Składniki:
1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej, 3-4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek, majonez.
Wykonanie:
Surową wątróbkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
Do wątróbki dodać mąkę, mleko, jaja i olej.
Sól i pieprz dodać do smaku - gęstość masy ma być taka jak na naleśniki.
Smażyć naleśniki średniej wielkości.
Naleśniki smarować lekko rozgniecionym czosnkiem z majonezem. I tak aż do ostatniego naleśnika.
Z naleśników ułożyć tort. Wierzch i boki posmarować majonezem i ozdobić jajkiem startym na tarce o dużych oczkach - na brzegach białko, a na wierzchu żółtko lub według uznania.

Tort sporządzić należy na dzień przed spożyciem.
Doskonała przystawka do czerwonego barszczu !
Tekst i foto:
Iwona Oleniuch - potrawyregionalne.pl (Rzeszów)
© JM Media. All rights reserved. |