Aromatyczna kawa z ekspresu

Z czym kojarzy ci się pogodny i spokojny poranek? Oczywiście z aromatem świeżo zaparzonej kawy. Kawa „po turecku”, czyli zmielone ziarna zalewane gorącą wodą, to na szczęście już zamierzchła przeszłość. Do zaparzenia mocnego i pachnącego napoju niezbędny jest dobrej jakości ekspres ciśnieniowy. 

 

  1. Ekspresy do kawy DeLonghi
  2. Espresso macchiato, a może cappuccino?
  3. Niepowtarzalny smak kawy DeLonghi

 

Ekspresy do kawy DeLonghi

Włoska firma DeLonghi jest wiodącym producentem ekspresów do kawy na świecie. Jej historia zaczęła się na początku ubiegłego stulecia, ale wówczas nikt nie kojarzył te firmy z kawą. Była to niewielka fabryka produkująca systemy grzewcze. Dopiero w latach 50. XX w, Giuseppe De Longhi zarejestrował przedsiębiorstwo, wytwarzające sprzęt kuchenny. Prawdziwy sukces firma odniosła trzydzieści lat później, kiedy zaprezentowała swoje pierwsze ekspresy do kawy. Od tamtej pory zaczęła być kojarzona z tym właśnie produktem. Wielu kawoszy twierdzi, że, ekspresy do kawy DeLonghi, są najlepszymi urządzeniami do przygotowywania ich ulubionego napoju. Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że w ostatnim czasie, ekspresy tej marki zaczął reklamować Brad Pitt, jeden z najsłynniejszych aktorów na świecie.

 

Espresso macchiatto a może cappuccino?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu? Oczywiście ziarnista, zmielona tuż przed zaparzeniem. Ekspresy DeLonghi, w zależności od modelu, dają możliwość przyrządzenia kawy w dziesięciu wariantach. Dzięki nim, w zależności od potrzeb uzyskasz czyste espresso, które postawi cię na nogi, nawet po najbardziej pracowitej nocy. To kawa, która jest parzona pod ciśnieniem 15 bar. Pozwala to na wydobycie ze zmielonych ziaren wszystkich ich dobrodziejstw – smaku, aromatu i mocy.  Do wyboru masz także espresso macchiato. I chociaż to ostatnie słowo oznacza w języku włoskim tyle co „brudny”, ”poplamiony”, smak kawy nie ma z brudem nic wspólnego. Całym jego sekretem jest kropla spienionego mleka, która nie zmienia smaku napoju, a jedynie delikatnie go podkręca. Macchiatto jest nieco słabsze od klasycznego espresso, ale równie smaczne i pobudzające.

Ekspres ciśnieniowy DeLonghi, w zależności od modelu, pozwala także na przyrządzenie napoju espresso lungo, które jest przeznaczone dla osób potrzebujących potrójnej dawki energii. W wolnym tłumaczeniu, espresso lungo znaczy tyle, co przedłużane. Tak zaparzona kawa ma trzykrotnie więcej objętości niż zwyczajne espresso, co zawdzięcza wydłużonemu czasowi parzenia i oczywiście jest dużo mocniejsza.

Modnym w ostatnim czasie napojem, jest caffe latte. Składa się on z dwóch warstw. Niższą, stanowi kawa zmieszana z mlekiem, a wyższą jest jedynie spienione mleko. Jego odmianą jest latte macchiato, które charakteryzuje się wyższą zawartością kawy. To kawa z prawdziwie włoskim charakterem i idealny napój na popołudniowe spotkanie przyjaciół. A jeśli mamy ochotę na coś w rodzaju deseru, wybierzmy cappuccino. To napój na bazie kawy ze spienionym mlekiem i bitą śmietaną na wierzchu. W niektórych wersjach, ozdabia się go jeszcze mielonym cynamonem, czekoladą a nawet gałką lodów. Można także skusić się na flat white. Jest to podwójne espresso z warstewką delikatnie spienionego, gorącego mleka na wierzchu.

Niepowtarzalny smak kawy DeLonghi

Ekspresy ciśnieniowe DeLonghi dają możliwość przyrządzenia kawy na kilkanaście sposobów, w zależności od modelu.  Do wyboru mamy ekspresy kolbowe, podobne do tych, które spotyka się w kawiarniach. Zmieloną kawę wsypuje się do małego pojemniczka z kolbą i umieszcza w części urządzenia wytwarzającej ciśnienie. Po chwili możemy cieszyć się filiżanką wybornego napoju. Alternatywą dla ekspresów kolbowych, są ekspresy automatyczne. W tego typu modelach, można otrzymać wybrany rodzaj kawy za dotknięciem jednego przycisku.

Niektóre rodzaje ekspresów DeLonghi mają wbudowany młynek do kawy. Nie trzeba więc kupować tego urządzenia osobno. Otrzymamy najlepszy rodzaj kawy mielonej i od razu będziemy mogli ją zaparzyć. Sekretem ekspresów DeLonghi jest także system spieniania mleka. Gorące mleko, jest spieniane za pomocą specjalnej dyszy i zdaniem producentów, nie ma sobie równych. Innymi atutami ekspresów tej firmy są np. regulacja ilości zaparzonej kawy oraz jej mocy.

Z ekspresami automatycznymi  i ciśnieniowymi DeLonghi, z powodzeniem można poczuć się jak domowy barista. Nie trzeba znać wszystkich tajników przyrządzania tego popularnego napoju. Wystarczy jedynie czarna kawa, ewentualnie mleko, oraz dobry ekspres do kawy. Najlepszy będzie model z wbudowanym młynkiem, systemem do spieniania mleka i… gotowe. Programujemy, wciskamy przycisk i za kilka minut w powietrzu unosi się orzeźwiający aromat. Dla zapominalskich lub zbyt zajętych, firma przygotowała także modele, których zaletą jest sterowanie smartfonem. Nie musisz więc nawet wstawać zza biurka, aby zrobić sobie kawę. Niestety, ekspres nie przyniesie ci jej sam do stołu. Ale pomysłowość technologów DeLonghi nie zna granic i może wkrótce pojawią się wersje ekspresów z funkcją…obsługi kelnerskiej.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.