Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CO MOŻE MIÓD ?



Helena Noskowicz-Bieroniowa
Konsultacja:
prof. dr hab. Ryszard Czarnecki i  Marek Kolek
Wydawca:
Agencja Wydawniczo-Usługowa „Emilia”
Kraków 2009
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wstęp:

Polska sztuka leczenia produktami pszczelimi wywodzi się ze średniowiecznego pszczelarstwa, a także późniejszego tradycyjnego leczenia środkami naturalnymi. W ostatnich dziesięcioleciach rozwinęła się w nowoczesną metodę zwaną apiterapią. Stosowanie produktów pszczelich cieszy się dużym, stale rosnącym uznaniem polskiego społeczeństwa. Trudno również nie docenić ich roli zarówno w pediatrii jak i geriatrii. Jakość życia we współczesnym świecie pogarsza: zanieczyszczenie środowiska, pożywienie przetworzone w sposób przemysłowy, skrócenie czasu wypoczynku, siedzący tryb życia, nasilony stres fizyczny i psychiczny. Wszystkie te czynniki prowadzą do wzmożonego wysiłku powodującego utratę lub obniżenie wydolności fizycznej lub zdolności percepcyjnych, a w konsekwencji do pogorszenia jakości życia bądź do choroby. Istnieje więc potrzeba szukania możliwości poprawy. Warto się zastanowić, jakie jest miejsce produktów pszczelich w ekologii odżywiania, profilaktyce i leczeniu. Wiedza, jaką dysponujemy, dowodzi bowiem, że mają one do spełnienia poważną rolę i w nauce i w praktyce.

Natomiast paradoksem jest fakt, że mimo nieograniczonego dostępu do produktów pszczelich, społeczeństwo nie ma świadomości ich znaczenia w utrzymaniu zdrowia, profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych i nie korzysta z tych cennych źródeł poprawy jakości życia i zdrowia.

Forma wydawnictwa, cel użytkowy oraz obowiązek trafienia do zróżnicowanego odbiorcy tłumaczą uproszczone ujęcie wielu zagadnień. Przy charakteryzowaniu poszczególnych produktów pszczelich dokonana została selekcja materiału w taki sposób, aby dobór był obiektywny, a informacje zawierały najważniejsze, z praktycznego punktu widzenia, dane o produkcie. Zawarte w publikacji wskazania nie oznaczają, że produkt będzie skuteczny dla każdego pacjenta, są jedynie wskazówką, że jego zastosowanie znajduje oparcie w istniejącym bogatym piśmiennictwie i możne być w określonych warunkach korzystne.

Książka ta, napisana barwnie, żywo, dobrym językiem, stanowić będzie, miejmy nadzieję, zachętę do poszerzania wiedzy o pszczołach, ich produktach i możliwościach korzystania z nich w codziennych trudnościach ze zdrowiem. Wreszcie, że przyczyni sitę do wzmocnienia wiary w dobroczynne skutki apiterapii, rozbudzi chęć jej poznania i stosowania.

Prof. dr hab. Ryszard Czarnecki
Collegium Medium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Ekspert ds. apiterapii




Od Autorki:

Głowę dam - wiem to po sobie - że wiele osób zaczyna kupować miód, bo uchodzi on za „smaczny i zdrowy”. Dopiero w miarę spożywania i poznawania miodu pojawiają się pytania: jaki wybrać? Czy jest pełnowartościowy? Jakie to ma znaczenie?

Miód jest niepowtarzalnym, naturalnym środkiem odżywczym i leczniczym: bakteriobójczym, wzmacniającym, uodparniającym, regenerującym, oczyszczającym organizm, przeciwbólowym. Na dodatek jest lekiem, którym można się delektować.

Miód nie zastąpi leków farmaceutycznych, ale spożywany regularnie, latami możne zapobiec konieczności interwencji medycznej. Dzięki produktom pszczelim możliwa jest profilaktyka, poprawa stanu zdrowia, lub całkowite wyleczenie. A ich stosowanie jest tak proste!

Miód jest zdrowy, jeżeli jest naprawdę pszczeli i dojrzały. Niedojrzały miód nie jest w pełni aktywny. Miód jest produktem żywym i wrażliwym, żywo reaguje na otoczenie, jest nieobojętny na to, gdzie, w jakiej temperaturze i w jakich naczyniach jest przechowywany.

Publikacja ta jest pomyślana przede wszystkim, jako ułatwienie wyboru produktów pszczelich. Prawdziwie pszczelich.
Żaden sztuczny produkt nie zastąpi miodu. Nikomu nie udało się go bezbłędnie podrobić, wyprodukować czegoś równie wspaniałego. Pszczoły nie fałszują. Zdarza się to jednak ludziom. Niesolidnym pszczelarzom lub pośrednikom uchodzi sprzedawanie fuszerowanych produktów pszczelich, niewtajemniczonym konsumentom, nie umiejącym wymagać, pytać, odróżniać miodu prawdziwego od fałszowanego. Psują w ten sposób reputację szanującym się pasiekom i rzetelnym firmom pszczelarskim. Fałszowanie miodu to łasy biznes, więc przyda się przypomnienie dobrych rad, wypróbowanych przez konsumentów i zweryfikowanych przez znawców produktów pszczelich. Przyda się taki „bryk” osobom, którym nie starcza czasu, ochoty, wytrwałości do studiowania publikacji z tej dziedziny, a wybór wydawnictw o pszczołach i ich produktach jest obfity, różnorodny, bardzo interesujący, coraz bogatszy, pełen znakomitych nazwisk.

Chciałabym, aby książka ta zachęciła również do poznawania historii pszczelarstwa, fascynujących obyczajów, organizacji, życia, wzorowej solidarności i uczciwości pszczół.

Anatomia i genetyka pszczół, ich niezwykle wyroby, to prawdziwy wyczyn natury. Niewiele wiemy o pszczołach, może dlatego, że ich świat jest tajemniczy i gołym okiem niedostępny. Kto wie, ze pszczoły mają narodowość i język, ze porozumiewają się tańcem? Za to odkrycie Austriak prof. Karl von Frisch dostał Nobla.

Książka zawiera również charakterystykę produktów pszczelich, a także doskonałych pszczelich kosmetyków, które w ostatnich latach zdobywają sobie coraz większą, zasłużoną popularność

Helena Noskowicz-Bieroniowa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017