Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ OŚWIĘCIMSKI.


Pięknie odrestaurowany oświęcimski Rynek Starego Miasta okazał się idealnym miejscem dla kolejnego wielkiego smakowania Małopolski. Właśnie w tym mieście, w ubiegłorocznym półfinale, żur na zakwasie z „Piekarni Antoniego Piskorka” rozpoczął swój tryumfalny pochód po „Grand Prix” festiwalu.
W oświęcimskim półfinale 10. edycji festiwalu podwójny
sukces odniósł Jacek Pabis (na zdjęciu obok) z firmy„Elimex”. Jego mięsiwo z pieca otrzymało jurorskie „Grand Prix” i zwyciężyło w plebiscycie publiczności, w kategorii „Smakołyki z legendą”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Już lista uczestników trzeciego półfinału zapowiadała ostrą rywalizację. Faktycznie, poziom prezentacji był... wyśrubowany. Zapowiadała się prawdziwa bitwa wędliniarsko-piekarniczo-miodowa.

        

Nie zawiedli smakosze, nie zawiedli klienci, a większość stoisk, już na dwie godziny przed oficjalnym ogłoszeniem wyników, została do cna wyprzedana.

               

Z roku na rok producenci chleba kuszą coraz ciekawszą ofertą tradycyjnych wypieków. Wyśmienity chleb jurajski, chleb świąteczny z suszonymi śliwkami i orzechami oraz kołacz jurajski zaprezentowała Zofia Rydzyk z Kwaśniowa, pokazując, że powtarzalność najwyższej jakości produktu jest możliwa do osiągnięcia.Wart był uwagi doskonały chleb żytni „Edoardo” od Edwarda Jureckiego - festiwalowego debiutanta.

                     

Warto było zatrzymać się przy stoisku firmy
„Wyrobek”, gdzie serwowano pierogi ze pięcioma nadzieniami: ze szpinakiem (rewelacyjne!) ruskie, z mięsem, z kapustą i pieczarkami oraz... meksykańskie.

               
 
W kucharskim namiocie ekipy kucharzy i blogerów przygotowały potrawy regionalne z Małopolski. Tym razem warzono chrzanówkę gorzkowską na wędzonce, sekulotkę (zupa na bazie ziemniaków doprawiona octem) oraz gdowską zupę ze słodkiej kapusty.

        

Podczas popisów kucharskich mieszkańcy Oświęcimia mogli zapoznać się z historią tych potraw i dowiedzieć sporo na temat produktów z Małopolski będących składnikami prezentacji kulinarnych.

Profesjonalne Jury, obradujące pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, postanowiło przyznać...

        

„Grand Prix” półfinału Jackowi Pabisowi z firmy
„Elimex” - za mięsiwo z pieca (zestaw składający się z: żeberka, karkówki i bekonu), II miejsce - „Piekarni Antoniego Piskorka” - za ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami, a III miejsce Zygmuntowi Kurzakowi z „Pasieki nad Wisłą” - za miód wielokwiatowy.

                     

        

        

Wyróżnienie komisji otrzymało Stowarzyszenie „Dolina Karpia” z Zatora - za fileciki karpiowe w pomidorach
Przypomnijmy, że „Piekarnia Antoniego Piskorka” to ubiegłoroczny zwycięzca „Wielkiego Finału” nagrodzony za wspaniały żur na zakwasie.


W plebiscycie publiczności, w poszczególnych kategoriach tryumfowali:
* „Ekologiczne przysmaki”: galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni - Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza,
* „Tradycyjne specjały”: kołacz jurajski - „Piekarnia Patrycja & Paweł” Zofii Rydzyk,

        
                             
        

                              

* „Smakołyki z legendą”: mięsiwo z pieca - „Elimex” Jacka Pabisa,
*„Jak u mamy”: parzybroda - przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

                     

Podobnie jak w Wadowicach, nagrody półfinału oświęcimskiego wręczał marszałek Marek Sowa, który tym razem przyprawiał i doprawiał przygotowaną przez szefów kuchni oraz blogerów regionalną zupę z okolic Wieliczki o wdzięcznej nazwie „sekulotka”.

        

Ponadto tradycyjne produkty małopolskieprezentowali (poza konkursem), Zakład Masarski „Mądry” - lisieckie wyroby wędliniarskie, Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja „Gawor”- wędliny z Podstolic, Kazimierz Furczoń - oscypek, redykołka, bundz, Produkty Kwaszone z Charsznicy (kapusta, ogórki) - Andrzej Pietrzyk, „Pasieka Ambrozja” (suski miód spadziowy) - Lucyna i Bogdan Kowaliczkowie.

         


(red)

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017