Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

MIÓD AKACJOWY.


To potoczna, ale też ogólnie przyjęta nazwa miodu pozyskiwanego przez pszczoły z robinii akacjowej (na zdjęciu), znanej też jako grochodrzew biały lub grochodrzew akacjowaty. Niektórzy pszczelarze określają ją mianem białej lipy.
Prawdziwa akacja rośnie w afrykańskich tropikach (między zwrotnikami), w Indiach, Indochinach oraz w Australii i na Tasmanii. Na Antypodach rozpoznano i opisano dotąd aż 950 gatunków tego drzewa.
Robinia akacjowa trafiła do Europy na początku XVII wieku, z terenów dzisiejszych południowych stanów USA. Traktowana była jako parkowe drzewo ozdobne. Szybko i samorzutnie rozprzestrzeniła się, tworząc nawet kompleksy leśne.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Miód akacjowy nie jest łatwy do pozyskania, bowiem w polskich warunkach klimatycznych akacja (robinia) kwitnie i nektaruje obficie, lecz krótko, a jej kwiaty są bardzo podatne zarówno na wahania temperatury, jak i na deszczową aurę - szybko więdną i stają się dla pszczół nieatrakcyjne.

Optymalne warunki klimatyczne znalazła robinia akacjowa na Węgrzech, a pszczelarze z tego kraju chlubią się bardzo wysoką jakością pozyskiwanego z niej miodu, który jest rozchwytywany przede wszystkim przez europejskich smakoszy.

Warto wiedzieć o miodzie akacjowym...

Barwa:
jedna z najjaśniejszych pośród wszystkich polskich miodów odmianowych, od jasno-słomkowej do delikatnie zielonkawej (niekiedy bywa niemal bezbarwny).

Konsystencja: półpłynna, niezbyt gęsta, przypominająca cukrowy syrop buraczany.

Krystalizacja: ze względu na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolna - półtora roku, a nawet dłużej. Krupiec ma barwę do białej do lekko słomkowej.

Zapach: nieco mdły, z charakterystyczną, lekką nutką kwiatów akacji.

Smak i aromat: bardzo słodki (ze względu na dużą zawartość fruktozy, która jest cukrem o stopniu słodyczy w odniesieniu do sacharozy równym 1,7), lekko mdły, o delikatnym, subtelnym aromacie kwiatu akacji. Dlatego jest chętnie i często wykorzystywany jako środek słodzący do potraw, napojów i deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci.

Skład: dla tej odmiany miodu typowa jest bardzo niska zawartość związków mineralnych. Zawiera flawonoidy (robininę i akacetynę), olejek eteryczny, w skład którego wchodzą m.in. linalol, farnezol, piperonal (zwany też heliotropiną), kwas syryngowy i śluzy.
Jest bogaty we fruktozę (zwaną cukrem owocowym), łatwo przyswajaną przez organizm. Charakteryzuje się też wyższą zawartością sacharozy, niż w innych miodach nektarowych, ale stężenie sacharozy obniża się stopniowo w trakcie jego przechowywania.  

                             

   

Zastosowanie: jest miodem o niskiej aktywności antybiotycznej, ale o wysokiej aktywności biologicznej, a zarazem jednym z najbogatszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, dlatego jego spożywanie zalecane jest w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia (naturalna odżywka regeneracyjna).
Polecany w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (zaburzenia trawienne, stany skurczowe, zapalne żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego itp.). Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając odnowę błony śluzowej i zwiększając wydzielanie śluzu oraz schorzeń nerek i układu moczowego.
Wykazuje działanie oczyszczające układ odpornościowy z toksyn.
Co ciekawe, mimo niskiej aktywności antybiotycznej działa niszcząco m.in. na gronkowce i paciorkowce (drobnoustroje tlenowe), na laseczki zgorzeli gazowej (drobnoustroje beztlenowe), a ponadto wspomaga leczenie chorób skóry. Przykładanie go do ran przyczynia się do ustępowania zakażeń powodowanych przez wyżej wymienione bakterie.


Uwaga:
należy do miodów bogatych we fruktozę, dlatego diabetolodzy zalecają chorym z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy zastępowanie nim cukru buraczanego (sacharozy).
Możliwe do spożycia dzienne dawki miodu akacjowego należy skonsultować z lekarzem specjalistą.

Wielu pediatrów poleca go do słodzenia posiłków przeznaczonych dla dzieci (także niemowląt), jako naturalny zamiennik cukru. Także i w tym przypadku trzeba skonsultować możliwą do podania dziecku ilość miodu z lekarzem specjalistą.

Miód akacjowy na „Liście Produktów Tradycyjnych” (wg stanu na 1 lipca 2016 r.).

* Lubuskie: miód akacjowy (z okoliZielonej Góry i Sulechowa).
* Łódzkie: miód akacjowy z Doliny Rzeki Mrogi, miód akacjowy z gminy Żelechlinek, miód akacjowy Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki.
* Mazowieckie: miód akacjowy mariański.
* Opolskie: miód akacjowy
rudnicki, miód akacjowy wołczyński.
* Wielkopolskie: miód akacjowy witosławski, miód akacjowy z Kopaszewa.
* Zachodniopomorskie: miód akacjowy wałecki, akacjowy miód cedyński, miód akacjowy z Lasu Świętej Marii, miód akacjowy z Puszczy Barlineckiej.

 

Opracowanie: Leszek Horwath
Foto: Leszek Horwath i archiwum
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017