Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

TORT WĄTROBIANY.

 

Na prośbę jednego z naszych Internautów, zamieszczamy przepis na tort z wątróbki - oryginalne i tradycyjne danie lasowiackie z okolic Kolbuszowej.
Przepis został opublikowany w  książce kucharskiej „Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa”.
Danie prezentowaliśmy na stronach portalu w ramach relacji ze spotkań z gotowaniem w Skansenie w Kolbuszowej - przygotowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zarębkach.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej, 3-4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek, majonez.

Wykonanie:
Surową wątróbkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
Do wątróbki dodać mąkę, mleko, jaja i olej.
Sól i pieprz dodać do smaku - gęstość masy ma być taka jak na naleśniki.
Smażyć naleśniki średniej wielkości.
Naleśniki smarować lekko rozgniecionym czosnkiem z majonezem. I tak aż do ostatniego naleśnika.
Z naleśników ułożyć tort. Wierzch i boki posmarować majonezem i ozdobić jajkiem startym na tarce o dużych oczkach - na brzegach białko, a na wierzchu żółtko lub według uznania.

                 

Tort sporządzić należy na dzień przed spożyciem.

Doskonała przystawka do czerwonego barszczu !


Tekst i foto:
Iwona Oleniuch - potrawyregionalne.pl (Rzeszów)

© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017