Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

WRÓŻBY POGODOWE.


Za oknem prawdziwa i śnieżna zima. W słońcu lśnią iskierki sypiące się z góry i te na śniegu. Błyszczą jak małe diamenciki. Mróz szczypie w nos i rumieni policzki. Wnuczki nurzają się w sypkim śniegu. Radości moc.
Wiewiórka wreszcie usnęła i nie przychodzi do altanki po orzechy. Napuszony z zimna kos szuka pożywienia w cisie. Kot nie ma ochoty wychodzić z domu.

Czwartego stycznia nie było nam do śmiechu, gdy cała droga została zasypana. Nie można było przejechać, tylko ledwo przecisnąć się między zaspą a brzegiem. Kierowca pługa sporo czasu poświęcił na usunięcie zasp i śnieżnych nawisów. Później przyszła pora na odgarnięcie zwałów z wyjazdów, bo ksiądz szedł po kolędzie. Jeszcze do wieczora tanecznice śnieżne hulały między domami i po polach. Później się uspokoiło i przyszedł siarczysty mróz.

Moja Babcia mówiła, żeby zapisywać pogodę od św. Łucji (13.12.) do Wigilii. Jaka pogoda w dany dzień, to taki będzie miesiąc w roku następnym. Starannie zapisałam w grudniu, „że jest piękny ranek, do godziny 12.00 duże halo wokół Słońca i wieje suchy, zimny wschodni wiatr”. No to trochę pogoda się sprawdza, resztę czas pokaże.
W „Tygodniku Powszechnym” czytam, że w innych rejonach Polski przepowiadają pogodę od Wigilii do Trzech Króli. Można i tak, można po swojemu.

Na ósmego stycznia przybyło dnia ponad kwadrans. Zgodnie z przysłowiem: „Na Boże Narodzenie przybywa dnia na kurze postąpienie, a na Nowy Rok na barani skok”. Teraz przybywa dnia po parę minut.

Zajęłam się czytaniem zapisków, tymczasem wnuczki wróciły głodne z zabawy na śniegu.

Szybko smażę cienkie naleśniki, które dzieci zjadają z dżemem malinowym. Dla dorosłych robię nadzienie kapuściane. Ugotowaną słodką kapustę duszę z cebulą, grzybami na wędzonce z tymiankiem, koprem suszonym, pieprzem, kminkiem i solą do smaku. Można dodać trochę kapusty kiszonej i wtedy jest bardziej pikantne nadzienie. Na to mi już czasu brakło. Smakowały takie, jakie podałam na stół. Zmywanie naczyń zostawiam córce, a ja zabieram się za lekturę prasy i książek.

Pozdrawiam wszystkich życząc pogody ducha i radości w 2017 roku.

Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017