Kuchnia słowiańska – najlepsze przepisy

kuchnia slowianska tradycje

Bardzo ciekawym elementem naszej starodawnej kultury jest kuchnia dawnych Słowian. Czym się charakteryzuje kuchnia słowiańska? Jest to bogactwo narodowe, które warto poznawać i pielęgnować, ponieważ skrywa w sobie wiedzę o naszych przodkach, ich wierzeniach, ulubionych daniach, a także roślinach i warzywach jakich używali do przyrządzania potraw. Z czego składała się kuchnia Słowian? Jakie są najciekawsze przepisy kuchni słowiańskiej?

Kuchnia Słowian – przepisy, które warto znać

Kuchnia dawnych Słowian składała się z prostych naturalnych składników, które jednak wbrew pozorom zapewniały wiele możliwości przyrządzania potraw. Obecnie udało odtworzyć się wiele przepisów, które mimo, że były stosowane od setek lat na ziemiach Europy Środkowej wciąż są mało popularne i znane.

Zupa słowiańska – przepis

Przepis na zupę słowiańską nie jest trudny, wymaga jednak użycia określonych składników pasujących do kuchni słowiańskiej. Popularne potrawy takie jak zupy oparte są na dodatkach warzywnych oraz składniku bazowym – grzybach leśnych.

Składniki:
  • pięć ziemniaków lub kalarepa
  • jedna rzepa
  • dwie marchewki
  • cebula
  • czosnek – cztery ząbki
  • pół kostki masła
  • mała śmietana 18% – 150 ml
  • zioła leśne podagrycznik, pokrzywa zwyczajna – kilka gałązek
  • grzyby leśne – mogą być borowiki lub podgrzybki – świeże lub suszone
  • litr wody
  • trzy kromki chleba pszennego
  • opcjonalnie sól oraz pieprz czarny
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy wlać wodę do garnka i zagotować.
  2. W międzyczasie obieramy warzywa oraz grzyby, a w przypadku suszonych – namaczamy na piętnaście minut w ciepłej wodzie.
  3. Do gotującej się wody wsypujemy pokrojone drobno grzyby i gotujemy przez około dziesięć minut.
  4. Następnie kroimy także warzywa – marchewkę, ziemniaki, rzepę oraz czosnek.
  5. Dodajemy kolejno do garnka ziemniaki, po około dziesięciu minutach również pozostałe warzywa.
  6. Na patelni rozgrzewamy część masła i smażymy na małym ogniu cebulę oraz połowę części czosnku.
  7. Kiedy cebula się zeszkli wsypujemy ją do zupy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około dziesięć minut.
  8. Zioła leśne drobno kroimy wraz z czosnkiem oraz (opcjonalnie) mieszamy z solą.
  9. Na koniec gotowania dodajemy wszystko do zupy i lekko gotujemy jeszcze około pięć minut.

Teraz pora na przygotowanie grzanek

  1. W tym celu kroimy dwie kromki chleba pszennego na drobne kawałki oraz wrzucamy go na lekko rozgrzane na patelni masło.
  2. Smażymy na małym ogniu przez około siedem minut.
  3. Gotową i lekko przestudzoną zupę doprawiamy śmietaną.

Potrawę podajemy na ciepło oraz posypujemy grzankami.

kuchnia slowianska

Jak dobrze doprawić zupę śmietaną?

Aby w zupie nie powstały grudki warto przelać około dwie łyżki wazowe do osobnego naczynia i tam dokładnie rozprowadzić śmietanę, tak aby połączyła się z wywarem. Warto także pamiętać aby śmietana miała temperaturę pokojową, ponieważ połączenie zimnych i ciepłych składników może spowodować, że zupa się nie uda i powstaną nieapetyczne grudki.

Czym charakteryzuje się kuchnia słowiańska?

Potrawy słowiańskie są w dużej mierze oparte na zbożach oraz dzikich roślinach i grzybach. Warto pamiętać również, że Słowianie zajmowali się także uprawą roślin oraz hodowlą zwierząt, dlatego w daniach pojawiał się także nabiał oraz zboża. Kuchnia słowiańska wyróżnia się prostotą oraz delikatnością w dużej mierze wynikającej z użycia naturalnych składników.

Co jedli Słowianie?

Kuchnia dawnych Słowian była oparta na naturalnych składnikach takich jak zioła, warzywa, owoce czy grzyby. W menu nie brakowało także mięsa drobiowego oraz dziczyzny, a także ryb. Ponieważ sól w dawnych czasach była dodatkiem deficytowym często zastępowały ją przyprawy przyrządzane z dziko rosnących roślin takich jak jałowiec czy kora niektórych drzew, które wzbogacały aromat dań kuchni słowiańskiej. Ciekawostką jest, że nasi przodkowie jako źródła skrobi używali specjalnie przyrządzonych żołędzi, które były łatwo dostępne w lasach. Budowano także spiżarnie w których trzymano zapasy pożywienia na zimę. Wiadomo także, że Słowianie znali różne metody konserwacji ryb oraz mięsa takie jak między innymi suszenie.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.