. Opcjonalnie można przygotować dodatkowo zasmażkę z mąki.

Warto wiedzieć, że można przygotować również zdrowszą wersję potrawy robiąc kapustę wigilijną z suszonymi grzybami i olejem lnianym. Oba dania przyrządza się bardzo podobne, a różnica polega na dodaniu do potrawy oleju lnianego pod koniec gotowania. Przy przyrządzaniu fasoli wigilijnej oraz dań z kapusty zawsze warto stosować kminek oraz inne przyprawy poprawiające pracę układu pokarmowego, są to bowiem dania ciężkostrawne.

Kapusta z grochem

Składniki:

  • pół kilo grochu łuskanego
  • kilogram kapusty kiszonej
  • trzy cebule
  • woda
  • przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
  • sól
  • mąka – 3 łyżki

Przygotowanie:

W pierwszym kroku namaczamy groch na 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie odsączamy, zalewamy ponownie wodą, płuczemy dwa razy i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Kapusta z grochem wymaga proporcji pomiędzy składnikami, powinna być to równa ilość kapusty i grochu. W międzyczasie wyciskamy kapustę z soku oraz kroimy. Kiszoną kapustę wrzucamy do garnka i dolewamy do niej szklankę wody. Dusimy pod przykryciem 20 minut, wrzucamy również przyprawy. Teraz kroimy i smażymy cebulę na oleju, kiedy się zarumieni dodajemy ja do kapusty. Następnie łączymy groch i kapustę i gotujemy pod przykryciem jeszcze pół godziny. Opcjonalnie można przygotować zaprawę z mąki i ciepłej wody oraz dodać ją do potrawy.

Kapusta z grochem i ziemniakami, przepis babci

Bardzo ciekawą alternatywą do tradycyjnej kapusty z grochem jest kapusta z grochem i ziemniakami. Przygotowuje się ją niemal tak samo jak zwyczajną kapustę z grochem, jednak dodatkowy składnik potrawy stanowią ziemniaki. Należy je obrać i ugotować a następnie ubić tłuczkiem. Teraz pora na dodanie do nich masła. kiedy są jeszcze ciepłe wsypujemy je do kapusty wymieszanej z grochem i przyprawami. Do tej wersji dania nie ma konieczności dodawania mąki, ponieważ jest wystarczająco gęste.

Łazanki na wigilię

Składniki:

  • makaron łazanki 250 g
  • suszone grzyby 20 g
  • woda – dwie szklanki
  • kapusta kiszona 50 g
  • przyprawy – sól, pieprz i majeranek

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie kroimy. W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę na makaron. Kapustę kroimy i smażymy na odrobinie oleju. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron, a następnie odsączamy. Grzyby drobno kroimy, po ugotowaniu i mieszamy z makaronem oraz kapustą. Teraz można dodać przyprawy i zamieszać. Najlepiej podawać danie na ciepło.

Potrawy wigilijne różnią się sposobem przygotowania w zależności od regionu Polski z jakiego pochodzą. Wiele połączeń smakowych oraz przypraw jest charakterystyczna wyłącznie dla wybranych regionów naszego kraju. Z pewnością warto wprowadzić ciekawą odmianę na świątecznym stole przygotowując potrawy takie jak fasola wigilijna, które zaskoczą swoim niepowtarzalnym aromatem.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *