Żur wigilijny – tradycja i smak

zur tradycyjny

Żur wigilijny na zakwasie to tradycyjna, staropolska potrawa, której spożywanie jest ściśle związane ze świętami. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, a samo danie wyróżnia się głębokim aromatem i wyrazistością. Jaki jest najlepszy przepis na żur wigilijny? 

Najlepszy żur wigilijny – od czego zacząć?

Aby przygotować tradycyjny żur wigilijny, trzeba zacząć od przyrządzania zakwasu żytniego, a także wyboru najlepszych składników. Kiszenie zakwasu trwa zazwyczaj kilka dni, dlatego zrobienie prawdziwego żuru wymaga nieco cierpliwości.

Zakwas na żurek

Składniki:
  • mąka żytnia typ 1000 – 20 łyżek
  • woda przegotowana – dwie szklanki – musi być letnia, nie gorąca
  • duży słoik
  • drewniana łyżka
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy dokładnie wyparzyć słoik oraz nakrętkę.
  2. Następnie do słoika wsypujemy mąkę żytnią oraz wlewamy letnią wodę.
  3. Następnie składniki łączymy ze sobą przy pomocy drewnianej łyżki.
  4. Słoik delikatne zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni.
  5. Po tym czasie odkręcamy i mieszamy ponownie. Znów zakręcamy miksturę i odstawiamy na kolejne dwa dni.
  6. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

zur tradycyjny

Niezawodny przepis na żur wigilijny

Po przygotowaniu zakwasu można już zabrać się za gotowanie żurku. Ponieważ potrawa nie jest skomplikowana przyrządzanie jej nie trwa długo.

Składniki:
  • dwie pietruszki
  • dwie średnie marchewki
  • seler
  • pół pora
  • cebula
  • pięć ząbków czosnku
  • cztery ziemniaki
  • półtora litra wody
  • łyżeczka soli
  • osiem ziaren pieprzu
  • dwa ziarnka ziela angielskiego
  • cztery liście laurowe
  • 70 g mrożonych grzybów leśnych – podgrzybki lub borowiki, najlepsze są kapelusze
  • 200 ml śmietany 18 %
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • liście laurowe
  • pół kostki masła lub trzy łyżki oleju rzepakowego
  • wcześniej przygotowany zakwas żytni
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy namoczyć grzyby na noc i odsączyć.
  2. Następnie gotujemy wodę w dużym garnku. W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchew oraz pozostałe warzywa i kroimy w drobną kostkę.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki, pół łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.
  4. Po około dziesięciu minutach wrzucamy także pozostałe warzywa oraz pokrojone drobno grzyby.
  5. Wywar gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. W momencie kiedy wszystkie składniki zmiękną, a zupa nabierze aromatu pozwoli wlewamy zakwas żytni,cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut. Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle aż się zeszkli. Czosnek siekamy. Wszystko na koniec wrzucamy do zupy i zdejmujemy z ognia.
  7. Doprawiamy śmietaną i pozostałymi przyprawami. Pozostawimy do wystygnięcia.

Żur wigilijny nabiera lepszego smaku na drugi dzień. Zupę można podawać również w postaci kremu po zmiksowaniu składników blenderem. Tak przygotowany żurek świetnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz chlebem, a także z dodatkiem grzanek.

Żurek wigilijny z grzybami, przepis

Bardzo podobną do żuru potrawą jest wersja z grzybami. Jest ona bogatsza i bardziej sycąca, dlatego też może być podawana jako danie główne. Żur wigilijny z grzybami suszonymi to idealna propozycja na zimową potrawę, ponieważ rozgrzewa i wyróżnia się wyjątkowym aromatem, dlatego jest klasycznym daniem, kojarzącym się że świętami.

Sposób przygotowania:

Żur wigilijny z grzybami suszonymi przygotowuje się analogicznie do tradycyjnego żurku z mrożonymi grzybami. Jedyną różnicą w przepisie jest konieczność namoczenia grzybów na jedną dobę przed przyrządzaniem wywaru. Alternatywą do dania może być również żurek wigilijny z pieczarkami. Jest to wersja delikatniejsza w smaku i lekkostrawna, dlatego świetnie nadaje się na zupę świąteczną dla dzieci.

Dlaczego warto gotować tradycyjny żurek?

Żur wigilijny to danie, które od zawsze gościło na świątecznych stołach naszych przodków. Stanowi ono jedną z tradycji jakie warto kultywować dla przyszłych pokoleń. Ponieważ żurek wigilijny na zakwasie to zupa gotowana bez użycia mięsa jest ona idealna dla wegetarian oraz osób ceniących sobie lekkie, smaczne i zdrowe potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *