Kugel – co to za potrawa i jak ją przygotować?

Kugel

Czym jest Kugel? Przedwojenna Polska charakteryzowała się niesamowitą mozaiką różnych kultur i narodowości, co niestety wraz z końcem II Wojny Światowej zmieniło się w jednolity etnicznie kraj pomiędzy Bugiem, a Odrą. W związku z dziejową pożogą tamtych lat, zamieszkująca tereny dzisiejszej wschodniej Polski, ludność żydowska, w większości wyemigrowała do nowo narodzonego Izreala lub do krajów zachodnich, a część ichniej tradycji kulturowej na zawsze zniknęła z kraju nad Wisłą.

Niemniej w niektórych domach na Podlasiu, mieszkańcy zachowali w pamięci część specyficznych etnicznych tradycji żydowskich, objawiających się między innymi w potrawach, które niegdyś tutejsza ludność podejrzała od swoich byłych sąsiadów. Dzisiaj potrawy takie jak Kugel przeżywają swój renesans, można ich skosztować w restauracjach żydowskich w największych miastach polskich, ale także ciągle pozostaje on jednym z ciekawszych dań regionalnych.

Kugel co to za potrawa

Kugel, czy też Kugiel, jak nazywano tę potrawę w niektórych regionach Polski, był przyrządzany na wiele sposobów, a to co jest jego cechą charakterystyczną i łączącą wszystkie jego odmiany to, że jest to forma zapiekanki przygotowywanej na jajkach. Rodzajów tej potrawy jest bardzo dużo, można ją przygotować na bazie kaszy, występuje również kugiel rybny, z kapusty, z cebuli, makaronu czy ziemniaków. Tradycyjnie żydzi na pytanie: „kugel jak zrobić, z jakim mięsem?”, odpowiadali, że z drobiem, kaczką lub gęsiną.

Oczywiście każdy religijny Żyd powinien przygotowywać potrawę na podstawie koszernego mięsa, pochodzącego z uboju rytualnego. We wschodniej Polsce przyjęło się robić, go z wieprzowiny np. na żeberkach, na podsmażonym boczku, ale także na golonkach wołowych. Jest też możliwość przygotowywanie wspominanej potrawy bez użycia mięsa, co może być świetnym rozwiązaniem jeżeli planujemy imprezę w gronie wegetarian.

Kugel jak przyrządzić

Mięso na Kugiel:

  • Kaczka
  • Gęś
  • Boczek wieprzowy
  • Golonka Wołowa
  • Żeberka wieprzowe

Przepis na kugiel z mlekiem i ziemniakami

Przepisów na kugiel znajdziemy bez liku. To popularna potrawa, która swoją formą przypomina współczesne zapiekanki. W ostatnich latach powstało wiele wariacji tej potrawy, a lista składników wykorzystywanych w jej przygotowaniu jest bardzo długa. Niemniej jedną z najpopularniejszych form jest właśnie danie przyrządzane z mlekiem i ziemniakami. Kugiel przepis:

Składniki:
  • 3 jaja
  • 3 szklanki startych ziemniaków po dokładnym odsączeniu z wody
  • 5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek cebuli startej na tarce
  • 4 łyżki stopionego masła
  • plus masło do wysmarowania pojemnika
  • 300 gramów surowego boczku (można po wegetariańsku bez boczku )

Kugel jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na oleju
  2. Ubijamy jajka do białości, mieszamy ze startymi ziemniakami, mlekiem, mąką proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cebulą i masłem oaz podsmażonym boczkiem
  3. Powstałą w ten sposób masę należy przełożyć do wcześniej posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, ewentualnie można użyć blaszki do pieczenia
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza, piec aż do zarumienienia przez około 1 godzinę
  5. Podawać na gorąco

Kugel co to

Kugel – danie dla 4 do 6 osób

Przepis na kugiel z kapustą czyli coś bez mięsa

Mniej znaną formą tradycyjnej żydowskiej potrawy jest kugel przygotowywany na bazie kapusty. To danie może być świetną alternatywą dla wegetarian, chcących spróbować przepysznej, a zarazem specyficznej zapiekanki. Kugel przepis na danie z kapustą:

  • 5 szklanek poszatkowanej kapusty
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki rodzynek
  • 0,75 szklanki migdałów (należy je uprzednio sparzyć, obrać i pokroić w piórka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki pszennej bułki
  • plus masło do wysmarowania pojemnika
Kugel – przygotowanie
  1. Kapustę włożyć do garnka, gdzie wcześniej rozgrzaliśmy masło, posolić i dusić przez około 30 minut
  2. Bułkę zalać wrzątkiem, a następnie zetrzeć na jednolitą mas. Wymieszać z rodzynkami, cukrem, migdałami oraz mąką. Dodać żółtka jajek (wcześniej roztrzepane). Wymieszać z kapustą.
  3. Białka ubić na sztywną piankę i wymieszać z masą powstałą z kapusty
  4. Powstałą w ten sposób masę należy przełożyć do wcześniej posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, ewentualnie można użyć blaszki do pieczenia
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza, piec aż do zarumienienia przez około 40 minut
  6. Danie idealnie nadaje się jako przystawka, ale również można je podawać jako danie główne

Żydowska kuchnia, która uchodzi za jedną z ciekawszych i smaczniejszych na świecie, może się pochwalić pysznym rozwiązaniem jakim jest przepis na kugiel, w różnych formach. Przygotowanie potrawy nie należy do skomplikowanych, a składniki znajdziemy w każdym niemal sklepie. Pozostaje tylko życzyć smacznego.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.